
Στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα COP26 τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δήλωσαν ότι θα έβαζαν τρισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν λύσεις για την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο: το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εμποδίζει στην πραγματικότητα τη ροή χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, δημιουργώντας μια παγίδα οικονομικού θανάτου για πολλούς.
Οι πλούσιες χώρες δανείζονται γενικά σε δικά τους νομίσματα, με χαμηλό κόστος και με μικρό κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας, εκτός από στιγμές εξαιρετικής κακοδιαχείρισης πολιτικής. Αντίθετα, οι χώρες χαμηλού και χαμηλού μεσαίου εισοδήματος δανείζονται σε ξένα νομίσματα (κυρίως δολάρια και ευρώ) και πληρώνουν εξαιρετικά υψηλά επιτόκια.
Οι σημαντικότεροι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (Fitch, Moody’s και S&P Global) αποδίδουν αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας στις περισσότερες πλούσιες χώρες και σε πολλές χώρες με υψηλότερο μεσαίο εισόδημα, αλλά εκχωρούν αξιολογήσεις υποεπενδυτικής βαθμίδας σε σχεδόν όλες τις χαμηλότερες και μεσαίου εισοδήματος σε όλες τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Μόλις χαθεί, μια αξιολόγηση κρατικού επενδυτικού επιπέδου είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακτηθεί εκτός εάν η κυβέρνηση απολαμβάνει την υποστήριξη μιας μεγάλης κεντρικής τράπεζας.
Η αναθεώρηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι επομένως επείγουσα και έχει καθυστερήσει πολύ. Οι αναπτυσσόμενες χώρες με καλές προοπτικές ανάπτυξης και ζωτικές αναπτυξιακές ανάγκες θα πρέπει να μπορούν να δανείζονται αξιόπιστα με αξιοπρεπείς όρους αγοράς.
Για τον σκοπό αυτόν, η G20 και το ΔΝΤ θα πρέπει να επινοήσουν ένα νέο και βελτιωμένο σύστημα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που θα λαμβάνει υπόψη τις προοπτικές ανάπτυξης κάθε χώρας και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.
Οι τραπεζικοί κανονισμοί, όπως αυτοί της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, θα πρέπει στη συνέχεια να αναθεωρηθούν σύμφωνα με το βελτιωμένο σύστημα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας για να διευκολυνθεί ο μεγαλύτερος τραπεζικός δανεισμός προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Για να βοηθήσουν να τερματιστούν οι ξαφνικές στάσεις, η G20 και το ΔΝΤ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την οικονομική τους δύναμη πυρός για να στηρίξουν μια ρευστή δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων αναπτυσσόμενων χωρών. Η Fed, η ΕΚΤ και άλλες βασικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων με κεντρικές τράπεζες σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος.
Η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα θα πρέπει επίσης να αυξήσουν σημαντικά τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα τις φτωχότερες.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, εάν οι πλούσιες χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πολιτειών των ΗΠΑ, σταματούσαν να στηρίζουν ξέπλυμα χρήματος και φορολογικούς παραδείσους, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είχαν περισσότερα έσοδα για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Jeffrey D. Sachs είναι καθηγητής στο Columbia University. Είναι διευθυντής του κέντρου διατηρήσιμης ανάπτυξης του Columbia και πρόεδρος του Development Solutions Network του ΟΗΕ.


Latest News

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου