Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων δεν βρήκε καθόλου ίχνη σκοτεινής ύλης στον γαλαξία AGC 114905. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι περιέργως φαίνεται να υπάρχουν στο σύμπαν γαλαξίες που δεν περιέχουν αυτή την μυστηριώδη μορφή αόρατης ύλης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάβελ Μανσέρα Πίνια του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν και του Αστεροσκοπείου ASTRON της Ολλανδίας, οι οποίοι θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (προς το παρόν έκαναν προδημοσίευση στο arXiv), αφιέρωσαν 40 ώρες λεπτομερών παρατηρήσεων με ένα άκρως εξελιγμένο τηλεσκόπιο στον συγκεκριμένο γαλαξία, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 250 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και έχει περίπου το μέγεθος του δικού μας γαλαξία (αλλά περιέχει χίλιες φορές λιγότερα άστρα). Όμως δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν το παραμικρό ίχνος σκοτεινής ύλης.
Διαβάστε επίσης: Αστρονομία – Ανακαλύφθηκε το κοντινότερο στη Γη ζευγάρι από τεράστιες μαύρες τρύπες
Η θεωρία
Η κυρίαρχη επιστημονική θεωρία είναι μέχρι στιγμής ότι όλοι οι γαλαξίες μπορούν να υπάρξουν μόνο αν συγκρατούνται από τη σκοτεινή ύλη και τη βαρυτική «συγκολλητική» δύναμή της. Οι ίδιοι ερευνητές στο παρελθόν είχαν ανακαλύψει έξι γαλαξίες με ελάχιστη έως καθόλου σκοτεινή ύλη, αλλά η επιστημονική κοινότητα εμφανίστηκε διστακτική να αποδεχτεί την ανακάλυψη, θεωρώντας ότι έχουν γίνει λανθασμένες μετρήσεις. Όμως οι νέες πιο εξονυχιστικές παρατηρήσεις, οι οποίες για μια ακόμη φορά δεν βρήκαν σκοτεινή ύλη, φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στο σύμπαν.
«Συνέβη αυτό που περιμέναμε και ελπίζαμε, καθώς επιβεβαιώνονται οι προηγούμενες μετρήσεις μας. Βέβαια παραμένει το πρόβλημα ότι η θεωρία προβλέπει πως πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σκοτεινή ύλη στον γαλαξία AGC 114905, όμως οι παρατηρήσεις μας λένε ότι δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα, η απόκλιση ανάμεσα στη θεωρία και στην παρατήρηση έγινε πλέον ακόμη μεγαλύτερη», δήλωσε ο Πίνια.
Οι αστρονόμοι εξετάζουν ήδη έναν δεύτερο γαλαξία με προσοχή και αν πάλι δεν παρατηρήσουν έμμεσα την «υπογραφή» της σκοτεινής ύλης σε αυτόν, τότε θα ενισχύσουν περαιτέρω την «αιρετική» θεωρία ότι όντως μπορούν να υπάρξουν γαλαξίες χωρίς σκοτεινή ύλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Γιατί τα υποθαλάσσια καλώδια είναι «πειρασμός» για τους σαμποτέρ
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις βασίζονται στα υποθαλάσσια καλώδια για κρίσιμες δραστηριότητες - Πόσο ασφαλή είναι και πώς προκαλούνται φθορές
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)