
Όσο πανηγυρικό ήταν το κλίμα στην πρώτη συγκέντρωση του, πλέον επίσημα, προεδρικού υποψηφίου Ερίκ Ζεμούρ τόσο ισχυρός ήταν ο παλμός και στη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση που οργάνωσαν σήμερα ακτιβιστικές οργανώσεις στο Παρίσι, προκειμένου ακριβώς να χαλάσουν το… πάρτι του ακροδεξιού Ζεμούρ.
Θυμίζουμε πως ο 63χρονος συγγραφέας και τηλεοπτικός σχολιαστής ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας επίσημα την υποψηφιότητα του για τη γαλλική προεδρία και η σημερινή προεκλογική συγκέντρωση είχε στόχο να αποτελέσει μια επίδειξη δύναμης της απήχησης που έχει αρχίσει να αποκτά. Άλλωστε, η μία μετά την άλλη οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν ως τον ικανότερο υποψήφιο να περάσει με τον Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της άνοιξης.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της εκστρατείας του Ζεμούρ, που στήνεται με πρότυπο την εθνικιστική ρητορική του… Ναπολέοντα(!), τουλάχιστον 19.000 άτομα είχαν υπογράψει για τη συμμετοχή τους στην πρώτη προεκλογική συνάθροιση του ακροδεξιού πολιτικού. Όμως, ακτιβιστικές και όχι μόνο οργανώσεις αποφάσισαν να «κλέψουν» τα φώτα της δημοσιότητας και να στείλουν ηχηρό μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας δημιουργώντας μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού.
Πραγματικά, η εκδήλωση συγκέντρωσε πλήθη κόσμου, με πάνω από 50 οργανώσεις, συνδέσμους και πολιτικά κινήματα να διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας και της ανοχής και κατά της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους που προάγει ο Ζεμούρ.
Μάλιστα, αν και ο πυρήνας της διαδήλωσης ήταν στο Παρίσι, μικρές ομάδες αριστερών ακτιβιστών μετέβησαν στο Βιλπίν, όπου λάμβανε χώρα η συγκέντρωση του Ζεμούρ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν επεισόδια.

Σημειωτέον πως περίπου τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές, όλα τα κόμματα έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους για την προεδρική κάλπη. Μάλιστα, χθες και το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, μέσα από προκριματικές εκλογές, επέλεξε την Βαλερί Πεκρές ως την υποψήφια του κόμματος για την προεδρία. Η κυρία Πεκρές επικράτησε του Ερίκ Σιοτί λαμβάνοντας το 61% των ψήφων, ωστόσο οι πρώτες δημοσκοπήσεις την δείχνουν να λαμβάνει μόλις το 11% των ψήφων και να έχει μικρές πιθανότητες να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.


Latest News

Τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από φωτιά σε νυκτερινό κέντρο
Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας κατέθεσε αίτημα για να μεταφερθούν τραυματίες από την πόλη Κότσανη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Deliveroo: Επιτέλους ανακοινώνει κέρδη - Τέλος στο «Flopperoo» (;)
Η εταιρεία ανακοίνωσε τα πρώτα κέρδη από την έναρξη λειτουργίας της, μετά τα δύσκολα χρόνια, που της έδωσαν το παρατσούκλι «Flopperoo»

Οι δημοσκοπήσεις, ο «κανένας» και ο κώδωνας «κινδύνου» στα κομματικά επιτελεία
Οι δημοσκοπήσεις φαίνεται πως δημιουργούν «φουρτούνες» σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι εσωκομματικές «μουρμούρες» αυξάνονται

Σαρωτικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τον Τραμπ -Καταργεί τις βίζες για δεκάδες χώρες
Το σημείωμα του Ντόναλντ Τραμπ απαριθμεί συνολικά 41 χώρες χωρισμένες σε τρεις ξεχωριστές ομάδες.

Ποιες είναι οι δύο νέες πλατφόρμες που ανοίγουν για το ευρύ κοινό
Πρόκειται για τον Κόμβο Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

Καιρός: Κύμα αφρικανικής σκόνης και ζέστη την Κυριακή – Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Από το απόγευμα της Κυριακής η αφρικανική σκόνη θα περιοριστεί στα νοτιοανατολικά – Ο καιρός έως και την ερχόμενη Πέμπτη σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ

Ειδικές αποστολές για επτά στελέχη - Η επομένη του ανασχηματισμού
Ο πιο βαθύς ανασχηματισμός από το 2019, που ανακοινώθηκε χθες, συνοδεύτηκε από άγριο παρασκήνιο με καραμπόλες, διλήμματα και… δύσκολες ζυμώσεις έως την τελευταία στιγμή

Διαταγή Τραμπ για επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - «Ο χρόνος σας τελείωσε»
Για τουλάχιστον εννιά νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας των Χούθι – Μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ και προς το Ιράν

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα

Ζελένσκι: Ο Πούτιν λέει ψέματα για την «περίπλοκη εκεχειρία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Βρετανίας