Οι αλιευτικές δυνατότητες για το 2022 καθώς και οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2022, το Συμβούλιο θα επιδιώξει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τα συνολικά όρια αλιευμάτων και τις ποσοστώσεις για τα κύρια αποθέματα της ΕΕ για το 2022.

Η συμφωνία θα αφορά ιχθυαποθέματα που βρίσκονται στα ενωσιακά και μη ενωσιακά ύδατα καθώς και στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο.

Το επόμενο θέμα που θα απασχολήσει τους ευρωπαίους υπουργούς είναι οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων παραβιάζουν τους κανόνες εμπορικής συμπεριφοράς. Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι ευάλωτη σε τέτοιες πρακτικές λόγω ανισορροπιών μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγρότες και οι μικρότερες επιχειρήσεις συχνά στερούνται διαπραγματευτική ισχύ ώστε να υπερασπιστούν τα συμφέροντάς τους.

Έτσι, οι υπουργοί της ΕΕ θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με τρόφιμα και της επισιτιστικής ασφάλειας σε περιόδους κρίσης, το οποίο παρουσίασε η Επιτροπή τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Στόχος του σχεδίου είναι η θέσπιση ειδικών μέτρων για την προστασία του εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ από απειλές όπως η πρόσφατη πανδημία του κοροναϊού, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ασθένειες που πλήττουν τα ζώα, οι ενεργειακές ελλείψεις ή η κατάρρευση των σχέσεων με εμπορικούς εταίρους εκτός ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους