![Κρέας – Στροφή σε καινοτόμες τεχνολογίες με αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/brown-1280.jpg)
Η βιωσιμότητα, με τους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους, που έχουν τεθεί, αναμένεται να διαδραματίσει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις αγορές κρέατος της ΕΕ, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Ο εκσυγχρονισμός, οι καινοτόμες τεχνολογίες και οι αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές θα οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματική και πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή κρέατος. Ωστόσο, οι επενδύσεις που απαιτούνται για να γίνει αυτό παραμένουν μια πρόκληση.
Επιπλέον, οι ανησυχίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή θα έχουν ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη διαδικασία παραγωγής και στην προέλευση των προϊόντων. Οι συνήθειες των καταναλωτών θα καθοδηγούνται επίσης από λόγους υγείας καθώς και από την ευκολία. Συνολικά, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί από 69,8 κιλά το 2018 σε 67 κιλά έως το 2031.
Με τα κοπάδια αγελάδων να αναμένεται να μειωθούνί κατά 7% (μείωση κατά 2,1 εκατομμύρια κεφάλια), η ακαθάριστη παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί και αυτή κατά 0,6 εκατομμύρια τόνους (-8%) κατά την προοπτική περίοδο (2021 -2031). Όσον αφορά την κατανάλωση στην ΕΕ, θα συνεχίσει την πτωτική της τάση μεταξύ 2021 και 2031 και θα πέσει από 10,6 kg σε 9,7 kg κατά κεφαλήν.
Αβεβαιότητα λόγω Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων
Οι αβεβαιότητες, ιδίως αυτές που σχετίζονται με την αφρικανική πανώλη των χοίρων, παραμένουν για τον τομέα του χοιρείου κρέατος. Η Κίνα θα πρέπει να ανακάμψει πλήρως έως το 2026, έχοντας τεράστιο αντίκτυπο στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ. Επιπλέον, οι αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών της ΕΕ όσον αφορά την υγεία, το περιβάλλον και τις κοινωνικές ανησυχίες, θα επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην ΕΕ, η οποία προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,5% ετησίως, από 32,5 kg το 2021 σε 31 kg κατά κεφαλήν το 2031. Η παραγωγή της ΕΕ επίσης αναμένεται να μειωθεί κατά 0,8% ετησίως κατά την περίοδο προοπτικών, για να φτάσει τους 21,5 εκατομμύρια τόνους το 2031.
Για τον τομέα των πουλερικών, η αύξηση της κατανάλωσης στην ΕΕ θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, από 2% ετησίως το 2011-2021 σε 0,6% το 2021-2031. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση από 23,5 κιλά ανά κάτοικο το 2021 σε 24,8 κιλά το 2031. λόγω της υγιεινής εικόνας, που έχει το πουλερικό σε σύγκριση με άλλα κρέατα, την μεγαλύτερη ευκολία στην παρασκευή του καθώς και στην απουσία θρησκευτικών περιορισμών στην κατανάλωσή του. Η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται κατά 0,4% ετησίως, φθάνοντας τους 14 εκατομμύρια τόνους το 2031.
Η παραγωγή πρόβειου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά κατά 0,3% ετησίως το 2021-2031, σε 660.000 τόνους το 2031, υποστηριζόμενη από τη συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη, τη μικρή παγκόσμια προσφορά και τη βελτίωση των τιμών παραγωγού. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση πρόβειου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά έως το 2031 και να φτάσει τα 1,4 κιλά χάρη.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν