Σε αναγκαστικές πωλήσεις θα οδηγηθούν εκατομμύρια παλιά ακίνητα εάν τελικά υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται από την υπό κατάρτιση νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων.

Άμεσα θίγονται, όπως λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς ‘Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) Στράτος Παραδιάς σχεδόν 3 εκατομμύρια ακίνητα (!).

Ο συναγερμός σήμανε μετά τη «διαρροή» του σχεδίου της υπό σύστασης νέας Κοινοτικής Οδηγίας προς τις εμπλεκόμενες επαγγελματικές ενώσεις ( ιδιοκτήτες, μηχανικούς, βιομηχανίες υλικών κ.α) προκειμένου, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, να καταγράφουν οι αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με βάση τα όσα σχεδιάζονται , κάθε κράτος –μέλος θα πρέπει να θεσπίσει ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτηρίων, τα οποία σχεδιάζονται με γνώμονα τους εθνικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης για τη μετατροπή του εθνικού κτηριακού αποθέματος σε κτήρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Τα πρότυπα θα ισχύσουν το αργότερο από το 2027, ενώ έως το 2035, ολόκληρο το εθνικό κτηριακό απόθεμα θα καλύπτεται από ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.

Εξωφρενικές απαιτήσεις

Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, η επικείμενη Οδηγία θεσπίζει εξωπραγματικές και ανέφικτες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτήρια με συνέπεια να μπαίνουν στο πάγο εκατομμύρια παλιά –κατά κύριο λόγο- ακίνητα.

Έτσι, αν οι προϋποθέσεις της Οδηγίας δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τότε, κατά τον Στράτο Παραδιά, τα ακίνητα αυτά δεν θα μπορούν να πωληθούν παρά μόνο αν οι αγοραστές τα αναβαθμίσουν εντός τριετίας από την πώληση.

‘Όπως λέει, χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις δεν μπορεί να γίνει καμία αγοραπωλησία, εκτός κι αν το αναλάβει το κόστος ο αγοραστής. Έτσι, όσοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα χρήματα θα αναγκαστούν να πωλησουν όσο –όσο τα ακίνητά τους.

Πλήγμα και για τους ενοικιαστές

Εφόσον ισχύσει η Οδηγία, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, η πλειοψηφία από το υπάρχον εκμισθοτούμενο δυναμικό τίθεται εκτός αγοράς, με ευκόλως εννοούμενα αποτελέσματα στην εξεύρεσης στέγης, αλλά και στο ύψος των ενοικίων.

Με βάση την τελευταία απογραφή (2011) ο συνολικός αριθμός των κατοικιών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 4.122.088. Και σύμφωνα με τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί, το 71,5% των κατοικιών ( δηλαδή όπως προαναφέρθηκε σχεδόν 3 εκατομμύρια) είναι την κατηγορία Ε-Η. Πρόκειται δηλαδή κατά κύριο λόγο για παλιά κτήρια. Συνολικά τον χρόνο πωλούνται ή ενοικιάζονται πάνω από 200.000 κατοικίες, επομένως επηρεάζονται, όπως λένε, πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, πάνω από 140.000 κατοικίες.

Επιστολή στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ έστειλε την περασμένη Πέμπτη, επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα. Μέσω της επιστολής τους ζητάει να παρέμβουν, και να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι σχετικές προδιαγραφές προϋποθέσεις και προθεσμίες υλοποίησης των σχετικών υποχρεώσεων να καθορίζονται από τα κράτη –μέλη της ΕΕ ανάλογα με τις ενεργειακές και κλιματολογικές συνθήκες της κάθε χώρας και τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του λαού της.

Οι αριθμοί δεν βγαίνουν…

«Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της επικείμενης Κοινοτικής Οδηγίας γίνεται σε μία περίοδο όπου οι αυξήσεις των υλικών που χρησιμοποιούνται για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών αυξάνονται συνεχώς, ακόμα και πάνω από 30%», λέει, μιλώντας στον «ΟΤ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης.

Όπως επισημαίνει, « σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (2011) στην χώρα μας υπάρχουν 4.122.088 κατοικίες (3.000.000 ιδιοκατοίκηση, 900.000 ενοικιάσεις), ενώ το 2019 οι αγοραπωλησίες ακινήτων έφτασαν τις 96.000 και πέρσι 75.000. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το έτος 2018 το 71,5% των κατοικιών που επιθεωρήθηκαν ενεργειακά εντάσσονται στις κατηγορίες Ε, Ζ και Η, ενώ εκδόθηκαν 190.000 ΠΕΑ για ενοικιάσεις. Επιπροσθέτως, στην τελευταία ανακοίνωση για το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ, τίθεται ο στόχος να ανακαινιστούν ενεργειακά μέχρι το 2025 τουλάχιστον 105.000 κατοικίες, δηλαδή περίπου 25.000 κατοικίες ανά έτος.

»Οι αριθμοί δεν βγαίνουν, ώστε να εφαρμοστούν τα όσα σχεδιάζονται. Οι πολίτες είναι δύσκολο να «πάρουν πάνω τους» όλο το κόστος για την ενεργειακή αναβάθμιση και βρίσκονται αντιμέτωποι με την απαγόρευση μεταβίβασης ή ενοικίασης των ακινήτων τους».

Το κόστος των παρεμβάσεων είναι απαγορευτικό και το «Εξοικονομώ» είναι μια σταγόνα στον ωκεανό

«Αλήθεια, ποιος δεν θα ήθελε να αναβαθμίσει την κατοικία ή το κτήριό του; Όμως το κόστος των παρεμβάσεων είναι πλήρως απαγορευτικό για τους ιδιοκτήτες της χώρας του ΕΝΦΙΑ, όπου ουσιαστική κρατική βοήθεια δεν υπάρχει (το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» είναι μια «σταγόνα στον ωκεανό» κάθε χρόνο), ούτε τραπεζικό σύστημα να το εξυπηρετήσει, και οι τιμές των σχετικών υλικών ανεβαίνουν καθημερινά», αναφέρει ο Στράτος Παραδιάς.

Και συνεχίζει: «Οι εντός και εκτός της χώρας αποφασίζοντες οφείλουν να λάβουν υπόψη τους ότι τα παλαιά κτίρια, που αποκτήθηκαν με κόπο, αγώνες και θυσίες , ανήκουν κυρίως σε ανθρώπους που η ηλικία τους και τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν πλέον τέτοιες παρεμβάσεις, και ότι στα εκμισθούμενα ακίνητα υπάρχει η λογική ανακολουθία να καλείται ο ιδιοκτήτης να επενδύσει για να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας ο ενοικιαστής του! ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου