Εδώ και 55 χρόνια, το περίφημο μπλε πλαστικό τετράδιο, ούτε πολύ σκούρο ούτε πολύ ανοικτό, ούτε Α4 ούτε Α5, παράγει σχολικές αναμνήσεις.
Στην περαστή (σε διάφανη ζελατίνα) ετικέτα του, χιλιάδες μαθητές έγραψαν -και γράφουν- το ονοματεπώνυμό τους, την τάξη και το τμήμα τους, γεμίζοντας τις ριγωτές σελίδες του με πράξεις μαθηματικών, αντιγραφές και ασκήσεις ορθογραφίας.
Πριν τρεις μέρες, ο εμπνευστής και δημιουργός του εμβληματικού μπλε τετραδίου SUPER Διεθνές, ο Θεόδωρος Σκαγιάς, έφυγε από τη ζωή.
Άνθρωπος ευθύς, εργατικός και με όραμα πίστευε βαθιά ότι για να πετύχει κάποιος πρέπει πρώτα απ’ όλα να ερωτευτεί την δουλειά του με όλη του την δύναμη. Αυτόν τον «έρωτα» μπορεί εύκολα να τον αντιληφθεί κάποιος κοιτώντας την πορεία της SKAG.
Ξεκινώντας στα 24 του από μια οικοτεχνία στην οδό Σεβαστοπούλου στους Αμπελόκηπους, κατάφερε να κάνει την Θ. Κ. Σκαγιάς ΑΒΕΕ (με το εμπορικό σήμα «SKAG») τη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα κατασκευής χαρτοσχολικών και ειδών αρχειοθέτησης στην Ελλάδα.
Επιστροφή στα κέρδη
Η οικογένειά του (γιος, κόρες, νύφη, γαμπροί και εγγόνια) συνεχίζουν να μεγαλώνουν την ιστορική επιχείρηση και μάλιστα παρά τα δεινά της πανδημίας, η SKAG κατάφερε να επιστρέψει μετά από αρκετά χρόνια στην κερδοφορία παρ’ ότι ο κύκλος εργασιών της σημείωσε μείωση στα 7,204 εκατ. ευρώ από 8,388 εκατ. ευρώ το 2019.
Για τη χρήση του 2021, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, η σχεδιασθείσα στρατηγική για την ανάπτυξη των εργασιών της είναι να ξεπεράσει τους στόχους που είχε θέσει για το 2020, ήτοι να υπερβεί τα αποτελέσματα του 2019 κατά 6-10%, δεδομένου ότι ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ήδη, τα σήματα της εταιρείας πήραν μερίδιο έναντι των εισαγόμενων ειδών τη φετινή σχολική χρονιά, καθώς τα τελευταία μειώθηκαν λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Δημογραφικό, ελληνοποιήσεις και Jumbo
Η δραματική μείωση των γεννήσεων, οι χωρίς έλεγχο εισαγωγές χαρτικών ειδών από Τρίτες Χώρες, π.χ. από Κίνα, Τουρκία κ.ά., όπως έχει αναφέρει πολλές φορές η κ. Πόπη Σκαγιά, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας και οι ελληνοποιήσεις προϊόντων, ήταν η βασική αιτία για τον στάσιμο τζίρο τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε και η διακοπή της συνεργασίας με την αλυσίδα Jumbo το 2016, με τη SKAG να «χάνει» πωλήσεις που κάποιες χρονιές έφθαναν μέχρι και 1,5 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η SKAG προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, κατηγορώντας την Jumbo ότι αντέγραψε το προϊόν και το σήμα για να διαθέσει φθηνές απομιμήσεις τετραδίων, που μιμούνται προϊόντα που η SKAG έχει κατοχυρώσει, όπως το University, προκαλώντας σύγχυση στον καταναλωτή, αθέμιτο ανταγωνισμό και οικονομική ζημία στην εταιρεία.
Πρωτόδικα η η Jumbo καταδικάστηκε για την παράνομη χρήση του σήματος University της SKAG και υποχρεώθηκε να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά.
Η προίκα έγινε προκαταβολή για την πρώτη μηχανή
Με καταγωγή από τη Μύκονο ο «πατριάρχης» των χαρτοσχολικών και των ειδών αρχειοθέτησης Θεόδωρος Σκαγιάς ξεκίνησε να εργάζεται από πολύ μικρός εξαιτίας της αναπάντεχης αρρώστιας του πατέρα του. Αν και ο πόλεμος τον υποχρέωσε να διακόψει το σχολείο, στη συνέχεια εκείνος το συνέχισε, τελειώντας μάλιστα με άριστα.
Αργότερα έχοντας αποφοιτήσει από τη σχολή μηχανικών του «Ήφαιστου» και αφού είχε μάθει τη δουλειά των χαρτικών στην εταιρεία Καφετζόπουλος, αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του οικοτεχνία το καλοκαίρι του 1956.
Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’60, η οικοτεχνία της οδού Σεβαστοπούλου λειτουργεί με μία απλή ριγωτική μηχανή και όλα τα άλλα γίνονταν με το χέρι.
Το 1960 ο γάμος του με την Άννα Χατζηχριστοδούλου – με την οποία θα αποκτήσει τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο, την Καλλιόπη (Πόπη) και τη Θεοφανώ (Φανή) – θα δώσει στον ιδρυτή της μικρής οικοτεχνίας πέρα από μία αφοσιωμένη σύντροφο και έναν πολύτιμο συνεργάτη.
Η γυναίκα του αποφασίζει να πουλήσει την προίκα της και τα χρήματα δίνονται ως προκαταβολή για την αγορά της πρώτης μηχανής της δικής τους οικοτεχνίας. Μαζί δούλεψαν πολύ σκληρά για να φτάσει η επιχείρηση να κατασκευάσει το περίφημο “SUPER Διεθνές” μπλε πλαστικό τετράδιο (1966-1967).
Το Κρυονέρι και οι εξαγωγές
Η επιτυχία ήταν μεγάλη και η εταιρεία μετακόμισε σε μεγαλύτερους χώρους στην Κολοκυνθού, ενώ 1971 μεταστεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στο Κρυονέρι Αττικής, με τις εγκαταστάσεις (σήμερα 20.000 τ.μ.) να παίρνουν την τελική τους μορφή το 1995.
Το 1990 η εταιρεία ξεκινά την εξαγωγική της δραστηριότητα, με πρώτη χώρα τη Σαουδική Αραβία, ενώ το 2005, ο Θεόδωρος Σκαγιάς ολοκλήρωσε έναν από τους στόχους του, το Κέντρο Διανομής Βορείου Ελλάδας, σε 3.200 τ.μ. ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε η εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην Βόρεια Ελλάδα.
Η περίπτωση της Ιαπωνίας
Σήμερα η SKAG εξάγει σε 28 χώρες, από την Ευρώπη και τις χώρες του Κόλπου έως και τη μακρινή Ιαπωνία.
Να σημειωθεί ότι στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου το μπλε τετράδιο έχει ζήτηση καθώς διαθέτει τις ίδιες διαστάσεις (16,8 Χ 24,3cm) με τα τετράδια που χρησιμοποιούνται εκεί, κάτι που δεν ισχύει για παράδειγμα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου χρησιμοποιούν την Α4 διάσταση.
Κλασέρ τύπου SKAG
Εκτός από τα σχολικά είδη στην πορεία της εταιρείας, συνέβαλλε εξίσου και το SKAG PP κλασέρ γραφείου, που γνώρισε τεράστια επιτυχία στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά. Είναι χαρακτηριστικό πως σε διαγωνισμούς του δημοσίου για κλασέρ χρησιμοποιούνταν η φράση «κλασέρ τύπου Skag».
Latest News
Οικογένεια Λούλη: Οι γεννημένοι… μυλωνάδες που άντεξαν τρεις αιώνες
Η οικογένεια Λούλη έχει συνδέσει το όνομά της με την ιστορία της ελληνικής αλευροβιομηχανίας –Η μετανάστευση στον Βόλο, οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου, οι βουλευτές και οι επενδυτές από το εξωτερικό
Ο θρύλος του καπνού: Όταν οι Έλληνες βιομήχανοι έστηναν εργοστάσια στη Γερμανία
Η συναρπαστική διαδρομή για τα καπνά από την Καβάλα στην Αλεξάνδρεια – Πώς ξεκίνησαν Παπαστράτος και Καρέλιας – Οι πρώτες μηχανές, οι αντιδράσεις και οι επώδυνοι δασμοί