![Χόγκεν στο Reuters Next – Διαφάνεια για να διορθωθούν τα social media](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/Haugen-scaled.jpg)
Η πρώην product manager της Facebook (νυν Meta) και πλέον πληροφοριοδότης, Φράνσις Χόγκεν, δηλώνει ότι χρειάζεται διαφάνεια για να διορθωθούν οι «ασθένειες» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Μιλώντας στο συνέδριο Reuters Next η Χόγκεν ξεκαθάρισε πως θεωρεί ότι μία βαθύτερη έρευνα στο θέμα της απουσίας ελέγχου εκ μέρους του Facebook, ώστε να αποτρέψει την παραπληροφόρηση και την λεκτική κακοποίηση σε γλώσσες πέρα από τα αγγλικά, θα αφήσει το κοινό «ακόμη πιο σοκαρισμένο».
Η ίδια αποχώρησε από την εταιρεία τον περασμένο Μάιο παίρνοντας μαζί της χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια διέρρευσε στην εφημερίδα Wall Street Journal. Αυτό οδήγησε σε σειρά άρθρων τον Σεπτέμβριο στα οποία περιγραφόταν με κάθε λεπτομέρεια πως το Facebook γνώριζε ότι οι εφαρμογές του βοηθούσαν στο να διαδίδεται διχαστικός λόγος και ότι έβλαπτε την ψυχική υγεία ορισμένων νεότερων χρηστών της πλατφόρμας.
Επιπλέον, αποδείχθηκε, από τα έγγραφα που διέρρευσαν, ότι το Facebook γνώριζε ότι σε συγκεκριμένες χώρες διέθετε πολύ λίγους εργαζόμενους που γνώριζαν τις συγκεκριμένες γλώσσες ώστε να εντοπίζουν τις επίμαχες αναρτήσεις. Μάλιστα, η Χόγκεν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανέφερε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα σε γλώσσα εκτός της αγγλικής, στην ουσία χρησιμοποιούν μία «ωμή και επικίνδυνη έκδοση του Facebook».
Στο συνέδριο Reuters Next η Χόγκεν υποστήριξε ότι η εταιρεία θα έπρεπε να υποχρεωθεί να αποκαλύψει ποιες γλώσσες υποστηρίζονται από τα συστήματα ασφαλείας, διαφορετικά «το Facebook θα κάνει… το ελάχιστο για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο δημοσίων σχέσεων».
Η Χόγκεν υποστήριξε επίσης ότι η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης γνώριζε ότι θα έπρεπε να εισαγάγει την «στρατηγική τριβή» για να κάνει τους χρήστες να επιβραδύνουν πριν προχωρήσουν σε διαμοιρασμό των αναρτήσεών. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η απαίτηση οι χρήστες να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο πριν μπορέσουν να μοιραστούν το περιεχόμενο. Σύμφωνα με την ίδια, η εταιρεία απέφευγε τη λήψη τέτοιου είδους μέτρων, που θα βοηθούσαν στην αποφυγή της παραπληροφόρησης, γιατί ήθελε να διατηρήσει τα έσοδά της.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.