Ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Εθνική (+8,5%), DBRS (+7,7%), Scope Ratings (+8,6%), UniCredit (+8% ), Citigroup (+8,8%) Moody’s Analytics (+8,2%), Morgan Stanley (+7,9%), Bank of America (+8,6%), UBS (+7,9%) παραπέμπουν σε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην περιοχή του 8% εφέτος, η BNP Paribas, σημείωσε πως οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2021 αποτέλεσαν θετική έκπληξη.
Όπως εκτιμά, παρά το γεγονός ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμα δύσκολη, υπάρχουν πραγματικά σημάδια βελτίωσης στη χώρα με τις θετικές αυτές τάσεις, εφόσον η υγειονομική κατάσταση παραμείνει υπό έλεγχο, να αναμένεται πως θα συνεχιστούν και το 2022. Με την Κομισιόν να προβλέπει ανάπτυξη πάνω από 7% φέτος και ισχυρούς ρυθμούς στο 5% για το 2022, οι διαθρωτικές αλλαγές βοηθούν την ελληνική οικονομία, ενώ οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2016 και παρότι μειώθηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας, έχουν ανακάμψει πλέον δυναμικά.
Συνολικά 31 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν εξάλλου μέσω του Next Generation EU έως το 2026, δημιουργώντας 60.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2024, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 13% τον Σεπτέμβριο, τα χαμηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2010, ενώ αν και εύθραυστος ακόμη, ο τραπεζικός τομέας βελτιώνεται με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να υποχωρούν σημαντικά.
Από την άλλη πλευρά βέβαια διαπιστώνει πως η οικονομία παραμένει σημαντικά μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από 15 χρόνια, η νεανική ανεργία είναι στα ύψη, οι επενδύσεις ως % του ΑΕΠ αποκλείουν ακόμη σε σχέση με το Ευρώπη, ενώ το χρέος απόρροια της πανδημίας ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ.
Η εκτίμηση της DBRS Morningstar
Σημειώνεται ότι χθες ο καναδέζικος οίκος αξιολόγησης DBRS που είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ, προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Ειδικότερα, στο βασικό της σενάριο, η DBRS Morningstar, αναμένει πλέον αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 7,7% το 2021, προχωρώντας σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, για το 2022, προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 4,4% (0,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου), ενώ το 2023, εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην χώρα θα κυμανθεί στο 3,1%.
Ο οίκος προβλέπει επίσης πως η ανεργία θα αποκλιμακωθεί στο 15,8% φέτος, στο 14,6% το 2022 και στο 13,5% το 2023. Η πανδημία συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον και της αύξησης των κρουσμάτων, που οδηγούν σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, παραμένουν ο βασικός κίνδυνος για το 2022.
Οι επιπτώσεις της Όμικρον
Προς το παρόν πάντως θεωρεί απίθανο οι εξελίξεις με τη νέα μετάλλαξη και οι κίνδυνοι όσον αφορά την κινητικότητα ή την βιομηχανία ταξιδιών και ψυχαγωγίας να εκτροχιάσουν την παγκόσμια ανάκαμψη, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσαρμόζονται και να μαθαίνουν να ζουν με αυτούς τους κινδύνους, ενώ εμβόλια και αντιιικά χάπια συγκρατούν τα ποσοστά θνησιμότητας.