Δύο ακόμα δορυφόροι προστέθηκαν στον αστερισμό του Galileo, του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης με το οποίο η Ευρώπη θα απεξαρτηθεί από το GPS του αμερικανικού στρατού.
Οι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν την Κυριακή με ρωσικό πύραυλο Soyuz που αναχώρησε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας για λογαριασμό της γαλλικής Arianespace.
Η 11η εκτόξευση για το Galileo την τελευταία δεκαετία ανέβασε στους 28 τους δορυφόρους του συστήματος, του πλέον ακριβούς συστήματος πλοήγησης στον κόσμο.
Πέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Galileo, το σύστημα εξυπηρετεί περισσότερες από 2,3 δισ. συσκευές παγκοσμίως, από έξυπνα τηλέφωνα έως ηχητικούς σηματοδότες έκτακτης ανάγκης.
Στην τελική του μορφή, το σύστημα θα προσφέρει ακρίβεια στίγματος γύρω στο ένα μέτρο, ενώ η κρυπτογραφημένη υπηρεσία που απευθύνεται σε κυβερνητικές υπηρεσίες αυξάνεται στο ένα εκατοστό.
Οι δύο νέοι δορυφόροι, βάρους 715 κιλών, τέθηκαν σε αρχική τροχιά σε ύψος 23.525 χιλιομέτρων και τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθούν στην τελική λειτουργική τροχιά τους σε ύψος 23.222 χλμ.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, τις δοκιμές και την ανάπτυξη του συστήματος Galileo, με χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Ακόμα δέκα δορυφόροι πρώτης γενιάς σχεδιάζεται να εκτοξευθούν τα επόμενα τρία χρόνια. Ήδη έξι από αυτούς βρίσκονται σε φάση δοκιμών ή έτοιμοι να μεταφερθούν στη Νότια Αμερική για εκτόξευση.
Θα ακολουθήσει η επόμενη γενιά πιο εξελιγμένων δορυφόρων, γνωστή ως «Galileo Second Generation» ή G2G. Η πρώτη εκτόξευση προγραμματίζεται για το 2024.
Ο ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι «από το 2016, η Ανοικτή Υπηρεσία Galileo παρέχει εξαιρετική ακρίβεια εντοπισμού θέσης, την οποία πλέον χρησιμοποιούν πάνω από πάνω από δύο δισ. χρήστες παγκοσμίως. Το Galileo περιλαμβάνει επίσης μια υπηρεσία έρευνας και διάσωσης, η οποία μειώνει σημαντικά τον χρόνο εντοπισμού των ατόμων σε κίνδυνο, και για πρώτη φορά παρέχει υπηρεσία ζεύξης επιστροφής, η οποία ενημερώνει τα άτομα σε κίνδυνο ότι το αίτημά τους για βοήθεια έχει ληφθεί. Με την εκτόξευση αυτή ενισχύεται το υφιστάμενο δίκτυο δορυφόρων και εδραιώνεται η ισχυρή θέση της Ευρώπης στον τομέα των δορυφόρων και των υπηρεσιών παγκόσμιας πλοήγησης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Γιατί τα υποθαλάσσια καλώδια είναι «πειρασμός» για τους σαμποτέρ
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις βασίζονται στα υποθαλάσσια καλώδια για κρίσιμες δραστηριότητες - Πόσο ασφαλή είναι και πώς προκαλούνται φθορές
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)