«Νόσησε» αρκετά βαριά ο κλάδος της ένδυσης το 2020, καθώς η πανδημία επηρέασε αρνητικά όλες τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα εκείνες που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά. Εφέτος όμως η εικόνα του κλάδου έχει βελτιωθεί με τις πωλήσεις να σημειώνουν σημαντική άνοδο.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα ενός δείγματος 102 επιχειρήσεων ένδυσης μετά από επεξεργασία των δημοσιευμένων ισολογισμών τους της χρήσης 2020.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων του δείγματος για το 2020 μειώθηκε κατά 20,8% και διαμορφώθηκε στα 592,1 εκατ.  ευρώ. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 215,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 25,7% σε σχέση με το 2019, με το περιθώριο μικτού κέρδους να διαμορφώνεται στο 36%. Τα συνολικά καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 70% και ανήλθαν σε 3,6 εκατ. ευρώ Το περιθώριο καθαρού κέρδους διαμορφώθηκε στο 0,6%.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά μειώθηκε κατά 24,7% και διαμορφώθηκε στα 430,5 εκατ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη σημείωσαν μείωση 29% (177,5 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν ζημίες 8 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 41,2% και το περιθώριο καθαρού κέρδους στο -1,9%.

Μικρότερες οι απώλειες για τις εξαγωγικές εταιρείες

Όσον αφορά τις αμιγώς εξαγωγικές επιχειρήσεις του δείγματος, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε, κατά 7,1%, από 174 εκατ. ευρώ το 2019 σε 161,6 εκατ. ευρώ το 2020.

Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 37,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,8%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 11,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 100%. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 23,4% και του καθαρού κέρδους στο 7,2%.

Στα γυναικεία η μεγαλύτερη πτώση – Σχετική «ανοσία» στα εσώρουχα

Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των αποτελεσμάτων ανά προϊόν, στην κατηγορία των γυναικείων ενδυμάτων, η οποία είναι η σημαντικότερη, καταγράφηκε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 30,6%.

Στην κατηγορία των ανδρικών ενδυμάτων καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 34,7%.

Στην κατηγορία των παιδικών ενδυμάτων η μείωση  περιορίσθηκε σε 20,7% του κύκλου εργασιών, ενώ στα  casual – αθλητικά η μείωση κύκλου η μείωση  ανήλθε σε 21,4%.

Τέλος, στην κατηγορία των εσωρούχων παρατηρήθηκε η μικρότερη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 18,2%.

Σημαντική ανάκαμψη εφέτος

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ενεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 η κατάσταση αλλάζει και από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι πωλήσεις λιανικής στην εγχώρια αγορά σημειώνουν άνοδο 24,7%, ενώ παράλληλα οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο 19,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα
Επιχειρήσεις |

DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Η Attica Bank εκτιμά πώς η επιπλέον ζημιά που θα προκύψει από ενδεχόμενη πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποίησης υπό το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙΙ, δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ. 

Space Hellas: Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου
Academia |

Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου η Space Hellas

Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβίασης ή καταστροφής των πληροφοριακών του συστημάτων