
Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν σήμερα την «απογοήτευση και την ανησυχία» τους μερικές ημέρες μετά την επανάληψη στη Βιέννη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με υψηλόβαθμους διπλωμάτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας (E3).
«Η Τεχεράνη επιστρέφει στο σύνολο σχεδόν των συμβιβασμών που είχαν βρεθεί δύσκολα» κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, δηλώνουν.
Οι αντιπροσωπείες επιστρέφουν αυτό το Σαββατοκύριακο στις αντίστοιχες πρωτεύουσες τους και οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας «για να δουν εάν οι διαφορές αυτές μπορούν να ξεπεραστούν ή όχι», προσθέτουν.
«Μεγάλες αλλαγές ζητούνται (από το Ιράν)», αναφέρουν οι αξιωματούχοι σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ορισμένες δεν είναι συμβατές με τη συμφωνία του 2015.
«Δεν είναι σαφές πώς μπορεί να καλυφθεί ένα τέτοιο κενό σε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα στη βάση του ιρανικού σχεδίου».
Δεσμευμένοι στη διπλωματική λύση
Παρά τα σοβαρά αυτά σχόλια, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν «απολύτως δεσμευμένοι στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης». «Ο χρόνος πιέζει», επιμένουν.
Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) κατέρρευσε στη συνέχεια λόγω της μονομερούς αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018 και της επαναφοράς κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
Σε απάντηση, η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε από την πλειονότητα των δεσμεύσεών της.
Οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης έχουν στόχο να επαναφέρουν στη συμφωνία την Ουάσινγκτον, η οποία μετέχει εμμέσως στις συνομιλίες.
Οι διάφορες πλευρές αποχώρησαν τον Ιούνιο με την ελπίδα μιας επικείμενης συμφωνίας, αλλά η άνοδος στην εξουσία στο Ιράν του υπερσυντηρητικού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί άλλαξε τα δεδομένα.
Η συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), πρόσφερε στην Τεχεράνη την άρση ενός μέρους των κυρώσεων που προκαλούν ασφυξία στην οικονομία της με αντάλλαγμα μια δραστική μείωση του πυρηνικού τους προγράμματος που τέθηκε υπό τον αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

«Πηγαίνει πολύ καλά» - Πώς είδε ο Τραμπ τις απώλειες άνω των 2,5 τρισ. δολ. στη Wall Street
Οι αγορές θα εκτοξευθούν, οι μετοχές θα εκτοξευθούν, η χώρα θα εκτοξευθεί, είπε ο Τραμπ

Δασμούς 25% σε εισαγωγές αυτοκινήτων από ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Καναδάς
Ο Καναδάς απάντησε με αντίποινα στον Ντόναλντ Τραμπ - Αμεση η αντίδρση της Stellantis

SOS από ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία - Σημαντικός κίνδυνος οι δασμοί Τραμπ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση σε ΗΠΑ και στους εμπορικούς τους εταίρους να βρουν λύση στις εμπορικές εντάσεις

Broadway vs West End: Πού στρέφονται οι τουρίστες
Οι τουρίστες επιλέγουν το West End του Λονδίνου αντί για τη το Broadway της Νέα Υόρκης, δίνοντας ώθηση στη βρετανική θεατρική σκηνή

Οι δασμοί, η Κίνα και το πιθανό checkmate στο Tik Tok
Οι δασμοί φέρνουν ανατροπές στις διαπραγματεύσεις για το TikTok -Οξύνονται οι αντιθέσεις στις δύο πιο μεγάλες οικονομίες του κόσμου

Πόσο κοστίζει ο εκσυγχρονισμός των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ
Προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας - Θα διπλασιαστεί η ζήτηση
![Τραμπ: ΕΚΤ και FED αναζητούν Πυθία για τα επιτόκια μετά τους δασμούς [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_trump_tariffs225-600x352.png)
ΕΚΤ και FED αναζητούν Πυθία για τα επιτόκια μετά τους δασμούς [γράφημα]
Πονοκέφαλο προκαλούν οι μαζικοί δασμοί του Τραμπ στις επιχειρήσεις και στις κεντρικές τράπεζες

Θα είναι οι ΗΠΑ ο μεγάλος ασθενής των δασμών Τράμπ;
Ποιους κίνδυνους εντοπίζουν οικονομολόγοι και αναλυτές - Καμπανάκι για ύφεση και πληθωρισμό

Η General Motors θα αυξήσει την παραγωγή σε εργοστάσιο στην Ιντιάνα μετά τους δασμούς Τραμπ
Το εργοστάσιο της General Motors στην Ιντιάνα κατασκευάζει μοντέλα φορτηγών, τα οποία η GM κατασκευάζει επίσης σε εργοστάσια στο Μεξικό και τον Καναδά

Τζέφερσον (Fed): Δεν υπάρχει βιασύνη για τα επιτόκια – Χρειάζεται χρόνος για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των δασμών
«Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να κάνουμε περαιτέρω προσαρμογές στο βασικό επιτόκιο πολιτικής», δήλωσε ο Τζέφερσον