
Ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη ακόμη ένα εμπόδιο στο αμερικανικό Κογκρέσο ώστε να αυξηθεί το όριο του χρέους των ΗΠΑ, ώστε η χώρα να μη βρεθεί αναγκασμένη να κηρύξει στάση πληρωμών, για πρώτη φορά στην ιστορία της, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της και όχι μόνο.
Αύξηση ή αναστολή
Το όριο του χρέους είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να δανειστεί το δημόσιο των ΗΠΑ.
Ορίζεται από το Κογκρέσο και πρέπει πάση θυσία να αυξηθεί ή να ανασταλεί ως τη 15η Δεκεμβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποπληρώνει τις οφειλές της στους πιστωτές της και θα αναγκαστεί να πετσοκόψει τις δαπάνες της.
Αυτή η κατάσταση άνευ προηγουμένου θα βύθιζε τις αμερικανικές χρηματαγορές και την αμερικανική οικονομία σε κρίση, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας ύφεση.
Οι ΗΠΑ, που όπως σχεδόν όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου ζουν με πίστωση εδώ και δεκαετίες σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά τους, έχουν αυξήσει σε αρκετές περιπτώσεις αυτό το περιλάλητο «όριο», κάτι που υπό κανονικές συνθήκες προϋποθέτει τις ψήφους τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.
Ομως η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση αρνείται κατηγορηματικά να συναινέσει σε αυτό το τρέχον διάστημα, ερίζοντας πως έτσι θα έδινε λευκή επιταγή στον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγορεί για την αύξηση του πληθωρισμού.
Πράσινο φως
Επειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, έδωσε εντέλει την Τρίτη πράσινο φως για την καταφυγή σε περίπλοκο κοινοβουλευτικό ελιγμό, που ενέκρινε ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να επιτραπεί στους Δημοκρατικούς να αυξήσουν μόνο με τις δικές τους ψήφους το όριο δανεισμού.
Αυτόν τον ελιγμό ενέκρινε χθες και η Γερουσία.
Το θέμα θα επιστρέψει έτσι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στα χέρια των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που έχουν προθεσμία ως την Τετάρτη για να αποτρέψουν τη στάση πληρωμών.
«Ακόμη μερικά βήματα»
«Εχουμε ακόμη μερικά βήματα να διανύσουμε για να επιλύσουμε πλήρως το ζήτημα αυτό», τόνισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, απευθυνόμενος στο ημικύκλιο χθες.
«Ομως είμαι αισιόδοξος πως μετά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ψηφοφορία, είμαστε σε καλό δρόμο για να αποφύγουμε μια καταστροφική στάση πληρωμών», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς

Καμπανάκι Scope προς ΗΠΑ - Πότε θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητά της
Η Scope είναι η πρώτη εταιρεία αξιολόγησης που απευθύνει μια τόσο αυστηρή προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ

Η Honda «μετακομίζει» στις ΗΠΑ- Σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή απο Καναδά και Μεξικό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μεγαλύτερη αγορά της Honda πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων