Όταν καλούμαστε να παραθέσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, το πρώτο που αμέσως έρχεται στο μυαλό των περισσότερων από εμάς, είναι σίγουρα ο φυσικός μας πλούτος, και η γεωστρατηγική μας θέση.
Πόσοι, όμως, από εμάς θα έλεγαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, έδωσε το 70% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα της EY, Attractiveness Survey Ελλάδα 2021, σχετικά με την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, οι οποίοι και κατέδειξαν τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού ως ένα εκ των κυριότερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
Το γεγονός ότι η χώρα μας αναπτύσσει εξαιρετικούς επιστήμονες και επαγγελματίες, δεν είναι μυστικό. Είναι, όμως, ένα πλεονέκτημα το οποίο φαίνεται ότι αποτυγχάναμε διαχρονικά να αξιοποιήσουμε, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την εκροή μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων επαγγελματιών στο εξωτερικό, ιδιαίτερα κατά τα χρόνια της κρίσης.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, η ψηφιακή οικονομία αποτελεί τον δεύτερο κλάδο – πίσω μόνο από τον τουρισμό – που αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.
Είναι εύκολα κατανοητό, λοιπόν, ότι, σε μία εποχή που οι εκθετικές τεχνολογίες και η καινοτομία επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, ζούμε και κοινωνικοποιούμαστε, η εκπαίδευση, αλλά και η επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού με νέες και ελκυστικές για την ψηφιακή οικονομία δεξιότητες, θα αποτελέσει ένα από τα «κλειδιά» για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Η πανδημία απλώς επιτάχυνε τις ψηφιακές στρατηγικές των επιχειρήσεων και, όπως είναι φυσικό, και τη ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το 38% των επενδυτών κατατάσσουν την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού – και της βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος ευρύτερα – στην κορυφή των ζητημάτων όπου θα πρέπει να εστιάσει η χώρα μας για να διατηρηθεί ανταγωνιστική.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να θέσουμε ως κεντρική προτεραιότητα τον μετασχηματισμό και την επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων και τη δυναμική διασύνδεση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την αγορά, καθώς και την επανεκπαίδευση (re-skilling) σημαντικού αριθμού εργαζομένων, ώστε να απαντούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της οικονομίας.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει θέσει ήδη τις βάσεις όσον αφορά την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, μέσω του τρίτου πυλώνα του. Πρέπει, όμως, να επιμείνουμε στην αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τις αλλαγές που πραγματικά θέλουμε και να μετασχηματίσουμε βιώσιμα την οικονομία μας, θωρακίζοντάς τη για το αύριο και το μετέπειτα.
*Ο Παναγιώτης Παπάζογλου είναι Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος
Latest News
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ε’ Μέρος)
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η δημογραφική εικόνα της Θεσσαλίας
Η Θεσσαλία δεν βρίσκεται στην πλέον δυσμενή δημογραφικά θέση συγκρινόμενη με τις λοιπές ελληνικές Περιφέρειες
Ο παράδεισος των θεσμών και η επί γης Ελλάδα
Και μια λέξη: γιατί;
Oι πολιτικές εξελίξεις επιβάρυναν το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Πώς αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις πολιτικές εξελίξεις - Οι επενδυτές καλούνται να επιστρατεύσουν την υπομονή τους
Αποζημίωση δανειολήπτη με αναπηρία εξαιτίας καταχρηστικής πρακτικής
Η δικαστική απόφαση που αποτελεί σημαντικό νομικό προηγούμενο στην προστασία των δικαιωμάτων δανειοληπτών και ασθενών
Αναζητώντας την ουσία της Βιωσιμότητας πάνω στην Αχνή Γαλάζια Κουκίδα
Οι παγκόσμιες προκλήσεις της βιωσιμότητας ασκούν πιέσεις στην οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία
Η αγορά κρυπτονομισμάτων μαγνητίζει τα βλέμματα
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αλλάξει τα πράγματα στα κρυπτονομίσματα
Πώς υπολογίζεται η Υπεύθυνη Καινοτομία;
Μια επιτυχημένη υπεύθυνη καινοτομία συνιστά de facto μια θετική πρόοδο. Παρέχει προστιθέμενη αξία όσον αφορά τον κοινωνικό αντίκτυπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Ο γερμανικός κίνδυνος
Η αυξανόμενη ανεργία και η δημοσιονομική αμηχανία έπεισαν τελικά την κεντροαριστερή κυβέρνηση της εποχής να προχωρήσει σε ένα κύμα μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης