Δεν είχε την αντίδραση που περίμενε η Κομισιόν, στην πρωτοβουλία της να προχωρήσει σε ένα νέο πλαίσιο που θα καλύπτει τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες και όσους συνεργάζονται με ψηφιακά apps, είτε αυτά αφορούν διαδικτυακά delivery τροφίμων και προϊόντων είτε διαφόρου τύπου υπηρεσίες, από καθαριότητα έως μεταφορές (π.χ. η Uber).

H πρόθεση της Κομισιόν να μετατοπίσει το βάρος της απόδειξης του είδους εργασίας στις εταιρείες, αντί για τα άτομα που απασχολούνται σε αυτές, με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να καταφύγουν στα δικαστήρια για τη διεκδίκηση των βασικών τους δικαιωμάτων ήταν καταρχάς ευπρόσδεκτη και θετική. Όμως, οι ενστάσεις είχαν να κάνουν με το γεγονός πως οι προτάσεις της Κομισιόν προσεγγίζουν όλους τους διαφορετικούς κλάδους και υπηρεσίες του ευρύτατου ψηφιακού μετώπου με έναν ενιαίο τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει η Ε.Ε. στις συνθήκες εργαζομένων της gig economy 

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ειδικά ο φορέας Move EU, ο οποίος αγκαλιάζει τους εργαζόμενους στον χώρο των μετακινήσεων (όπως οι οδηγοί της Uber), που επέκρινε την πρόθεση της Κομισιόν να προσεγγίσει με ένα ενιαίο πλαίσιο έναν τεράστιο και πολυσχιδή ψηφιακό κλάδο ρισκάροντας τελικά να οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο φορέας επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως η μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών, δεν θέλουν να γίνουν μισθωτοί και δεν θέλουν να χάσουν την ευελιξία που απολαμβάνουν, αλλά και τα επιπλέον εισοδήματα από τη δυνατότητα τους να συνεργάζονται με πολλαπλές πλατφόρμες ταυτόχρονα. Εκφράζεται δε, ο φόβος πως, σε αντίθεση με τις καλές προθέσεις της Κομισιόν, το νέο πλαίσιο ούτε θα αυξήσει τους μισθούς ούτε θα διασφαλίσει καλύτερες ευκαιρίες για τους οδηγούς, στερώντας τελικά σε πάνω από 149.000 οδηγούς τη δυνατότητα να προσφέρουν μέσα από τις πλατφόρμες τις υπηρεσίες τους, κάτι που θα επηρεάσει και τους καταναλωτές που θέλουν να εξυπηρετηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Move EU καλωσόρισε την προσπάθεια της Ε.Ε. να εργαστεί για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όσων δουλεύουν με ψηφιακές πλατφόρμες και δήλωσε ανοιχτή σε διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και φορείς για να βρεθούν λύσεις που και θα ωφελούν τους οδηγούς, αλλά και θα διασφαλίζουν την επάρκεια των υπηρεσιών για τους πελάτες/επιβάτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή