
Οι έρευνες για τον κορωνοϊό, τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια διαδέχονται η μία μετά την άλλη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχαμε διαβάσει ποτέ αν μπορεί η ώρα της ημέρας που κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να παίζει ρόλο στο πόσα αντισώματα θα δημιουργηθούν στο σώμα του.
Είναι πιθανό, καθώς σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική μελέτη οι άνθρωποι που εμβολιάζονται το απόγευμα φαίνεται να έχουν συνήθως καλύτερη ανοσιακή απόκριση σε σχέση με όσους κάνουν το εμβόλιο το πρωί. Αυτό το εύρημα, πάντως, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες έρευνες.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Οξφόρδης, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Κλέρμαν του Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Τμήματος Νευροφυσιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Βιολογικών Ρυθμών «Journal of Biological Rhythms», ανέλυσαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε σχεδόν 2.800 υγειονομικούς στη Βρετανία, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca.
Μετά το μεσημέρι
Διαπιστώθηκε ότι η απόκριση των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ήταν γενικά μεγαλύτερη σε όλους όσοι είχαν εμβολιαστεί μετά το μεσημέρι. Επίσης, ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση είχαν όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο Pfizer, οι γυναίκες και οι νεότεροι σε ηλικία.
«Η μελέτη παρατήρησης που κάναμε παρέχει βάσιμες ενδείξεις ότι η ώρα της ημέρας επηρεάζει την ανοσιακή απόκριση στον εμβολιασμό και αυτά τα ευρήματα μπορεί να ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων», δήλωσε η Κλέρμαν, η οποία πρόσθεσε ότι ασφαλώς αυτό που προέχει είναι να εμβολιαστεί κάποιος, άσχετα από το ποια ώρα θα το κάνει.
Η εξήγηση
Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι στην περίπτωση του αντιγριπικού εμβολίου στους ηλικιωμένους, τα επίπεδα αντισωμάτων στη συνέχεια ήταν υψηλότερα σε όσους είχαν κάνει πρωινό εμβολιασμό. Η Κλέρμαν εκτίμησε πως «το εμβόλιο Covid-19 και το αντιγριπικό έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης και η ανοσιακή απόκριση μπορεί να ποικίλει σημαντικά ανάλογα με το αν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον παθογόνο μικροοργανισμό από προηγούμενες λοιμώξεις, όπως συμβαίνει στη γρίπη, ή αν έρχεται αντιμέτωπο με έναν νέο ιό όπως ο κορονοϊός».
Διαβάστε επίσης: Παραλλαγή Όμικρον – Δύο σενάρια για το πώς προέκυψε – Τι λένε ειδικοί
Όπως πρόσθεσε, «είναι ανάγκη να επαναλάβουμε τα ευρήματά μας και να αναπτύξουμε μία καλύτερη κατανόηση της υποκείμενης φυσιολογίας της Covid-19 και της αντίδρασης του σώματος στον εμβολιασμό, πριν συστήσουμε στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν έξτρα δόση, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να προγραμματίσουν το εμβόλιό τους σε απογευματινή ώρα. Η νέα μελέτη είναι ένα πρώτο βήμα για να δείξουμε τη σημασία της ώρας της ημέρας, όσον αφορά την απόκριση στο εμβόλιο». Επίσης, τόνισε ότι «αν τα επίπεδα αντισωμάτων είναι υψηλότερα όταν οι άνθρωποι εμβολιάζονται το απόγευμα, τότε μπορεί και οι παρενέργειες να είναι επίσης μεγαλύτερες εκείνη την ώρα».


Latest News

Ράιαν Γκόσλινγκ: Από το οσκαρικό La La Land στο Star Wars
Μετά από μήνες συζητήσεων, ο σταρ του Χόλιγουντ Ράιαν Γκόσλινγκ συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στην επερχόμενη ταινία του franchise Star Wars.

Τι είναι Skinnytok και γιατί προσφεύγει το Παρίσι στην Κομισιόν
Το Skinnytok είναι μία νέα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία τάση που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

ΕΕ: Με δύο ογκολογικά φάρμακα ξεκίνησε η πρώτη κοινή αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας
Η κοινή αξιολόγηση θα είναι έτοιμη σε 30 μέρες από την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων από την Επιτροπή

Γκαλερίστας στη Φλόριντα κατηγορείται για πώληση πλαστών έργων του Γουόρχολ
Ο Λέσλι Ρόμπερτς, ιδιοκτήτης της Miami Fine Art Gallery, που πωλούσε τους πλαστούς Άντι Γουόρχολ θα μπορούσε τώρα να περάσει μια δεκαετία πίσω από τα κάγκελα.

Πώς έφτασε στην κορυφή το Minecraft Movie
Η προσαρμογή του βιντεοπαιχνιδιού Minecraft πέτυχε αυτό που ο κινηματογράφος πάντα θέλει: να πουλήσει μπόλικα εισιτήρια και να δελεάσει τους νέους στις αίθουσες

Γιατί το κοινό σνομπάρει τις πρωτότυπες ταινίες του Χόλιγουντ
Το Χόλιγουντ βγάζει νέες ταινίες βασισμένες σε φρέσκες ιδέες οι οποίες βυθίζονται στα ταμεία

Ο Βασιλεύς των Βασιλέων: Το νέο βιβλικό animation κάνει ρεκόρ στο box office
Η απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία του ανεξάρτητου animation Βασιλεύς Των Βασιλέων δείχνει ότι η showbiz μπορεί να κερδίσει πολλά επενδύοντας σε προϊόντα θρησκευτικού χαρακτήρα -ειδικά σήμερα

Ο Μούσα και ένα «χρυσό» deal: «Υπογράφει συμβόλαιο για τρία χρόνια με 10.000.000»
Δημοσίευμα από το εξωτερικό κάνει λόγο για αποχώρηση του Μούσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και υπογραφή πλουσιοπάροχου συμβολαίου με τη Dubai BC