Ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις διευκόλυνσης των πολιτών τους να εισπράττουν επιδόματα ανεργίας εφόσον απολυθούν επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Οι κυβερνήτες της Φλόριντα, της Αϊόβα, του Κάνσας και του Τενεσί υπέγραψαν νόμους τις τελευταίες εβδομάδες που αλλάζουν τους κανόνες επιλεξιμότητας για επιδόματα ανεργίας. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις πολιτείες που χάνουν τη δουλειά τους επειδή αρνούνται να συμμορφωθούν με την εντολή εμβολιασμού κατά της Covid-19 στον χώρο εργασίας τους, πλλέον θα πληρούν τις προϋποθέσεις για παροχές.

Αυτή η απόφαση ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τους τυπικούς ομοσπονδιακούς κανόνες, οι οποίοι γενικά απαγορεύουν την παροχή οικονομικής βοήθειας εάν οι εργαζόμενοι απολυθούν επειδή δεν τηρούν ορισμένες πολιτικές στο χώρο εργασίας, είτε σχετίζονται με απαιτήσεις εμβολιασμού είτε με υποχρεωτικά τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, για παράδειγμα, σύμφωνα με ειδικούς της εργασίας.

Τρεις από τις πολιτείες (Φλόριντα, Αϊόβα και Τενεσί) να σημειωθεί ότι διοικούνται από Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, ενώ ο κυβερνήτης του Κάνσας είναι Δημοκρατικός.

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και βουλευτές σε άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Αρκάνσας, της Νέας Υόρκης και του Ουισκόνσιν, έχουν εισαγάγει παρόμοια νομοσχέδια από τον Σεπτέμβριο.

«Δεν θα εκπλαγώ αν το κάνουν και άλλοι, ειδικά όταν τα νομοθετικά σώματα επανέλθουν στη σύνοδο [το επόμενο έτος]», σύμφωνα με τον Andrew Stettner, ανώτερο συνεργάτη στο The Century Foundation, μια προοδευτική δεξαμενή σκέψης.

Η κίνηση έρχεται καθώς πολλοί εργοδότες στις ΗΠΑ επιχειρούν να υλοποιήσουν έναν κανονισμό που απαιτεί εμβολιασμό στους χώρους εργασίας, καθώς μάλιστα οι φόβοι για την παραλλαγή Όμικρον αυξάνονται.

Περίπου το 57% των μεγάλων επιχειρήσεων απαιτούν ή σχεδιάζουν να απαιτήσουν εμβολιασμό των εργαζόμενων κατά της Covid-19, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την Willis Towers Watson, μια συμβουλευτική εταιρεία. Ωστόσο, περισσότερες από τις μισές εταιρείες θα προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση μόνο εάν εγκριθεί οριστικά ο κανόνας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τον οποίο προωθεί η διοίκηση Μπάιντεν.

Ο κανόνας αυτός απαιτεί από τις επιχειρήσεις με τουλάχιστον 100 υπαλλήλους να διασφαλίσουν ότι το προσωπικό τους είτε θα έχει εμβολιαστεί είτε θα υποβάλλει αρνητικό τεστ Covid σε εβδομαδιαία βάση. Η Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία ανέστειλε την επιβολή και την εφαρμογή του μέτρου αφού ομοσπονδιακό εφετείο διέταξε παύση της ισχύος του εν αναμονή της επανεξέτασης.

Οικειοθελής επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε επιχειρήσεις

Ο κανόνας επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις επιχειρήσεις την Πέμπτη να προχωρήσουν οικειοθελώς στην επιβολή αυτών των προϋποθέσεων.

«Με απλά λόγια, η καθυστέρηση ενός τέτοιου μέτρου θα κοστίσει πιθανότατα πολλές ζωές κάθε μέρα, εκτός από μεγάλους αριθμούς νοσηλειών, άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τεράστια έξοδα», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης σε σχετική κατάθεσή του στο δικαστήριο. «Αυτή είναι μια συρροή βλαβών ύψιστης τάξης».

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι, από τη μεριά τους επιδιώκουν να ανατρέψουν την πολιτική αυτή υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τις προσωπικές ελευθερίες.

«Πιστεύω ότι το εμβόλιο είναι η καλύτερη άμυνα κατά της Covid-19 και έχουμε παράσχει στους κατοίκους της Αϊόβα τις πληροφορίες που χρειάζονται για να καθορίσουν τι είναι καλύτερο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά κανένας πολίτης της Αϊόβα δεν πρέπει να εξαναγκαστεί να χάσει τη δουλειά του ή τα προς το ζην λόγω του εμβολίου κατά της Covid- 19», δήλωσε ο κυβερνήτης της Αϊόβα, Κιμ Ρέινολντς, στις 29 Οκτωβρίου μετά την υπογραφή της νομοθεσίας που τροποποιεί τους κανόνες ανεργίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ