Οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους που φιλοξενούνται από τρίτα μέρη στο Διαδίκτυο αντί να δημιουργούν τη δική τους υποδομή πληροφορικής. Αυτή η δεξαμενή πόρων είναι πιο γνωστή ως «υπολογιστικό νέφος» ή cloud.. Καθώς οι υπηρεσίες cloud παρέχονται διαδικτυακά, οι επιχειρήσεις χρειάζεται απλώς να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μπορούν να τις χρησιμοποιούν. Το 2021, το 98% των επιχειρήσεων της ΕΕ που απασχολούσαν 10 άτομα ή περισσότερα είχαν αυτήν την πρόσβαση.

Το 2021, το 42% των επιχειρήσεων της ΕΕ χρησιμοποιούσαν υπολογιστικό νέφος. Πρόκειται για αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων (π.μ.) από το 2020 (36%) και υπερδιπλάσια του μεριδίου το 2016 (19%).

Τα στοιχεία προέρχονται από δεδομένα για τη χρήση των ΤΠΕ και το ηλεκτρονικό εμπόριο σε επιχειρήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Eurostat.

Το cloud computing χρησιμοποιείται πιο συχνά στα σκανδιναβικά κράτη μέλη

Αν και το μερίδιο των εταιρειών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο ήταν σε πολύ παρόμοια υψηλά επίπεδα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, η χρήση του υπολογιστικού νέφους διέφερε σημαντικά, με τα υψηλότερα μερίδια να αναφέρονται στη Σουηδία και τη Φινλανδία (και οι δύο 75%) και se Oλλανδία και Δανία (αμφότερες από 65 %) το 2021.

Η κατάταξη της Ελλάδας

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους χρησιμοποιήθηκαν από λιγότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις στη Βουλγαρία (13%) και στη Ρουμανία (14%), ενώ στην τρίτη χειρότερη θέση φιγουράρει η Ελλάδα με μία στις πέντε επιχειρήσεις να εμπιστεύεται τις υπηρεσίες cloud, όπως φαίνεται στο πιο κάτω γράφημα.

Για σκοπούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποθήκευσης

Από τις επιχειρήσεις που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν υπολογιστικό νέφος, η συντριπτική πλειοψηφία (79%) επέλεξε μια λύση cloud για τη φιλοξενία των συστημάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Περίπου τα δύο τρίτα χρησιμοποίησαν το cloud για την αποθήκευση αρχείων (68%) και για λογισμικό γραφείου, όπως επεξεργαστές κειμένου και υπολογιστικά φύλλα (61%). Περισσότεροι από τους μισούς χρησιμοποίησαν το cloud για λογισμικό ασφαλείας (59%).

Το πιο σημαντικό, αυτές οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν επίσης το cloud για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιο προηγμένες εφαρμογές λογισμικού τελικού χρήστη, όπως χρηματοοικονομικά/λογιστικά (48%), διαχείριση σχέσεων με πελάτες (27%) και προγραμματισμός πόρων επιχειρήσεων (24%).

Από τις πιο εξελιγμένες υπηρεσίες cloud, περισσότερες από τις μισές (59%) από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν cloud ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν εφαρμογές λογισμικού ασφαλείας, το 47% φιλοξενούσαν τις βάσεις δεδομένων της επιχείρησης στο cloud και το ένα πέμπτο (21%) χρησιμοποίησε υπολογιστική πλατφόρμα παρέχοντας ένα φιλοξενούμενο περιβάλλον για την ανάπτυξη εφαρμογών , δοκιμή ή ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία