Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον που φέρει πολλές μεταλλάξεις αποτελεί προειδοποίηση για την ανάπτυξη εμβολίων λιγότερο ευαίσθητων στις ταχείες αλλαγές του κορωνοϊού, δήλωσαν στο Reuters κορυφαίοι ιολόγοι και ανοσολόγοι.
Τα περισσότερα εμβόλια πρώτης γενιάς για την COVID-19 στοχεύουν στην ακίδα πρωτεΐνης στην εξωτερική επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων. H Όμικρον έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες, επειδή έχει πολύ περισσότερες μεταλλάξεις από προηγούμενες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 30 στην ακίδα του. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η Όμικρον ξεφεύγει της προστασίας από υπάρχοντα εμβόλια ή προηγούμενης μόλυνσης.
Ακόμα κι αν τα σημερινά εμβόλια παραμένουν προς το παρόν αποτελεσματικά, η δραματική εξέλιξη του ιού αναδεικνύει την ανάγκη για εμβόλια που στοχεύουν σε τμήματα του ιού λιγότερο επιρρεπή σε μετάλλαξη.
«Ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο με την Όμικρον είναι ότι ο ιός… δεν πρόκειται να εξαφανιστεί», δήλωσε ο Δρ. Larry Corey, ιολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson του Σιάτλ, ο οποίος επιβλέπει δοκιμές εμβολίων για την COVID-19 που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Υπάρχει ανάγκη για καλύτερα εμβόλια».
Από την αρχή της πανδημίας, ο κορωνοϊός έχει μεταμορφωθεί αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένης της πιο μεταδοτικής και παγκοσμίως κυρίαρχης παραλλαγής Δέλτα. Ωστόσο, τα εμβόλια έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά τους να προστατεύουν από βαριά νόσηση και θάνατο. Ως εργαλεία ταχείας απόκρισης, τα τρέχοντα εμβόλια για τον COVID-19 είναι “εξαιρετικά”, δήλωσε ο Richard Hatchett, διευθύνων σύμβουλος του Coalition for Epidemic PreparednessInnovations (CEPI), ενός διεθνούς συνασπισμού που δημιουργήθηκε για να προετοιμαστεί για απειλές μολυσματικών ασθενειών που έχει επενδύσει σε πολλούς COVID- 19 εμβόλια.
Αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά – και χρήματα – για τη διαχείριση του μακροπρόθεσμου κινδύνου. Τον Μάρτιο, η CEPI ζήτησε χρηματοδότηση 200 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη εμβολίων που προσφέρουν ευρεία προστασία έναντι των παραλλαγών του SARS-CoV-2 και άλλων ιών της ίδιας οικογένειας, όπως ο MERS και ο SARS.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε ως ανάχωμα σε ένα μέλλον που δεν μπορούμε να προβλέψουμε», δήλωσε Hatchett. Ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Soumya Swaminathan, δήλωσε την Παρασκευή στο συνέδριο NEXT του Reuters ότι χρειάζονται εμβόλια επόμενης γενιάς.
Latest News
Αμπελόκηποι: Το βράδυ της Πέμπτης θα τοποθετούσαν τη βόμβα – Ποιος ήταν ο στόχος
Η έκρηξη στους Αμπελόκηπους απέτρεψε την βομβιστική επίθεση που σχεδίαζε η ομάδα των ατόμων στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας
Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ - – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Όπως προβλέπει η ΕΜΥ, σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου τη Δευτέρα θα σημειωθούν ισχυροί άνεμοι.
Ντέρμπι για Χάρις και Τραμπ – Η τελική δημοσκόπηση των New York Times
Οι εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται να κριθούν με πολύ μικρή διαφορά – Πόσοι έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα – Ποιες είναι οι swing states, τα προγνωστικά
Γιατί η Γερμανία ελπίζει σε νίκη της Κάμαλα Χάρις
Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα έχει αντίκτυπο στη Γερμανία - Τόσο το Βερολίνο, όσο και η πλειοψηφία των πολιτών προτιμούν την Κάμαλα Χάρις στον Λευκό Οίκο
Τι προτιμά η Τουρκία; Χάρις ή Τραμπ;
«Τραμπ ή Χάρις» αναρωτιέται η φιλοκυβερνητική Σαμπάχ στην Τουρκία τονίζοντας ότι οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις είναι τόσο σύνθετες που χρειάζονται αριστοτεχνική διαχείριση
Βαλένθια: «Δολοφόνοι» – Πλημμυροπαθείς έριξαν λάσπη στον βασιλιά Φίλιππο και την Λετίθια
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε από το σημείο ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος προσπάθησε να μιλήσει με τους πολίτες στην Βαλένθια
Πώς μπορούν 100.000 Αμερικανοί να κρίνουν το αποτέλεσμα
Μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης σε μια υπερδύναμη 346 εκατομμυρίων κατοίκων
Ψάχνουν εκατοντάδες αγνοουμένους στην Ισπανία - Λίγες οι αχτίδες αισιοδοξίας
Στην Ισπανία, πολλές περιοχές της Βαλένθια είναι ακόμα βυθισμένες κάτω από τις λάσπες - Πού βρέθηκε ζωντανή αγνοούμενη
Νέες προκλήσεις από την Τουρκία - Γιατί μιλά για «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
Η Τουρκία υποστηρίζει μέσω NAVTEX ότι η Ελλάδα κάνει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα - Ποια ήταν η αφορμή
Η Αττική βραβεύτηκε ως η πιο φιλόξενη ελληνική Περιφέρεια
Νίκος Χαρδαλιάς: «Επανασυστήνουμε τη Μητροπολιτική Αττική, μέσα από ένα ολιστικό rebranding, στις πιο δυναμικές αγορές όλου του κόσμου»