Χρειάστηκε πάρα πολύς χρόνος, αλλά βασικοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ παραδέχθηκαν τελικά ότι για μήνες χαρακτήριζαν εσφαλμένα μια πληθωριστική άνοδο που έχει αποδειχθεί μεγαλύτερη και πιο επίμονη από ό,τι περίμεναν. Πολλοί σωστά σημειώνουν ότι η Fed δεν διαθέτει τα εργαλεία για να ξεμπλοκάρει τις αλυσίδες εφοδιασμού ή να αυξήσει τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό. Αλλά αν η Fed διατηρούσε ακόμα περισσότερο αυτή τη νοοτροπία για τον μεταβατικό πληθωρισμό, κινδύνευε να απελευθερώσει έναν άλλο ισχυρό παράγοντα μελλοντικών αυξήσεων των τιμών – αυτόν των μη εδραιωμένων προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Και ενώ αυτό δεν θα σήμαινε επιστροφή στους διψήφιους ρυθμούς πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970, θα είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των ρυθμών πληθωρισμού σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά για τα οποία η οικονομία και οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι συνδεδεμένες με ασφάλεια. Οσο πιο αργά αντιδρά σωστά η Fed στις πληθωριστικές εξελίξεις τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα – με το να χρειαστεί να πατήσει δυνατά τα φρένα – να καταλήξει να είναι η κύρια αιτία του παροδικού πληθωρισμού. Η Fed θα διακινδύνευε μια επιζήμια εγχώρια ύφεση, αστάθεια της αγοράς και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Ενα τέτοιο μοτίβο είναι γνωστό στους ιστορικούς. Πιασμένη πίσω από την καμπύλη πληθωρισμού, η Fed προσπαθεί να περιορίσει απότομα τη νομισματική πολιτική. Πολλοί εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους. Και οι αγορές περνούν από περιόδους αποσταθεροποιητικής έλλειψης ρευστότητας, διακινδυνεύοντας αρνητικές επιπτώσεις σε μια ήδη δυσκολευόμενη οικονομία.
Αυτό το σενάριο κινδύνου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Εχοντας ήδη αντιμετωπίσει υψηλότερες τιμές που επηρεάζουν μεγάλα τμήματα του εβδομαδιαίου προϋπολογισμού τους, θα αντιμετώπιζαν επίσης τον κίνδυνο της ανεργίας και της απώλειας εισοδήματος που συνεπάγεται.
Εκτός από την περιττή βλάβη στην οικονομική ευημερία, θα υπήρχαν επίσης αρνητικές κοινωνικοπολιτικές και θεσμικές επιπτώσεις. Είναι λοιπόν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, ο Πάουελ έκανε μια ξαφνική ανατροπή και δήλωσε ότι ήταν καιρός να «αποσύρει» τον παροδικό χαρακτηρισμό του πληθωρισμού. Η Fed πρέπει τώρα να δώσει συνέχεια κάνοντας δύο πράγματα γρήγορα. Πρώτον, ως μέρος μιας επείγουσας προσπάθειας να ανακτήσει την αξιοπιστία που είναι απαραίτητη για τη μελλοντική πολιτική καθοδήγηση και τη λειτουργική της ανεξαρτησία, θα πρέπει να διευκρινίσει δημόσια γιατί έκανε λάθος για την παροδικότητα στον πληθωρισμό και τι γίνεται για να αποφευχθούν παρόμοιες διολισθήσεις στο μέλλον.
Δεύτερον, η Fed πρέπει να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα στη μείωση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων της. Σηκώνοντας το πόδι από το γκάζι της νομισματικής χαλάρωσης θα βοηθήσει να μετριαστεί ο κίνδυνος να πρέπει να πατήσει απότομα τα φρένα πολιτικής με άτακτο τρόπο στα μέσα του 2022.
Ο Mohamed El-Erian είναι πρόεδρος του Queens’ College (Cambridge University) και είναι καθηγητής του Wharton School, University of Pennsylvania
Latest News
Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία δικαιολογεί προσφυγική προστασία
Μία απόφαση-ορόσημο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο καπιταλισμός των... «συντρόφων» και οι κίνδυνοι μιας οικονομίας Τραμπ-Μάσκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει ένα όραμα φιλικού καπιταλισμού που έχει δελεάσει πολλούς ηγέτες της βιομηχανίας και των οικονομικών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης – Γ’ Μέρος
Οι ημερομηνίες διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις υπόχρεες οντότητες
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας