
Ανασχετικός παράγοντας για το λιανεμπόριο αποτελούν τα νέα περιοριστικά μέτρα για την παραλλαγή Όμικρον που δρομολογήθηκαν στη Γερμανία λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προειδοποιεί ο σύνδεσμος λιανεμπόρων της χώρας σε ένα χρονικό διάστημα που παραδοσιακά αποτελεί ένα από τα καλύτερα της χρονιάς για τον εμπορικό κόσμο.
Σε έκθεση του συνδέσμου HDE, που περιλαμβάνει σφυγμομέτρηση σε 1.600 καταστήματα, εντοπίστηκε πτώση κατά μέσο όρο ύψους 26% στις πωλήσεις (εκτός τροφίμων), με τα καταστήματα ενδυμάτων να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζημιά με απώλειες ύψους 35% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Τα ποσοστά επισκεψιμότητας στο εμπορικό κέντρο των πόλων υποχώρησε κατά 41% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με τη φετινή εορταστική περίοδο να προμηνύεται ίσως και χειρότερη από την περσινή χρονιά, όταν το λιανεμπόριο ήταν ανοιχτό (αν και με όριο πελατών) και μόνο η εστίαση ήταν κλειστή λόγω των μέτρων.
Οι ζημιές για το Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι θα ανέβουν στα 5,5 δισ. ευρώ, με το 77% των καταστημάτων να «βλέπει» αρνητικές προοπτικές για τις επόμενες εβδομάδες.
Πλέον η πρόσβαση των πελατών στα καταστήματα γίνεται ακόμη πιο αυστηρή, καθώς τα νέα μέτρα ορίζουν πως ουδείς ανεμβολίαστος μπορεί να εισέλθει σε κατάστημα, παρά μόνο σε μαγαζιά αναγκαίων αγαθών, όπως τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι και τα φαρμακεία.
«Η εισαγωγή ακόμη πιο αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό στα καταστήματα συνιστά μια δραματική διαταραχή στις πωλήσεις των Χριστουγέννων» ανέφερε σε ανακοινωθέν του ο πρόεδρος του συνδέσμου, Στέφαν Γκενθ. Για το λόγο αυτό οι λιανέμποροι ζητούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα στήριξης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο νέο αυτό πλήγμα.
«Το λιανεμπόριο είχε στηρίξει τις ελπίδες του για ανάκαμψη στις πωλήσεις των Χριστουγέννων» επεσήμανε ο κ. Γκενθ, κάνοντας λόγο για καταστροφικές προοπτικές για τον κλάδο.


Latest News

Η Airbus παρέδωσε 70 αεροπλάνα τον Μάρτιο, αύξηση 11% σε ετήσια βάση
Η οικογένεια A350 της Airbus έχει λάβει περισσότερες από 1.360 παραγγελίες από 60 πελάτες σε όλο τον κόσμο
![Bank of America: «Βάναυση»… ημέρα η 2α Απριλίου – Τι θα κάνει η ΕΚΤ [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/2025-03-07T185931Z_1444074747_RC2A8DA3A3X7_RTRMADP_5_USA-TRUMP-600x400.jpg)
BofA: «Βάναυση»… ημέρα η 2α Απριλίου - Τι θα κάνει η ΕΚΤ [πίνακας]
Τι αναφέρει η Bank of America για τις ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ στις 2 Απριλίου και τις επιπτώσεις στην Ευρώπη

Πόσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Κίνα
Τι αποκαλύπτει έρευνα της Dezhan Shira & Associates για τον κατώτατο μισθό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα

Η Κίνα ενισχύει το εμπόριο με Ινδία ενόψει των δασμών Τραμπ
Το διμερές εμπόριο ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία ανήλθε στα 101,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Στόχος η «καρδιά» της αμερικανικής οικονομίας - Πώς θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ
Οι Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν «από θέση ισχύος», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ελαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Κέρδη ρεκόρ για την Illy Caffe το 2024 - Αγορές «χρυσωρυχεία» σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Διψήφιο ποσοστό αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Illycaffe - Θολώνουν τις προοπτικές οι αυξήσεις τιμών του καφέ

Στο «Rose Garden» θα... ανθίσουν δασμοί 20% - Τα νεότερα σενάρια για τις ανακοινώσεις Τραμπ
Οι πρόσθετοι δασμοί σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων θα αποφέρουν πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες