![Σομαλιλάνδη – Υπερθέρμανση και εμπόριο κατοικίδιων ζώων απειλούν τα μικρά τσιτάχ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/Cheetah-cubs-scaled.jpg)
Δύο πεινασμένα μωρά τσιτάχ γρυλίζουν και τραβούν τα λουριά τους σε μια περιοχή της Σομαλίας, τη λεγόμενη Σομαλιλάνδη, καθώς ένας κυβερνητικός κτηνίατρος σπρώχνει βελόνες μέσα από το χνουδωτό τρίχωμά τους για να τους προσφέρει υγρά και θρεπτικά συστατικά.
Μόλις περίπου πέντε μηνών, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters, τα μωρά τσιτάχ είναι αφυδατωμένα, με καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους και έχουν τόσο μεγάλη έλλειψη ασβεστίου που κανονικά θα έπαιρναν από το γάλα της μητέρας τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το περπάτημα. Αλλά τουλάχιστον είναι ζωντανά.
Το Ταμείο Διατήρησης Τσιτάχ (CCF) και η κυβέρνηση της Σομαλιλάνδης – η οποία αποσχίστηκε από τη Σομαλία το 1991, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς – διασώζουν μικρά τσιτάχ που πέφτουν θύματα εμπορίου άγριων ζώων στην περιοχή τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Μόλις 6.700 ενήλικα τσιτάχ
Μόνο περίπου 6.700 ενήλικα τσιτάχ (ή γατόπαρδος) έχουν απομείνει στην άγρια φύση σε όλο τον κόσμο και ο πληθυσμός εξακολουθεί να μειώνεται, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.
Ο γατόπαρδος θεωρείται από τα πλέον δημοφιλή και αγαπητά αιλουροειδή, λόγω του ευγενικού «χαρακτήρα» του -είναι το μόνο μεγάλο αιλουροειδές που μπορεί να εξημερωθεί και δεν έχει καταγραφεί να επιτίθεται στον άνθρωπο, γι’ αυτό και είναι από τα πλέον μελετημένα, ως προς την ηθολογία τους, σαρκοφάγα. Ωστόσο, ο γατόπαρδος είναι κυρίως διάσημος λόγω της εκπληκτικής ταχύτητας την οποία μπορεί να αναπτύξει κατά την καταδίωξη της λείας του, στοιχείο που οφείλεται αποκλειστικά στην εξειδικευμένη του σωματοδομή, και του έχει αποδώσει, δικαίως, τον τίτλο του ταχύτερου χερσαίου οργανισμού στον Πλανήτη
Τα απαχθέντα μικρά συχνά προορίζονται για το εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων στη Μέση Ανατολή, αλλά λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν τα δεινά που συνεπάγεται μια τέτοια επιλογή. Τέσσερα ή πέντε μικρά τσιτάχ πεθαίνουν για κάθε ένα που φτάνει στην αγορά, είπε η Δρ Laurie Marker, επικεφαλής του CCF. Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις σκοτώνονται οι μητέρες τους!
Το πρώτο έτος λειτουργίας του, το CCF παρέλαβε περίπου 40 μικρά στη Σομαλιλάνδη. Πολλά από αυτά δυστυχώς δεν επέζησαν πολύ. Αλλά με τη δημιουργία καταφύγιων και την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, κατάφεραν να μειώσουν τους θανάτους σχεδόν στο μηδέν, είπε η Marker. Αυτή τη στιγμή η οργάνωση φιλοξενεί 67 τσιτάχ.
Οι ξηρασίες που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνουν την πίεση στα τσιτάχ, καθώς η λιγότερη βοσκή υποστηρίζει λιγότερα κοπάδια άγριων θηραμάτων και εκτρεφόμενων ζώων. Οι αγρότες που χάνουν ζώα από επίθεση τσιτάχ πλέον εξαγριώνονται πολύ περισσότερο λόγω της δυσκολίας να συντηρήσουν τα κοπάδια τους.
«Αν ένα αρπακτικό τρώει τα ζώα τους, είναι πολύ πιο θυμωμένοι», είπε η Marker. «Θα πάνε να εντοπίσουν τη μητέρα, και θα αρπάξουν τα μικρά της, προσπαθώντας έτσι να βγάλουν από το εμπόριό τους και να αναπληρώσουν τις απώλειες που είχαν στο εισόδημά τους».
Εθνικό πάρκο αλλά χωρίς χρήματα
Η Σομαλιλάνδη σχεδιάζει να ανοίξει ένα εθνικό πάρκο όπου τα τσιτάχ θα μπορούν να είναι ελεύθερα και να μην κινδυνεύουν, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Shukri Ismail Haji.
Όμως, παρόλο που η μικρή αποσχισθείσα περιοχή βρίσκεται στη ζώνη που πλήττεται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην περιβαλλοντική χρηματοδότηση γιατί σχεδόν κανένας παγκόσμιος οργανισμός δεν την αναγνωρίζει ως ξεχωριστή χώρα από τη Σομαλία, εξήγησε ο υπουργός.
«Είμαστε μια μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Η διεθνής χρηματοδότηση που μπορούμε να λάβουμε είναι πολύ μικρή ως αποτέλεσμα.»
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΑΠΕ: Αντιμέτωπα με παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος και άλλα επτά κράτη μέλη για τις διαδικασίες αδειοδότησης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_biomhxania_APE_3-600x352.png)
Καμπανάκι της Κομισίον σε Κύπρο και άλλα επτά κράτη- μέλη για τις ΑΠΕ
Η μη τήρηση της προθεσμίας για την μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο κανόνων για τις ΑΠΕ κρούει τον κόδωνα σε οκτώ χώρες της ΕΕ
![EDP: Εγκανίασε δύο νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-13_12-58-48-600x400.jpg)
Δύο νέα αιολικά πάρκα εγκαινίασε η EDP σε Βοιωτία και Μαγνησία
Τα δύο νέα αιολικά πάρκα της EDP είναι συνολικής δυναμικότητας 70 MW
![ΑΠΕ: Έρχεται το νέο αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ot_ape33-600x474.png)
Νέος «οδικός» χάρτης για τις ΑΠΕ – Στο Μαξίμου το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο
Το αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ ξεκλειδώνει την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C