Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που επισφραγίστηκε κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2020 και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος – ΗΑΕ, καθώς και της Συμφωνίας Συνεργασίας στους τομείς Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.

Τονίστηκε, επίσης, η κοινή, ισχυρή βούληση για περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση της συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι για την εθνική εορτή των ΗΑΕ που φέτος εορτάζουν την πεντηκονταετία από την ίδρυσή τους (“The Year 50”) και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα, πρόσκληση που ο Διάδοχος του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι αποδέχθηκε και οι λεπτομέρειες της οποίας θα διευκρινιστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Η οικονομική βοήθεια στην Τουρκία δεν επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΑΕ με την Ελλάδα

Η επικοινωνία αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού γίνεται στη σκιά του οικονομικού πακέτου των ΗΑΕ στην Τουρκία, ύψους δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις που σηματοδότησε πριν από λίγες ημέρες την προσπάθεια των Εμιράτων να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Η κίνηση αυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προκάλεσε έντονες ανησυχίες στην Ελλάδα καθώς την ίδια στιγμή τα ΗΑΕ έχουν υπογράψει πέρσι το Νοέμβριο αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα.

Μάλιστα προ ημερών ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Αθήνα έδωσε συνέντευξη τύπου προς αποφυγή παρεξηγήσεων όπως είπε, επαναβεβαιώνοντας τη στρατηγική σχέση των ΗΑΕ με την Ελλάδα.

Ο Σουλεϊμάν Αλμαζρούι εκτίμησε πως η βελτίωση των σχέσεων των ΗΑΕ με την Τουρκία μπορεί να είναι χρήσιμη και για την Ελλάδα, διότι η χώρα του είναι «μεγαλύτερος παίκτης από πολλά περιφερειακά κράτη και μπορεί να επηρεάσει θετικά».

Περιγράφοντας τις σημερινές εμιρατινοτουρκικές σχέσεις, είπε πως αφορούν το οικονομικό σκέλος και ότι το ταμείο 10 δισ. δολαρίων στην Τουρκία είναι μια τέτοια ένδειξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναζητά τρόπους να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Διεθνή |

Η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να «βάλει χέρι» στα 280 δισ. παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Η Ένωση διερευνά πιο επιθετικά τρόπους για την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
Επικαιρότητα |

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο»

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της
Επικαιρότητα |

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της

Οι εκλογές στη Γερμανία, διεξάγονται σε κλίμα πόλωσης και διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις - Οικονομία και μετανάστευση βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας