Η προστασία που προσφέρουν οι πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρουσιάζει σημαντική πτώση έναντι της Όμικρον, όμως η αναμνηστική δόση εξουδετερώνει τη νέα παραλλαγή.

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση φαρμακοβιομηχανίας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον, η Pfizer και η γερμανική BioNTech που ανέπτυξε αρχικά το εμβόλιο αναφέρουν ότι η αναμνηστική δόση ανεβάζει τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 25 φορές.

Ωστόσο ακόμα και οι δύο δόσεις είναι πιθανό να προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσου, διευκρινίζει η ανακοίνωση. Ο λόγος είναι ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον δεν δείχνουν να επηρεάζουν την απόκριση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρόλα αυτά, η τρίτη δόση ανεβάζει τα επίπεδα και των Τ-κυττάρων, εκτός από τα επίπεδα αντισωμάτων.

Οι δύο εταιρείες αναφέρουν επίσης ότι, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, μπορούν να έχουν ετοιμάσει εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον τον Μάρτιο του 2022.

«Αν και δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί να προσφέρουν προστασία έναντι της σοβαρής νόσου λόγω του στελέχους Όμικρον, είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με μια τρίτη δόση του εμβολίου μας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο το οποίο, όπως πιστεύουμε, θα βοηθήσει στην επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας έναντι της Covid-19 λόγω Όμικρον, καθώς και στην επίτευξη παρατεταμένης προστασίας, συγκριτικά με το υπάρχουν εμβόλιο» δήλωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech.

Τι έδειξαν οι πρώτες ανεξάρτητες μελέτες

Οι διαπιστώσεις της Pfizer και της BioNTech βρίσκονται σε συμφωνία με τα αποτελέσματα των δύο πρώτων μελετών για το θέμα, οι οποίες έδειξαν ότι η Όμικρον μπορεί εν μέρει να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν δύο δόσεις εμβολίου mRNA

Η πρώτη μελέτη έδειξε «πολύ μεγάλη πτώση» στην ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν την παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε στο Twitter ο Άλεξ Σίγκαλ, επικεφαλής της έρευνας στο Αφρικανικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας στη Νότια Αφρική.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την ιολόγο Σάντρα Τσίσεκ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης, έδωσε πιο δυσοίωνα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές εξέθεσαν σε διάφορα στελέχη του ιού δείγματα αίματος από εμβολιασμένα άτομα. Διαπίστωσαν ότι, στους συμμετέχοντες που είχαν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου της Pfizer, η αντισωματική απόκριση εναντίον της Όμικρον ήταν έως και 37 φορές μικρότερη σε σχέση με την αντίδραση εναντίον της Δέλτα.

Σε άτομα που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις του Pfizer ή του Moderna, ή συνδυασμό AstraZeneca/ Pfizer, έξι μήνες νωρίτερα, η αντισωματική απόκριση «δεν ήταν καν μετρήσιμη», ανέφερε η Τσίσεκ στο Twitter.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι «θα είχε νόημα να αναπτυχθεί εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον» είπε η ερευνήτρια, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις για την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου.

Oι δύο μελέτες δεν έχουν ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο προκειμένου να δημοσιευτούν επίσημα στον επιστημονικό Τύπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Επικαιρότητα |

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»

Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.