Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας συνέχισε την πτωτική του πορεία κατά την εβδομάδα έως την 26η Νοεμβρίου 2021.
Πρόκειται για μείωση κατά πέμπτη συνεχή εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 85,1 μονάδες από τις 86 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή μειώθηκαν σημαντικά οι επιδόσεις του υποκλάδου του χρηματοοικονομικού κλάδου (κατά 3,1 μονάδες), η ζήτηση / κατανάλωση (κατά 1,6 μονάδες), ο υποκλάδος της υγείας (κατά 0,3 μονάδες) και η κινητικότητα (κατά 0,2 μονάδες).
Από την άλλη μεριά παρατηρείται αύξηση στον υποδείκτη της αγοράς εργασίας (κατά 2,7 μονάδες) και στην παραγωγή / βιομηχανία (κατά 1,5 μονάδες).
Για την Ευρωζώνη, της οποία τα στοιχεία που προσφέρονται από την Oxford Economics καθυστερούν κατά δύο εβδομάδες, δεν υπάρχει ανανέωση των στοιχείων κατά την τρέχουσα εβδομάδα.
Προβλέψεις έως το 2024:
Στις νέες της προβλέψεις για το Δεκέμβριο, η Focus Economics εκτιμά ότι ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,3% το 2021 (από 7% που προέβλεπε το Νοέμβριο), 4,4% το 2022 (από 4,6% που προέβλεπε το Νοέμβριο), και 3,5% το 2023 (από 3,6% που προέβλεπε το Νοέμβριο), με ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων.
Στις πρόσφατες εκτιμήσεις του ο ΟΟΣΑ (Δεκέμβριος 2021) αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να «τρέξει» το 2021 με ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 6,7%, το 2022 με ρυθμό 4,8% και το 2023 με ρυθμό 2,9%. Όπως σημειώνει καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης μέσα από την ενίσχυση των εισοδημάτων και των επενδύσεων.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), του φθινοπώρου 2021 (Νοέμβριος 2021), ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,1% το 2021 (από 4,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο), 5,2% το 2022 (από 6% που προέβλεπε τον Ιούλιο του 2021), και 3,6% το 2023 (από 4,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο του 2021), με ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων.
Τέλος, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στη φθινοπωρινή του έκθεση, εκτιμά ότι για το 2021 το ΑΕΠ αναμένεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει ακόμα το 7% σε αύξηση, ενώ για το 2022 συμφωνεί στην πρόβλεψη για μεγέθυνση 4,5% που αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό.
Πανδημία και Οικονομία
Οι επιδράσεις του 4ου κύματος της πανδημίας είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην οικονομία με το χρηματοοικονομικό κλάδο, τη ζήτηση / κατανάλωση και την κινητικότητα να περιορίζονται. Ταυτόχρονα, η νέα αύξηση του μέσου αριθμού ημερήσιων θανάτων λόγω της πανδημίας (από 78 σε 92 κατά μέσο όρο κάθε μέρα) οδήγησε σε περαιτέρω μείωση του υποδείκτη της υγείας. Από την άλλη μεριά, η αγορά εργασίας και η παραγωγή / βιομηχανία αντισταθμίζουν τις μειώσεις αυτές, καθώς φαίνεται να ενισχύονται εν αναμονή της έλευσης της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.