
Όταν καλούμαστε να παραθέσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, το πρώτο που αμέσως έρχεται στο μυαλό των περισσότερων από εμάς, είναι σίγουρα ο φυσικός μας πλούτος, και η γεωστρατηγική μας θέση.
Πόσοι, όμως, από εμάς θα έλεγαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, έδωσε το 70% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα της EY, Attractiveness Survey Ελλάδα 2021, σχετικά με την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, οι οποίοι και κατέδειξαν τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού ως ένα εκ των κυριότερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
Το γεγονός ότι η χώρα μας αναπτύσσει εξαιρετικούς επιστήμονες και επαγγελματίες, δεν είναι μυστικό. Είναι, όμως, ένα πλεονέκτημα το οποίο φαίνεται ότι αποτυγχάναμε διαχρονικά να αξιοποιήσουμε, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την εκροή μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων επαγγελματιών στο εξωτερικό, ιδιαίτερα κατά τα χρόνια της κρίσης.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, η ψηφιακή οικονομία αποτελεί τον δεύτερο κλάδο – πίσω μόνο από τον τουρισμό – που αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.
Είναι εύκολα κατανοητό, λοιπόν, ότι, σε μία εποχή που οι εκθετικές τεχνολογίες και η καινοτομία επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, ζούμε και κοινωνικοποιούμαστε, η εκπαίδευση, αλλά και η επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού με νέες και ελκυστικές για την ψηφιακή οικονομία δεξιότητες, θα αποτελέσει ένα από τα «κλειδιά» για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Η πανδημία απλώς επιτάχυνε τις ψηφιακές στρατηγικές των επιχειρήσεων και, όπως είναι φυσικό, και τη ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το 38% των επενδυτών κατατάσσουν την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού – και της βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος ευρύτερα – στην κορυφή των ζητημάτων όπου θα πρέπει να εστιάσει η χώρα μας για να διατηρηθεί ανταγωνιστική.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να θέσουμε ως κεντρική προτεραιότητα τον μετασχηματισμό και την επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων και τη δυναμική διασύνδεση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την αγορά, καθώς και την επανεκπαίδευση (re-skilling) σημαντικού αριθμού εργαζομένων, ώστε να απαντούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της οικονομίας.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει θέσει ήδη τις βάσεις όσον αφορά την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, μέσω του τρίτου πυλώνα του. Πρέπει, όμως, να επιμείνουμε στην αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τις αλλαγές που πραγματικά θέλουμε και να μετασχηματίσουμε βιώσιμα την οικονομία μας, θωρακίζοντάς τη για το αύριο και το μετέπειτα.
*Ο Παναγιώτης Παπάζογλου είναι Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος


Latest News

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων

Στη μάχη της ανάπτυξης τράπεζες και κεφαλαιαγορές
Ο υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας στηρίζει την πρόσβαση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε κεφάλαια και, κατ’ επέκταση, την οικονομική ανάπτυξη

Μεταπτυχιακές σπουδές και επιστροφή διδάκτρων – Ποια δικαστήρια είναι αρμόδια;
Το Διοικητικό Εφετείο, εξετάζοντας την υπόθεση, έκρινε ότι η σύμβαση εγγραφής σε ΠΜΣ δεν αποτελεί δημόσια σύμβαση παροχής υπηρεσιών, όπως αυτές που υπάγονται στο ν. 4412/2016

Το σχέδιο Τραμπ για την πτώση του δολαρίου - Η «συμφωνία» του Μαρ-α-Λάγκο
Ο Τραμπ κατέστρεψε συστηματικά όποιο διεθνές πολιτικό κεφάλαιο κληρονόμησε, αποδεκατίζοντας την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ

Ελκυστική επενδυτική επιλογή τα ελληνικά ομόλογα - Ένα παράδειγμα...
Μετά και την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τη Moody's, η Ελλάς βρίσκεται οριστικά στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια