Μπορεί η ευαισθητοποίηση για εξασφάλιση μιας ζωής χωρίς προβλήματα υγείας να αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αυτή η αλλαγή όμως του τρόπου ζωής και των προτιμήσεων θα επηρεάσει τον αμπελοοινικό τομέα. Την ίδια στιγμή η κλιματική αλλαγή θα παραμείνει πρόκληση για το ελαιόλαδο, ενώ η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του κλάδου.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προβλέψεις από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωργικές προοπτικές για το 2021-31 που δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ θα μπορούσε να φτάσει τους 2,5 εκατομμύρια τόνους έως το 2031, αύξηση 22% σε σύγκριση με το 2020, με τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές να παραμένουν σταθερές, να συνεχίζεται η χρήση πιο ανθεκτικών ποικιλιών, που θα συμβάλλουν σε υψηλότερες αποδόσεις. Έτσι, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί από 35% το 2020 σε 44% το 2031. Επιπλέον, οι εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις αναφορές για την συμβολή του ελαιόλαδου στην υγεία, με γνωστά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, φτάνοντας το 1 εκατομμύριο τόνους έως το 2031. Όσον αφορά την κατανάλωση στην ΕΕ, η αύξηση αναμένεται να προέλθει από τις μη παραγωγικές χώρες, αντιπροσωπεύοντας το 21% της κατανάλωσης το 2020 και το 32% το 2031.
Αμπέλι – Νέες ποικιλίες προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή
H παραγωγή κρασιού στην ΕΕ αναμένεται να μειώνεται κατά 0,3% ετησίως, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 148 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2031. Αυτό οφείλεται στη μείωση των αποδόσεων που αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από τη χρήση νέων ποικιλιών, πιο προσαρμοσμένων στην κλιματική αλλαγή. Η κατανάλωση στην ΕΕ προβλέπεται να φτάσει τα 22 λίτρα ανά κάτοικο το 2031, μείωση 0,4 λίτρων σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, αυτό αντικατοπτρίζει την επιβράδυνση της πρόσφατης πτωτικής τάσης, με -0,2% ετησίως το 2020-31 έναντι -1,1% το 2010-20.
Ο κλάδος του κρασιού προσαρμόζεται στους μεταβαλλόμενους τρόπους ζωής που επιταχύνθηκαν λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Για παράδειγμα, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα έχουν αυξηθεί, αυξήθηκε η ζήτηση για βιολογικά κρασιά, ενώ υιοθετήθηκαν νέες συμπεριφορές όπως η κατανάλωση περισσότερου κρασιού στο σπίτι.
Μείωση για την παραγωγή ντομάτας
Έως το 2031, η παραγωγή φρέσκιας ντομάτας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,4% ετησίως και να φτάσει τους 6,3 εκατομμύρια τόνους το 2031. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στην έντονη πτώση της χειμερινής παραγωγής στην Ισπανία και στη στροφή σε ντομάτες μικρότερου μεγέθους, οι οποίες έχουν μικρότερο όγκο αλλά υψηλότερη προστιθέμενη αξία.
Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας αναμένεται να παραμείνει σταθερή, σε περίπου 10,4 εκατομμύρια τόνους. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση φρέσκιας ντομάτας στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή, στα 15 κιλά το 2031. Ομοίως, η κατανάλωση ντομάτας για μεταποίηση θα είναι επίσης σταθερή στα 18 κιλά κατά κεφαλήν το 2031.
Ροδάκινα – νεκταρίνια: Η παραγωγή
Η παραγωγή φρέσκων ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,4% ετησίως, φθάνοντας τους 2,9 εκατομμύρια τόνους το 2031. Αυτό οφείλεται στη μείωση της ειδικής έκτασης. Παράλληλα, αναμένεται μικρότερη κατανάλωση ροδάκινων και νεκταρινιών που προβλέπεται στα 6,4 κιλά κατά κεφαλήν.
Η εικόνα για μήλα – πορτοκάλια
Η συνολική παραγωγή μήλων στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή έως το 2031, στους 11,1 εκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μείωσης της καλλιεργούμενης έκτασης που αντισταθμίζεται από την αύξηση των αποδόσεων χάρη στη χρήση νέων ποικιλιών και τη βελτιωμένη γεωπονική διαχείριση. Η κατανάλωση φρέσκων μήλων στην ΕΕ προβλέπεται να φτάσει τα 7,6 εκατομμύρια τόνους, ενώ 3,6 εκατομμύρια τόνοι θα κατευθυνθούν στην μεταποίηση το 2031. Κατά κεφαλήν, η κατανάλωση φρέσκων μήλων αναμένεται να αυξηθεί στα 15 κιλά (αύξηση 0,6% ετησίως).
Όσον αφορά τα πορτοκάλια, η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να φτάσει τους 6,5 εκατομμύρια τόνους έως το 2031, σημειώνοντας αύξηση 0,3% ετησίως. Χάρη στην κατανάλωση φρεσκοστυμμένων χυμών πορτοκαλιού σε σούπερ μάρκετ, καφέ και εστιατόρια, η κατανάλωση φρέσκων πορτοκαλιών αυξάνεται. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση θα φτάσει τα 13,3 κιλά το 2031 (+0,5 κιλά ετησίως).
Latest News
ΣΕΒΙΤΕΛ: Τάσσεται ανοικτά κατά της εμπορίας του χύμα ελαιόλαδου
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΙΤΕΛ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. έχει από το Νοέμβριο 2003 θεσπίσει την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης συσκευασιών άνω των 5 λίτρων
Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή. Έχουμε τη γνώση και την πρόθεση να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν», είπε από την Κρήτη ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας
Σε ποια προϊόντα καταβάλλονται de minimis 11,165 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Οι ενισχύσεις αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως 31 Αυγούστου 2024 και έρχονται να καλύψουν μέρος των απωλειών
Παγκρήτια αγροτική διαμαρτυρία στο Ηράκλειο
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διαδηλώνουν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ενάντια στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται
Ανδρουλάκης: Σε συνεχή απαξίωση ο πρωτογενής τομέας
Σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα παραμένουν δισεπίλυτα, επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σε αδιέξοδο οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους
Σειρά προτάσεων, ώστε να στηριχθεί η οικονομικοί βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καταθέτουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ
Ποια μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη ανακοίνωσε ο Τσιάρας
«Βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω με τους αγρότες και να αναζητήσουμε λύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κώστας Τσιάρας
Ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της θεσσαλικής γης
Έκθεση με τα ΠΟΠ - ΠΓΕ προϊόντα από τη Θεσσαλία διοργανώνει η Περιφέρεια στην Αθήνα - Ποιοι συμμετέχουν
Οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – Τι επιβεβαιώνει έκθεση
Η έκθεση που ανατέθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξέτασε τον αντίκτυπο, θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ
Ρεκόρ στις εξαγωγές και εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2024 [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην αγορά