Αρκεί να αξιοποιηθεί με σωστό τρόπο στα διεθνή κέντρα εξουσίας και ειδικά, στις Βρυξέλλες όπου η επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη παραδοσιακή πολιτική οικογένεια της Χριστιανοδημοκρατίας (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) αλλά και στις άλλες πολιτικές οικογένειες (όπως το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα).
Οι Εκλογές, η Οικονομία και οι Εκκρεμότητες
Είναι πλέον κοινό μυστικό ο προσδιορισμός της ημερομηνίας για την διεξαγωγή των επομένων εκλογών καθορίζεται πρωτίστως από την οικονομία – από τα αποτελέσματα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής ( συμπεριλαμβανομένης και της επιτυχούς αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) αλλά και των μεγάλων αποφάσεων που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να αξιοποιήσει παραγωγικά και δημιουργικά τον χρόνο που απομένει έως την εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης του και μέχρις στιγμής τίποτα δεν φαίνεται ικανό να τον οδηγήσει σε αλλαγή πορείας. Βεβαίως, τα σενάρια παίρνουν και δίνουν και τα δημοσιογραφικά γραφεία κατακλύζονται συχνά από πληροφορίες για πιθανές ημερομηνίες πρόωρων εκλογών σε συνδυασμό με τις κινήσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης (π.χ εκλογή νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής/ ΠΑΣΟΚ).
Μια Συνομιλία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συχνά πυκνά επιμένει να αναφέρεται και να προτάσσει τα δεδομένα. Ενδεικτική αλλά απολύτως χαρακτηριστική η συνομιλία του πρωθυπουργού με τον δημοσιογράφο Mark Bendeich στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου Reuters NΕΧΤ.
Από την διαδικτυακή συνομιλία των δύο ανδρών και από τις απαντήσεις Μητσοτάκη συγκράτησα τα εξής:
– «Φέτος η οικονομία μας θα αναπτυχθεί με ρυθμό που θα υπερβεί το 7%. Έχουμε ήδη καλύψει το έδαφος που χάσαμε λόγω της πανδημίας. Η Ελλάδα γίνεται ένας πολύ ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για ξένα κεφάλαια. Δαπανήσαμε πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας. Είμαστε πρωτοπόροι σε ό,τι αφορά τη μείωση της ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ έχουμε απενεργοποιήσει πλέον τον μηχανισμό στήριξης των επιχειρήσεων η ανεργία μειώθηκε αντί να αυξηθεί, όπως πολλοί περίμεναν. Και έχουμε πολλούς ταλαντούχους νέους Έλληνες οι οποίοι μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και τώρα σκέφτονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μέλλον είναι, λοιπόν, πολλά υποσχόμενο. Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει τις μας επιφυλάσσει η πανδημία. Δεν έχουμε αρκετά δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον για να μπορούμε να καταρτίσουμε σχέδια για το μέλλον. Αλλά αυτό που γνωρίζουμε ότι λειτουργεί είναι: η αύξηση στα ποσοστά εμβολιασμού, η ενίσχυση του συστήματος υγείας, η χορήγηση όσο το δυνατόν περισσότερων ενισχυτικών δόσεων. Αυτό είναι που κάνουμε στο ορατό μέλλον».
- «Αν κοιτάξει κανείς τη μεγάλη εικόνα, η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2011 ή του 2015. Εννοώ πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει πλέον βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της. Φυσικά έχουμε υψηλό έλλειμμα λόγω της πανδημίας, αυτό είναι αναμενόμενο. Αλλά έχουμε ένα πολύ σαφές σχέδιο σχετικά με το πώς θα επιστρέψουμε στη δημοσιονομική βιωσιμότητα».
- «Στην Ευρώπη εκτυλίσσεται -όπως γνωρίζετε- μία συζήτηση σχετικά με τον προσδιορισμό της δημοσιονομικής βιωσιμότητας στην εποχή μετά την πανδημία. Προσδοκώ ότι οι κανόνες του υφιστάμενους Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα αλλάξουν, ώστε να συνυπολογιστούν τα διδάγματα της οικονομικής κρίσης αλλά και τα διδάγματα της πανδημίας. Αν κοιτάξετε το χρέος μας, ναι, είναι όντως υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά το ΑΕΠ μας αυξάνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς και αναμένω ότι θα βρεθούμε σε μια πορεία όπου ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας μας θα είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ για το ορατό μέλλον. Ταυτόχρονα, οι υποχρεώσεις μας ως προς την αποπληρωμή του χρέους μας για την επόμενη δεκαετία είναι σχετικά χαμηλές καθότι το χρέος μας έχει -όπως γνωρίζετε- πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Και οι αγορές έχουν επιβραβεύσει την κυβέρνησή μας ουσιαστικά προσφέροντάς μας ιστορικά χαμηλά επιτόκια».
- «Γνωρίζουμε ποια είναι τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά είμαστε επίσης μία κυβέρνηση με μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό, που επιδιώκει πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη, δίχως να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Όσο, λοιπόν, παραμένουμε σε αυτή την πορεία, δεν με απασχολεί τόσο πολύ η κατάσταση όσον αφορά το χρέος».
- «Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί το αργότερο έως τις αρχές του 2023 (σ.σ αναφορά στην αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας). Όπως γνωρίζετε, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό δεν ήταν αυτονόητο. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια γενική αναγνώριση από τις παγκόσμιες αγορές ότι ως χώρα εστιάζουμε στη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Ταυτόχρονα όμως, καταφέραμε να μειώσουμε τους φόρους και να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη. Αν δεν θέσουμε τη χώρα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης, το χρέος μας δεν πρόκειται ποτέ να είναι πραγματικά βιώσιμο. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να επιδοθούμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ουδέποτε σταματήσαμε να υλοποιούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η σκέψη μας ήταν κατά το ήμισυ επικεντρωμένη στη διαχείριση της κρίσης και κατά το άλλο ήμισυ στο να διασφαλίσουμε ότι θα διορθώσουμε τα υποκείμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ρωτήστε απλώς τις μεγάλες πολυεθνικές που έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Ελλάδα, που επενδύουν στην Ελλάδα σήμερα. Θα σας πουν, πιστεύω, τη συναρπαστική ιστορία μιας χώρα που αλλάζει και γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».
Το ΑΕΠ: Ο δημοσιογράφος Mark Bendeich υποβάλλει την ερώτηση: «Κύριε Πρωθυπουργέ, εξακολουθείτε να είστε βέβαιος για την πρόβλεψη περί αύξησης του ΑΕΠ κατά 4,5% το επόμενο έτος;». Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει την εξής απάντηση: «Θα μπορούσε να είναι ακόμα υψηλότερη. Αλλά, αν κοιτάξετε όλα τα ακατέργαστα δεδομένα, αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική ανατροπή σε σχέση με την πανδημία. Υποθέτοντας όμως ότι η πανδημία θα υποχωρήσει, σταδιακά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Όμως, Mark, το θέμα δεν είναι μόνο το ποσοστό του ΑΕΠ καθεαυτό. Στο παρελθόν είχαμε επίσης φτάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά ήταν μια ανάπτυξη που βασιζόταν στο χρέος και στην κατανάλωση. Τώρα θέλουμε μια ανάπτυξη που τροφοδοτείται από επενδύσεις και καινοτομία, και μέσω της διασφάλισης ότι είμαστε ηγέτες στη διπλή μετάβαση: την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Πιστεύω επομένως ότι δεν περιγράφουμε απλώς ένα σχέδιο για το μέλλον, αλλά πραγματικό έργο που είναι σε εξέλιξη».
Οι Καταριανοί
Απείρως ενδιαφέρουσα είναι η επιλογή της Καταριανής Qatar Petroleum International Upstream LLC στη κοινοπραξία των εταιρειών που έλαβε την άδεια για τις έρευνες στο Οικόπεδο 5.
Ως γνωστόν τις προηγούμενες ημέρες το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε την πρόταση της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου για αδειοδότηση του Τεμαχίου 5, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (διαχειρίστρια, ποσοστό 60%) και Qatar Petroleum International Upstream LLC (ποσοστό 40%). Το σχετικό συμβόλαιο θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες μέρες.
Η αδειοδότηση κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν αφού η κυβέρνηση μπορούσε στη βάση του νόμου περί Υδρογονανθράκων (Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση) Νόμου, να χορηγήσει άδεια για μια περιοχή σε φορέα κάτοχο άδειας συνορεύουσας περιοχής, βάσει κριτηρίων γεωλογικού ή παραγωγικού χαρακτήρα. Έτσι, το περασμένο καλοκαίρι – και πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021- το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κάλεσε τις κοινοπραξίες των Eni/TotalEnergies (αδειούχοι Τεμαχίου 6) και ExxonMobil/Qatar Petroleum (αδειούχοι Τεμαχίου 10) όπως υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση άδειας έρευνας υδρογονανθράκων για το Ερευνητικό Τεμάχιο 5.
Το Κέντρο Καινοτομίας με ΣΔΙΤ
Στη φάση της διεξαγωγής του λεγόμενου ανταγωνιστικού διαλόγου έχει περάσει το project της δημιουργίας του πρώτου στην Ελλάδα Κέντρου Καινοτομίας με ΣΔΙΤ με τη συμμετοχή και των 4 διεκδικητών – όλων όσοι ξεκίνησαν από την αρχή εκφράζοντας το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τους. Υπενθυμίζεται ότι οι 4 διεκδικητές για το Κέντρο Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στο χώρο του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος της ΧΡΩΠΕΙ στη περιοχή του Νέου Φαλήρου είναι: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και το σχήμα INTRACOM HOLDINGS- INTRAKAT του ομίλου συμφερόντων Κόκκαλη και η DIMAND REAL ESTATE DEVELOPMENT, συμφερόντων Δημήτρη Ανδριόπουλου.
Η Θεματολογία: Στο σχετικό υπόμνημα θεματολογίας της διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου διαβάζω μεταξύ άλλων για τα ζητήματα καινοτομίας:
- Κτιριολογικό πρόγραμμα και επιτρεπόμενες χρήσεις. Μείγμα χώρων γραφείων, εργαστήριων, συνεδριακού κέντρου, χώρων αναψυχής, χώρων παρουσιάσεων, ελεύθερων χώρων, χώρων διοίκησης κτλ. Ανάλογα με την περίπτωση, θα τεθούν ελάχιστα ή μέγιστα όρια.
- Βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι της διοίκησης του Κέντρου. Αρχικό περίγραμμα, διαδικασία στοχοθέτησης και απολογιστικής παρακολούθησης, διαδικασία λήψης διορθωτικών μέτρων κτλ..
- Προσδιορισμός – τεκμηρίωση των κρίσιμων παραγόντων επιτυχίας και παρουσίαση εναλλακτικών τρόπων διασφάλισης τους
- Διοίκηση του Κέντρου Καινοτομίας. Όργανα διοίκησης – στελέχη – συμβουλευτικές επιτροπές.
- Τρόποι διασύνδεσης με την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα στην Ελλάδα και τον κόσμο.
- Ανάπτυξη καινοτομίας στο Κέντρο. Προγράμματα ενίσχυσης καινοτομίας, διοργάνωση συνεδρίων, διοργάνωση εκδηλώσεων δικτύωσης (matchmaking events) κτλ
- Στρατηγική προώθησης των σκοπών του Κέντρου. Σχέδιο προβολής-προώθησης και διεθνούς δικτύωσης του Κέντρου Καινοτομίας. Συνεργασία με το Δημόσιο και φορείς καινοτομίας.
- Μηχανισμός παρακολούθησης και ελέγχου απόδοσης με KPIs και επιβολή ποινικώνρητρών σε περίπτωση μη τήρησης των KPIs, ορισμός από την Αναθέτουσα Αρχή Παρατηρητή με δικαίωμα παράστασης στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης- ΙΦΣ, έλεγχος απόδοσης του ΙΦΣ μέσω της αξιοποίησης του τρόπου αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων και με την θεσμοθέτηση επιτροπής εξωτερικών αξιολογητών διεθνούς κύρους.
- Απόδοση στην καινοτομία (επενδύσεις στην έρευνα & ανάπτυξη και παραγωγή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας).
Οι Γούρνες
To e-auction βγάζει σήμερα τον νέο ιδιοκτήτη του ακινήτου (τμήμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης) στις Γούρνες στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει καλέσει να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία ηλεκτρονικής δημοπρασίας δύο επενδυτικά σχήματα, εκείνα της DIMAND και της REDS.
Το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης είναι παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.
Latest News
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...
Τα λογιστικά του Μαξίμου, το «χαρτί» του χρέους, ο φόβος Κατρούγκαλου, βλέπει Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ντίμον, το “κόκκινο” Χρηματιστήριο, “ξεκόλλησε” η ΠΥΡΚΑΛ
Αλλαγή ρότας από το Μαξίμου
Ο «σταρ» Θεοδωρόπουλος, ο Ναύαρχος και ο ηθοποιός, ποιοι πήγαν και δεν πήγαν στον ΣΕΒ, οι «ωδίνες» των τραπεζών, ο «ταλαντούχος» του Μπίσαλα, η «πόρτα» του Innovation Fund στους μεγάλους
Στον ΣΕΒ
Το λακωνίζειν Περιστέρη, δάκτυλος Λατινοπούλου στη δεξιά «πολυκατοικία», φθινοπωρινή μπόρα για αγρότες, τα λογιστικά «πρότυπα» της ΕΡΤ, η ΡΑΑΕΥ στον «Μύλο των Ξωτικών»
Το λακωνίζειν Περιστέρη