Δύο πεινασμένα μωρά τσιτάχ γρυλίζουν και τραβούν τα λουριά τους σε μια περιοχή της Σομαλίας, τη λεγόμενη Σομαλιλάνδη, καθώς ένας κυβερνητικός κτηνίατρος σπρώχνει βελόνες μέσα από το χνουδωτό τρίχωμά τους για να τους προσφέρει υγρά και θρεπτικά συστατικά.

Μόλις περίπου πέντε μηνών, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters, τα μωρά τσιτάχ είναι αφυδατωμένα, με καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους και έχουν τόσο μεγάλη έλλειψη ασβεστίου που κανονικά θα έπαιρναν από το γάλα της μητέρας τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το περπάτημα. Αλλά τουλάχιστον είναι ζωντανά.

Το Ταμείο Διατήρησης Τσιτάχ (CCF) και η κυβέρνηση της Σομαλιλάνδης – η οποία αποσχίστηκε από τη Σομαλία το 1991, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς – διασώζουν μικρά τσιτάχ που πέφτουν θύματα εμπορίου άγριων ζώων στην περιοχή τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μόλις 6.700 ενήλικα τσιτάχ

Μόνο περίπου 6.700 ενήλικα τσιτάχ (ή γατόπαρδος) έχουν απομείνει στην άγρια φύση σε όλο τον κόσμο και ο πληθυσμός εξακολουθεί να μειώνεται, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Ο γατόπαρδος θεωρείται από τα πλέον δημοφιλή και αγαπητά αιλουροειδή, λόγω του ευγενικού «χαρακτήρα» του -είναι το μόνο μεγάλο αιλουροειδές που μπορεί να εξημερωθεί και δεν έχει καταγραφεί να επιτίθεται στον άνθρωπο, γι’ αυτό και είναι από τα πλέον μελετημένα, ως προς την ηθολογία τους, σαρκοφάγα. Ωστόσο, ο γατόπαρδος είναι κυρίως διάσημος λόγω της εκπληκτικής ταχύτητας την οποία μπορεί να αναπτύξει κατά την καταδίωξη της λείας του, στοιχείο που οφείλεται αποκλειστικά στην εξειδικευμένη του σωματοδομή, και του έχει αποδώσει, δικαίως, τον τίτλο του ταχύτερου χερσαίου οργανισμού στον Πλανήτη

Τα απαχθέντα μικρά συχνά προορίζονται για το εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων στη Μέση Ανατολή, αλλά λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν τα δεινά που συνεπάγεται μια τέτοια επιλογή. Τέσσερα ή πέντε μικρά τσιτάχ πεθαίνουν για κάθε ένα που φτάνει στην αγορά, είπε η Δρ Laurie Marker, επικεφαλής του CCF. Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις σκοτώνονται οι μητέρες τους!

Το πρώτο έτος λειτουργίας του, το CCF παρέλαβε περίπου 40 μικρά στη Σομαλιλάνδη. Πολλά από αυτά δυστυχώς δεν επέζησαν πολύ. Αλλά με τη δημιουργία καταφύγιων και την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, κατάφεραν να μειώσουν τους θανάτους σχεδόν στο μηδέν, είπε η Marker. Αυτή τη στιγμή η οργάνωση φιλοξενεί 67 τσιτάχ.

Οι ξηρασίες που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνουν την πίεση στα τσιτάχ, καθώς η λιγότερη βοσκή υποστηρίζει λιγότερα κοπάδια άγριων θηραμάτων και εκτρεφόμενων ζώων. Οι αγρότες που χάνουν ζώα από επίθεση τσιτάχ πλέον εξαγριώνονται πολύ περισσότερο λόγω της δυσκολίας να συντηρήσουν τα κοπάδια τους.

«Αν ένα αρπακτικό τρώει τα ζώα τους, είναι πολύ πιο θυμωμένοι», είπε η Marker. «Θα πάνε να εντοπίσουν τη μητέρα, και θα αρπάξουν τα μικρά της, προσπαθώντας έτσι να βγάλουν από το εμπόριό τους και να αναπληρώσουν τις απώλειες που είχαν στο εισόδημά τους».

Εθνικό πάρκο αλλά χωρίς χρήματα

Η Σομαλιλάνδη σχεδιάζει να ανοίξει ένα εθνικό πάρκο όπου τα τσιτάχ θα μπορούν να είναι ελεύθερα και να μην κινδυνεύουν, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Shukri Ismail Haji.

Όμως, παρόλο που η μικρή αποσχισθείσα περιοχή βρίσκεται στη ζώνη που πλήττεται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην περιβαλλοντική χρηματοδότηση γιατί σχεδόν κανένας παγκόσμιος οργανισμός δεν την αναγνωρίζει ως ξεχωριστή χώρα από τη Σομαλία, εξήγησε ο υπουργός.

«Είμαστε μια μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Η διεθνής χρηματοδότηση που μπορούμε να λάβουμε είναι πολύ μικρή ως αποτέλεσμα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»