Μεγάλη ανταπόκριση συγκεντρώνει η ρύθμιση οφειλών έως 72 δόσεις στον ΕΦΚΑ, με χιλιάδες οφειλέτες να σπεύδουν ήδη από τις πρώτες ημέρες που άνοιξε η πλατφόρμα να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς.
Πρόκειται για ρύθμιση που απευθύνεται σε 767.645 μη μισθωτούς ασφαλισμένους με οφειλές 1,5 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν χρήσιμο «οδηγό» με όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες, προκειμένου να πετύχουν τον διακανονισμό των οφειλών τους.
1. Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.
2. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.
3. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ.
4. Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις.
5. Η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογιζόμενο. Από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται περαιτέρω επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής.
6. Κατ’ εξαίρεση, εάν οι οφειλές υπαχθούν σε σχήμα ρύθμισης έως και 36 μηνιαίων δόσεων σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δεν επιβαρύνονται με το αναφερόμενο επιτόκιο. Το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.
7. Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης.
Η ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη εβδομάδα και αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.
Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 1/1/2020 έως 30/9/2021, η ένταξη των οποίων στο ΚΕΑΟ ξεκίνησε επίσης από 1/12/2021. Επισημαίνεται πως οι οφειλές Φεβρουαρίου – Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου 2020 που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης δεν εντάσσονται στην εν λόγω ρύθμιση καθώς δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες. Η περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών λήγει στις 31/12/2021. Ετσι το τετράμηνο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020 που δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο μέχρι 31/12/2021 θα μπορεί από 1/1/2022 να ενταχθεί και αυτό στη ρύθμιση των 72 δόσεων.
Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτόν έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.
Κατασχέσεις
Στο μεταξύ, στο τέλος Ιανουαρίου ξεπαγώνουν οι κατασχέσεις εις βάρος κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, όσων οφειλετών του ΕΦΚΑ δεν εντάχθηκαν στην ρύθμιση των 72 δόσεων ή δεν ανήκουν σε κλάδους επιχειρήσεων που χαρακτηρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πληττόμενοι ή έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους και έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές.
Η περίοδος αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για τους μη ρυθμισμένους οφειλέτες των Ταμείων τελειώνει, ειδικά για όσους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.
Οι πληττόμενοι επιχειρηματίες – εργοδότες αναμένουν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ με τις οφειλές τους για την περίοδο από 1/1/2020 έως 30/9/2021, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία βεβαίωσής τους (από χρέη εισφορών για τους υπαλλήλους τους), προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 72 δόσεων. Αφότου «τρέξει» η νέα ρύθμιση και δεν ενταχθούν, θα έρθουν αντιμέτωποι με τα «ραβασάκια» του ΚΕΑΟ.
Οσο για τους μη πληττόμενους οφειλέτες του ΕΦΚΑ εκτός ρυθμίσεων, που απολάμβαναν μια περίοδο «εκεχειρίας», ήρθε η στιγμή να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις, ακόμη και για μικροοφειλές.
Το ίδιο θα συμβεί και στους επιχειρηματίες που ανήκουν στην κατηγορία των «στρατηγικών κακοπληρωτών» και συστηματικά δεν πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους ή αθετούν ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί.
Αυτοί θα βρεθούν στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ, το οποίο προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά των τραπεζικών λογαριασμών τους και, έπειτα, εις βάρος άλλων κινητών ή ακόμα και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)