![Πράσινες business στην ενέργεια με νέες τεχνολογίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/aioli.jpg)
Οσο απογοητευτικό κι αν ήταν το… κλείσιμο της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το κλίμα του ΟΗΕ (COP26) στη Γλασκώβη, το μήνυμα ήταν σαφές. Η ανάγκη απεξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα και ο τερματισμός των επιδοτήσεών τους αναφέρονται σαφώς στο τελικό κείμενο της απόφασης, όπως επίσης και η αναγνώριση της ανάγκης να αυξηθούν οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, διασφαλίζοντας μια δίκαιη μετάβαση.
Στην Ελλάδα ο κλιματικός νόμος παρουσιάστηκε και παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή, ενώ το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) βρίσκεται υπό αναθεώρηση για να «κουμπώσει» με τους στόχους της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Παράλληλα, προετοιμάζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) άλλα δύο νομικά κείμενα για τις πράσινες τεχνολογίες που αφορούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες επενδύσεις που θα διασφαλίσουν για τη χώρα μας τη δυνατότητα να συμβάλει – στο ποσοστό που της αναλογεί – στους στόχους περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και συγκράτησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Στόχος για 2 GW έως το 2030
Οσον αφορά τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, όπως είχε προσφάτως δηλώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, έχει τεθεί στόχος για 2 GW έως το 2030, ο οποίος συνδέεται με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για κινητοποίηση πράσινων επενδύσεων πάνω από 25 δισ. ευρώ ώστε να επιτύχει η Ελλάδα τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα.
Για να υλοποιηθεί ο στόχος των 2 GW υπεράκτιων πάρκων, θα απαιτηθούν επενδύσεις 6 δισ. ευρώ, αλλά και ειδικοί χειρισμοί ώστε να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, πρέπει να αναβαθμιστούν οι λιμενικές υποδομές και τα ναυπηγεία, να ολοκληρωθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ενώ απαιτούνται ιδιαίτεροι χειρισμοί στον γεωπολιτικό παράγοντα.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προηγηθεί η ψήφιση του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών, το οποίο παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Νοεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με τη νομοθετική πρωτοβουλία διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, καθώς το κράτος θα ορίζει την επιλογή των θαλάσσιων περιοχών ανάπτυξης οι οποίες θα παραχωρούνται σε επενδυτές με ανταγωνιστικές διαδικασίες, ενώ θα διατηρεί τον έλεγχο της ισχύος που θα δημοπρατείται. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι έως το τρίτο τρίμηνο του 2022 το Δημόσιο να επιλέξει θαλάσσια οικόπεδα εντός των οποίων θα αναπτυχθούν τα πάρκα και να ακολουθήσει ο καθορισμός των πολυγώνων.
Ετσι, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 εκτιμάται ότι θα μπορεί να προχωρήσει η παραχώρησή τους σε επενδυτές μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, ώστε τα έργα να έχουν ωριμάσει έως τα τέλη του 2025 και να ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για την εξασφάλιση «ταρίφας» για την παραγόμενη μεγαβατώρα το 2026. Τις διασυνδέσεις των πάρκων με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ρεύματος θα σχεδιάσει ο ΑΔΜΗΕ.
Ηδη την προοπτική υλοποίησης θαλάσσιων αιολικών πάρκων «σκανάρουν» μεγάλοι παίκτες της ελληνικής αγοράς. Την αυλαία είχε ανοίξει η ΤΕΡΝΑ με τη στρατηγική συνεργασία του ομίλου με την Ocean Winds (σύμπραξη της πορτογαλικής EDP και της γαλλικής ENGIE) για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων πάρκων δυναμικότητας άνω του 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας. Επίσης, συμμαχίες για επενδύσεις σε υπεράκτια πάρκα αναζητούν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τα ΕΛΠΕ και η Μότορ Οϊλ, ενώ η Mytilineos έχει ανακοινώσει συμφωνία με τη δανέζικη Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP) για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Τα ελληνικά νερά «ακτινογραφούν» και ξένοι παίκτες όπως είναι οι αμερικανικές Quantum, Principal Power και BlueFloat, η νορβηγική Equinor, η ολλανδική Shell, η ισπανική Iberdrola, η Ideol, η Innogy κ.ά.
Eγκατάσταση και λειτουργία σταθμών
Η διαμόρφωση του ελληνικού Green Deal θα έχει στο επίκεντρο και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Εκκρεμούν ωστόσο ακόμη το πλαίσιο αδειοδότησης για την εγκατάσταση και λειτουργία των σταθμών αποθήκευσης και ο καθορισμός του πλαισίου ενίσχυσης για τους υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Το σχετικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, προβλέπει την καθιέρωση τριών κατηγοριών αδειών για μονάδες αμιγούς αποθήκευσης, υβριδικά έργα και καταναλωτές με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι εδώ και καιρό δεδομένο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Σεπτέμβριος 2021), έχουν ήδη εγκριθεί 8 GW έργων αποθήκευσης, ενώ εκκρεμεί η έγκριση άλλων 7 GW. Η υλοποίηση στο σύνολό τους κρίνεται ότι θα είναι ανέφικτη, καθώς υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
Για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έχει τεθεί από το υφιστάμενο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (δηλαδή 19 GW το 2030), βάσει μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της ΡΑΕ, προκύπτει ανάγκη ανάπτυξης περίπου 1,5 GW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – 1 GW με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης και 0,5 GW με νέες τεχνολογίες μπαταριών. Αλλά ακόμη και με την επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, η οποία θα θέτει πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ, τα αναγκαία έργα αποθήκευσης, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, δεν θα ξεπερνούν τα 3 με 3,5 GW.
Tο μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης
Το πράσινο φως από τη ΡΑΕ για έργα αποθήκευσης με μπαταρίες ήδη έχουν πάρει η ΔΕΗ, η Eunice, ο όμιλος Κοπελούζου κ.ά. Επίσης, ώριμο είναι και το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ, το μοναδικό έργο αποθήκευσης που περιλαμβάνεται στη λίστα των έργων που θα ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, και ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει δύο πιλοτικές προσπάθειες για αποθήκευση ενέργειας στη Θήβα και στη Νάξο.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης