Η ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία μας, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς οραματικούς στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός, σε χαιρετισμό του στην Τελετή Απονομής των Cretan Taste Awards. Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι το ΥπΑΑΤ στηρίζει στην πράξη τους υγιείς εκπροσώπους του αγροδιατροφικού κλάδου και τόνισε ότι «αυξάνουμε πάνω από 35 εκ. ευρώ ετησίως τους πόρους για την κτηνοτροφία και τις ζωοτροφές στο νέο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων για την περίοδο 2023-2027».
Ο κ. Λιβανός εξήρε την ποιότητα των προϊόντων της κρητικής γης, τα οποία χαρακτήρισε «μαγιά της ελληνικής διατροφής» και σημείωσε ότι «Κρήτη και γαστρονομία, γαστρονομία και Κρήτη λέξεις αλληλένδετες σχεδόν συνυφασμένες μεταξύ τους, στο υποσυνείδητο όλων μας». Πέραν της ποιότητας των κρητικών προϊόντων, υπάρχουν, ωστόσο, όπως είπε, κι άλλα στοιχεία που κάνουν την κρητική γαστρονομία να ξεχωρίζει: «Είναι η λαϊκή της παράδοση και η ανεξάντλητη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της. Παραδόσεις, μουσικές, χορευτικές, που βρίσκουν έκφραση γύρω από το κρητικό τραπέζι. Κρητικές γεύσεις και διατροφικές συνήθειες που έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα».
Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο ανάδειξης της μοναδικής κρητικής γαστρονομίας, ο κ. Λιβανός, τόνισε ότι αποτελούν οι άνθρωποι της Κρήτης. «Οι Κρητικοί, όλοι εσείς. Άνθρωποι ντόμπροι, προκομμένοι, ευφυείς, λεβέντες, μα και φιλόξενοι. Όπως λέει και η γνωστή μαντινάδα «Στην Κρήτη εγεννήθηκε η δόξα, η ανδρεία, η λευτεριά, η λεβεντιά και η φιλοξενία”».
Και όπως επισήμανε, «η κρητική γαστρονομία και η κρητική διατροφή δεν είναι μόνο γεύσεις. Αντανακλούν μια ευρύτερη φιλοσοφία ζωής, συνδέονται με τον τρόπο ζωής των Κρητικών, περικλείουν τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού. Είναι, όμως, και η «μαγιά» της ελληνικής διατροφής. Η κρητική γαστρονομία είναι πραγματικά ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι διατροφικές μας συνήθειες συμπλέκονται με την πολιτιστική κληρονομιά μας, τη στάση ζωής μας, τις μεθόδους παραγωγής, τις διαδικασίες προετοιμασίας, αλλά και τα ίδια τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα». Και η ανάδειξη της σχέσης της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό όπως εξήγησε, είναι ένας από τους πρωταρχικούς οραματικούς στόχους του ως ΥπΑΑΤ.
Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της κρητικής γης.
Latest News
Μέχρι 15/11 η απογραφή αιγοπροβάτων για πληρωμή των βιολογικών
Για την πληρωμή προκαταβολής θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα δεδομένα της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου
Πώς θα αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας - Όλα τα μέτρα και οι επενδύσεις
Αναλυτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Αργολίδα, παρουσίασε στην εκδήλωση ο Κώστας Τσιάρας
Τι αλλάζει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις διαδικασίες ελέγχου των βιολογικών καλλιεργειών
Οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιείται από διμελείς επιτροπές ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ - Πώς γίνονται οι έλεγχοι τα μελισσοκομεία
Ακραίο και προσωρινό μέτρο η εκρίζωση των αμπελιών υποστηρίζουν οι Copa-Cogeca
«Τι μέτρα μπορεί να λάβει η ΕΕ για να στηρίξει τον αμπελοοινικό της τομέα;», ρωτά ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας οίνου των Copa - Cogeca
Μειωμένη πάνω από 35% η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία
Αν και η φετινή παραγωγή στο ελαιόλαδο αναμενόταν υψηλή, στην πορεία διαπιστώθηκαν προβλήματα στην καλλιέργεια
Γιατί είναι ακριβή η φέτα - Τα τρία σημαντικά πλήγματα
Κακοκαιρία Daniel, πανώλη και ευλογιά αποτελούν τρία απανωτά χτυπήματα στην ελληνική κτηνοτροφία και την παραγωγή γάλακτος σε σύντομο διάστημα – Οι επιπτώσεις στη φέτα
Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι
Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους
Ευρωπαϊκός συναγερμός για απάτες στο ελαιόλαδο – Πώς βρίσκουν έδαφος οι επιτήδειοι
Καμπανάκι από την ομάδα εργασίας στο ελαιόλαδο των Copa - Cogeca - Τι προτείνουν για την προστασία του εμβληματικού προϊόντος
Προδημοσιεύτηκε η παρέμβαση για επενδύσεις σε θερμοκήπια - Τι προβλέπεται
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα
Καμπανάκι εξαγωγέων για κοπές και διακίνηση ακατάλληλων εσπεριδοειδών
Εσπεριδοειδή κατευθύνονται κατευθείαν από το χωράφι προς τις εξαγωγές χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις