Από 3 έως 12 μήνες (δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη) θα είναι η παράταση που θα δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με μεγάλες αυθαιρεσίες (είναι τα αυθαίρετα που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5) τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύχτηκαν το 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η προθεσμία λήγει σήμερα και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παράταση αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ.
Τέτοιου είδους αυθαίρετα, καλύπτουν γεωγραφικά σχεδόν τη… μισή Ελλάδα. Ειδικότερα, βρίσκονται στη Στερεά Ελλάδα, το Βόρειο Αιγαίο, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία,, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο, τη Δυτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Ανατολική Αττική.
Όπως είναι γνωστό, για τα αυθαίρετα αυτά, δόθηκε με ειδική ρύθμιση η δυνατότητα τακτοποίησής υπό την προϋπόθεση η αίτηση υπαγωγής, να έχει υποβληθεί μέσα σε έναν χρόνο από την έναρξη ισχύος της, δηλαδή έως σήμερα 9 Δεκεμβρίου 2021.Τώρα με την παράταση που θα δοθεί, το όριο επιμηκύνεται.
Σημειώνεται πως με την υπαγωγή της αίτησης, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων, απαλλάσσονται από τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις στα πρόστιμα, εφόσον το παράβολο κατατεθεί μέσα στα νέα χρονικά όρια.
Διευκρινίζεται πως τα πρόστιμα υπολογίζονται με βάση την τιμή ζώνης στην περιοχή που βρίσκονται, αλλά και την παλαιότητα και μπορούν να εξοφληθούν σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 20% στην εφάπαξ καταβολή ή 10% στην καταβολή του 30% του προστίμου.
Τι έχει αλλάξει
Το σκηνικό για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων άλλαξε από την 1η Οκτωβρίου 2020. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει δυο πράγματα: 1ον) πως οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με μεγάλες αυθαιρεσίες (αυτά που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5) δεν μπορούν πλέον να τα τακτοποιήσουν . 2oν) οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μικρότερες αυθαιρεσίες έχουν ένα ακόμη περιθώριο πέντε χρόνων (μέχρι τέλος Μαρτίου 2026) να τα τακτοποιήσουν καταβάλλοντας όμως μεγαλύτερα πρόστιμα.
Όπως προαναφέρθηκε, με το ισχύον καθεστώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα τακτοποίησης για τα αυθαίρετα με μεγάλες αυθαιρεσίες ( αυτά δηλαδή που δεν έχουν οικοδομική άδεια ή έχουν υπέρβαση –τουλάχιστον- κατά 40% στην κάλυψη και τη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%).
Ανοιχτό το θέμα της τακτοποίησης
Το θέμα ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ανοιχτό για το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η πρόθεση είναι να μην στερηθεί από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με μεγάλες αυθαιρεσίες, η δυνατότητα να προχωρήσουν (ανάλογα την περίπτωση) και αυτοί στην τακτοποίησή των αυθαιρέτων.
Κι αυτό επειδή, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, έχουν δημιουργηθεί πολύ σοβαρές δυσλειτουργίες, αδικίες, και προβλήματα. Μένουν για παράδειγμα, εκτός χρηματοδότησης τα δημόσια κτήρια, έχουν προκληθεί προβλήματα με έργα συντήρησης, ενώ υπάρχει κόλλημα και στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Συμβαίνουν ωστόσο και … ευτράπελα. Ένα παράδειγμα: ιδιοκτήτης ακινήτου με μεγάλη αυθαιρεσία ( για παράδειγμα υπόγειο μονοκατοικίας έχει γίνει μέρος του σπιτιού, όπως συμβαίνει με χιλιάδες μεζονέτες σε όλη τη χώρα) σήμερα δεν μπορεί να το δηλώσει και να το τακτοποιήσει πληρώνοντας το αντίστοιχο πρόστιμο. Εάν όμως πεθάνει οι κληρονόμοι του μπορούν – με τις … ευλογίες του νομοθέτη- να το τακτοποιήσουν (!).
Πού κινείται ο νέος σχεδιασμός
Τον όλο σχεδιασμό έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Ταγαράς. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί, πως δεν υπάρχει ακόμη τελικό σχέδιο. Το πρώτο μέλημα του σχεδιασμού, είναι να αποτραπεί κατεδάφιση τέτοιου είδους αυθαιρέτων (ανάλογα πάντα και την περίπτωση) .
Για τα επιτευχθεί αυτό (δηλαδή η μη κατεδάφισή τους), το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να γίνει η καταγραφή τους – σε πρώτη φάση- μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου.
Σε ό,τι αφορά την τακτοποίησή τους, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν μπορεί να προχωρήσει, αν προηγουμένως, δεν ενεργοποιηθεί η μεταφορά του συντελεστή δόμησης (πρόκειται για ένα «πολεοδομικό εργαλείο»). Ωστόσο, από το υπουργείο Περιβάλλοντος , εξετάζουν και την πιθανότητα να προχωρήσει η τακτοποίηση χωρίς να έχουν χωροθετηθεί (σε πρώτη φάση) οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης ( για τις οποίες εκκρεμεί η προκήρυξη των μελετών).
Latest News
Κτηματολόγιο: Από 4 Νοεμβρίου ψηφιακά η διαδικασία προανάρτησης σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλλονιά
Η διαδικασία γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στο Γραφείο Κτηματογράφησης
Οι νέοι κανόνες για τα ύψη κτιρίων - Η απόφαση
Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη συνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού n «Κλειδί» η ημερομηνία ισχύος
Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση
Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες
Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι προτείνουν οι servicers
Τι μέτρα προτείνουν οι servicers για τη στεγαστική κρίση – Ποια κίνητρα ζητούν για τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους
Από το Μινιόν στον Πύργο Πειραιά... Αλλάζουν χέρια τέσσερα εμβληματικά κτίρια
Πωλητήρια εκατομμυρίων ευρώ σε κτίρια τοπόσημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ποια ακίνητα αλλάζουν ιδιοκτησιακό status
Μειώσεις φόρων, φοροαπαλλαγές και κίνητρα το 2025 για ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι ιδιοκτήτες που θα «ρίξουν» στην αγορά κλειστές κατοικίες ή γυρίσουν τα ακίνητά τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια θα απαλλαγούν για 3 χρόνια από τον φόρο
Έχουν και άλλο δρόμο οι τιμές στα ενοίκια – Τι πυροδοτεί το ράλι
Τα ενοίκια των κατοικιών δεν έφτασαν ακόμη στο ανώτατο ακόμη επίπεδο σύμφωνα με την ΤτΕ – Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι 3 λόγοι που πυροδοτούν το ράλι των τιμών
Άνοιξε η πλατφόρμα σε όλη τη χώρα για την αγορά καταπατημένων
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης προκειμένου να υπάρξει αγορά για καταπατημένα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο
Πόσοι θα αγοράσουν και θα πουλήσουν ακίνητο μέσα στην επόμενη πενταετία
Τι δείχνει μελέτη που διενήργησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το ΕΕΑ - Πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων
Αλλάζει ο επενδυτικός χάρτης στην Αττική - Οι 10 πρωταγωνιστές [πίνακας]
Τα τελευταία χρόνια τα ακίνητα στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει έντονα επενδυτικό προφίλ - Νέες γειτονιές της Αθήνας αναδεικνύονται ως κορυφαίες επιλογές