Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969 υποχώρησαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, με την αγορά εργασίας να δείχνει να αφήνει οριστικά πίσω της, την κρίση που πυροδότησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 184.000, σε σχέση με τις 227.000 της περασμένης εβδομάδας. Πρόκειται για το χαμηλότερο νούμερο από τον Σεπτέμβριο του 1969, πολύ κάτω και από την υποχώρηση στις 220.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αντιστοίχως, οι αιτήσεις για την συνέχιση των επιδομάτων από παλαιούς ανέργους ανήλθαν σε 1,992 εκατ., από 1,954 εκατ. την περασμένη εβδομάδα. Αν και ο μηνιαίος μέσος όρος έπεσε στα 2,03 εκατ.

Το πλέον ενθαρρυντικό είναι ότι η αγορά εργασίας αναρρώνει συνεχώς, με τις αιτήσεις για νέα επιδόματα να μειώνονται συνεχώς με εξαίρεση μια πρόσκαιρη, όσο και απρόσμενη αύξηση στα τέλη Νοεμβρίου. Μάλιστα, μετά από ενάμισι χρόνο ασφυκτικών πιέσεων, η αγορά εργασίας κινείται και πάλι στα προ της πανδημίας επίπεδα, όταν ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων αιτήσεων κινούνταν στις 220.000. Αντιθέτως, στο αποκορύφωμα της κρίσης, στις αρχές Απριλίου του 2020, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας είχαν εκτοξευτεί στο ρεκόρ των 6,1 εκατ.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης έχουν ιδιαίτερη σημασία στο χρονικό αυτό σημείο δεδομένου πως την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve για τη χρονιά, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και να «κλειδώσει» η επιτάχυνση του tapering. Ο τερματισμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων νωρίτερα από το αρχικά αναμενόμενο, την άνοιξη του 2022, εκτιμάται πως θα επιταχύνει και το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις εμμένουν στην αγορά, ενισχύοντας τη ρητορική των «γερακιών». Αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και μέσα από τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, για το δείκτη τιμών καταναλωτή, που εκτιμάται ότι ανέβηκε περαιτέρω στο 6,7% σε ετήσια βάση, ήτοι στο υψηλότερο σημείο από το καλοκαίρι του 1982.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή