
Η λίρα βυθίζεται, ο τουρκικός λαός υποφέρει και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εθνικοποιεί» τις ετικέτες προκειμένου να ενισχύσει την αναγνώριση της Τουρκίας στο εξωτερικό, αλλάζοντας το αγγλικό με το τουρκικό όνομα.
Στα τουρκικά…
Με διάταγμα που υπέγραψε ζητά να μετονομαστεί η ετικέτα «Made in Turkey» στα εγχώρια προϊόντα σε «Made in Türkiye», δηλαδή να αναγράφεται η Τουρκία στην τυποποιημένη αγγλική φράση για την εθνικότητα των προϊόντων ανά τον κόσμο στα… τουρκικά.
«Αλλάχ θέλοντος, θα σταθεροποιήσουμε όλες τις διακυμάνσεις των τιμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στην ανατολική επαρχία Σιίρτ, διατάσσοντας παράλληλα την αλλαγή της εθνικής επωνυμίας της χώρας.
Ο Ερντογάν είχε ήδη αλλάξει τη χρησιμοποιούμενη επωνυμία «Made in Turkey» με «Made in Türkiye» με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
«Το καμάρι της χώρας μας»
Η νέα ετικέτα καθιερώνεται την ώρα που η Αγκυρα επιδιώκει να ενισχύσει τις τουρκικές εξαγωγές και θα χρησιμοποιείται στην επικοινωνία με τους ξένους εταίρους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων κρατών και οργανισμών.
Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην αύξηση της αναγνώρισης των τουρκικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο και, όπως αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα, «αντικατοπτρίζει βαθύτερα τον πολιτισμό και τις αξίες του λαού της Τουρκίας».
«Σε αυτό το πλαίσιο, η φράση «Made in Türkiye» χρησιμοποιείται πλέον αντί για το «Made in Turkey» στα εξαγωγικά προϊόντα μας, τα οποία αποτελούν το καμάρι της χώρας μας στο διεθνές εμπόριο» τονίζεται στο προεδρικό διάταγμα.
«Το εμπορικό σήμα «Türkiye» αντιπροσωπεύει την εμπειρία χιλιάδων ετών του τουρκικού έθνους σε κάθε τομέα» προστίθεται στο κείμενο.
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν έγραψε στο Twitter πως «Εγινε ένα ακόμη πολύτιμο βήμα για την ενίσχυση της τουρκικής επωνυμίας».
Türkiye markasını güçlendirmek için kıymetli bir adım daha atıldı.
Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan’ın imzaladığı genelge ile başta diğer devletler olmak üzere tüm uluslararası kurum-kuruluşlarla gerçekleşen her türlü faaliyet ve yazışmalarda “Türkiye” ifadesi kullanılacak! 🇹🇷 pic.twitter.com/Va82u5oLeA
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) December 3, 2021
Τροφή στο… Twitter
Η απόφαση έδωσε τροφή για σχολιασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Πέντε λίρες (θ’ ανεβεί) το πρωί το δολάριο» έγραψε ο Ata Benli, παρουσιάζοντας το προεδρικό διάταγμα του Ερντογάν.
Ve Resmi Gazete’de yayınlanan genelgeyle artık Turkey yerine Made in Türkiye yazılacakmış! Sabaha dolar 5 lira elhamdulillah #DolarTL pic.twitter.com/aDYbZZr2uD
— Ata Benli (@atabenli) December 4, 2021
Αντιθέτως, ο ανταποκριτής της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung σημείωσε ότι «Για πρώτη φορά, μια Προεδρική Απόφαση δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία».
Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP Nevzat Şatıroğlu εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση Ερντογάν: «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε», έγραψε στο Twitter.
“Made in TÜRKİYE🇹🇷”
Cumhurbaşkanımız Sn.@RTErdogan’ın imzaladığı genelgeyle devletler arası yazışmalar ve tüm uluslararası faaliyetlerde “Turkey” ifadesi yerine “Türkiye” ifadesinin kullanılma kararı alındı.
Teşekkürler Sayın Cumhurbaşkanım! pic.twitter.com/kctSycg4KV
— Nevzat Şatıroğlu (@satiroglu2018) December 4, 2021
Turkey και… γαλοπούλα
Ο τούρκος δικηγόρος Gönenç Gürkaynak, από την άλλη, επισήμανε την προσπάθεια να παρακαμφθούν «τα βασικά μας προβλήματα» και ανάρτησε φωτογραφία ετικέτας που υποδηλώνει τις «τσουχτερές» ανατιμήσεις στα προϊόντα, ζητώντας να καταχωρηθεί «ως Made in Türkiye».
«Made in Türkiye» diye bu etikete basın. Boş işlerle uğraşıp asıl konularımıza cambaza bak numarası çekerken, bu yerli sonucu yapay olarak ürettik. pic.twitter.com/PZtUuCEg90
— Gönenç Gürkaynak (@GurkaynakGonenc) December 4, 2021
Με την έλευση της καινοτομίας, οι αγγλόφωνοι καταναλωτές τουρκικών προϊόντων δεν θα μπερδεύουν πλέον το «Turkey» με τη «γαλοπούλα», έγραψαν, διασκεδάζοντας την απόφαση Ερντογάν, οικονομικές ιστοσελίδες.


Latest News

Πώς ο Τραμπ σπάει τα νεύρα των αγορών – Οι απώλειες 4 τρισ. των μετοχών του S&P 500 και τα κέρδη 13 δισ. του ΧΑ
Οι δασμοί επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα - Η αντιστροφή του «Trump trade» και η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών

Από τον Balenciaga στον Gucci - Θα τα καταφέρει ο Ντέμνα Γκβασάλια;
Η προκλητική δουλειά του Ντέμνα για τον οίκο Balenciaga έθιξε πολλούς. Τώρα, καλείται να αποδείξει στον κόσμο της μόδας πως ήταν η σωστή επιλογή ως νέος επικεφαλής σχεδιαστή του οίκου Gucci.

Γιατί η Σουηδία επεκτείνει τις διαστημικές και αμυντικές δυνατότητές της
Η Σουηδία εξακολουθεί να εκτιμά τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αλλά υποστηρίζει έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ

Στην Tesla φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσει αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ
Οι δηλώσεις της Tesla αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων σχετικά με τους δασμούς του Τραμπ

ΗΠΑ: Το ενεργειακό μέλλον του Καναδά στο συνέδριο CERA Week
Οι δασμoί Τραμπ και η εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Καναδάς

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.
![Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/Larry_Fink-600x442.jpeg)
Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]
Ο Λάρι Φινκ θεωρείται αυτοδημιούργητος, αφού μαζί με συνεργάτες του ίδρυσαν από το μηδέν την BlackRock το 1988

Η Porsche διαψεύδει σενάριο πώλησης μετοχών της στη Volkswagen
Η Porsche διαψεύδει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα

Η Ιταλία φέρνει πιο κοντά την αυτοκινητοβιομηχανία με την αμυντική βιομηχανία
Η Ιταλία ετοιμάζει ένα βιομηχανικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανίας, άμυνας και αεροδιαστημικής

Στο «μυαλό» της Fed – Τι θα αποφασίσει ο Πάουελ για τα επιτόκια
Πού εστιάζουν αγορές και οικονομολόγοι στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed - Ποιες άλλες κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα