Στην αύξηση των επίσημων ελέγχων των τουρκικών λεμονιών προχωρά από το τέλος Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αύξηση θα είναι τουλάχιστον 10% (μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται  μόνο τυχαίοι έλεγχοι χωρίς ελάχιστο ποσοστό), έτσι ώστε ένα στα δέκα φορτία τουρκικών λεμονιών που θα εισέρχονται στην ΕΕ θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και για ανάλυση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

«Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ευρωπαίων καταναλωτών και την ενίσχυση της θέσης των ευρωπαϊκών φρούτων  που παράγεται με τα υψηλότερα πρότυπα», επισημαίνει σε σχετική του δήλωση ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης.

Απαγορεύονται οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Λευκορωσία

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των τροφίμων που η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία στους Έλληνες εξαγωγείς , καθώς η Λευκορωσία ήταν μια από τις λίγες αγορές εκτός ΕΕ που είχαν θετική απόδοση, με 5.782 τόνους εξαγωγής το 2020, αξίας 4 σχεδόν εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους.

«Παρά το γεγονός ότι οι όγκοι που εξάγονται στην Λευκορωσία δεν είναι υψηλοί εντούτοις ανησυχούμε γιατί ήταν μια από τις λίγες χώρες εκτός ΕΕ με θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς το εμπόριο φρούτων και λαχανικών ολοένα και περισσότερο το καθορίζουν πολιτικά κριτήρια, τόσο στην πρόσβαση τρίτων χωρών στην ΕΕ όσο και το αντίθετο, όπως ισχύει από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο  που ο αντίκτυπος του δεν έχει πλήρως αντιμετωπισθεί», υπογραμμίζει ο Γ. Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους