Στην Τουρκία έχει εδώ και καιρό σημάνει οικονομικός συναγερμός.
Την ώρα που η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας συνεχίζεται και η λίρα υποχωρεί όλο και περισσότερο, οι τιμές των προϊόντων εκτοξεύονται, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε – από σταθερή σε αρνητική – την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας, επικαλούμενος πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες.
Προς το παρόν, ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Β+ («πολύ κερδοσκοπική» τοποθέτηση). Ωστόσο, γενικά, η αναθεώρηση της προοπτικής προς το χειρότερο αναγγέλλει την προσεχή, μεσοπρόθεσμα, υποβάθμιση της αξιολόγησης.
Διαβάστε επίσης: Το σχέδιο Ερντογάν για οικονομική ανεξαρτησία μέσα από 5 διαγράμματα
«Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγησή μας εάν η οικονομική πολιτική της Τουρκίας υπονομεύσει περαιτέρω τη συναλλαγματική ισοτιμία της (σ.σ. νέας τουρκικής) λίρας και επιδεινώσει τις προοπτικές του πληθωρισμού, αυξάνοντας το ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα με επιπτώσεις στο χρέος του δημοσίου», εξήγησε ο S&P με ενημερωτικό δελτίο του.
Αυτό «μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν οι πολίτες της χώρας ‘δολαριοποιήσουν’ σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματά τους ή τα αποσύρουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή εάν η πρόσβαση των (τουρκικών) τραπεζών σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις επιδεινωθεί», διευκρίνισε ο οίκος αξιολόγησης.
Η επιμονή του Ερντογάν
Αψηφώντας την κλασική οικονομική θεωρία, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατείνεται πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αυξήσεις τιμών. Διαβεβαιώνει ότι η μείωσή τους τονώνει την παραγωγή και τις εξαγωγές.
Κατά την επιθυμία του προέδρου, η τουρκική κεντρική τράπεζα – θεσμός επισήμως ανεξάρτητος – μείωσε τον Νοέμβριο το κατευθυντήριο επιτόκιό της (από το 16 στο 15%), για τρίτη φορά σε δυο μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πληθωρισμός έφθασε σε νέο υψηλό τριετίας στην Τουρκία, ξεπερνώντας το 21% σε ετήσιο ρυθμό – επίπεδο υπερτετραπλάσιο από τον στόχο της κυβέρνησης -, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα στον μαρασμό.
Με δεδομένη την ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, πιθανόν ακόμη και μέσα στον μήνα, ήδη άλλος ένας οίκος αξιολόγησης, ο Fitch Ratings, ανακοίνωσε επίσης την υποβάθμιση – και αυτός από σταθερή σε αρνητική – του αξιόχρεου του τουρκικού δημοσίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Boeing: Κρίσιμη ψηφοφορία για την απεργία
Τι προβλέπει η τέταρτη προσφορά της Boeing
Προσπάθειες να διασωθεί η κυβέρνηση στη Γερμανία - Ο «κλάδος ελαίας» του Χάμπεκ
«Είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για να αποτύχει η κυβέρνηση στη Γερμανία», λέει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ την παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ
Τι θα σημάνει για τις αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ η εκλογή Τραμπ
Για τις αμυντικές βιομηχανίες μια νίκη του Τράμπ θα σημάνει άνοδο για τις μετοχές τους αλλά θα δημιουργήσει και ευκαιρίες
Ανω-κάτω το εμπόριο λόγω δασμών Τραμπ - Ανατροπή στις αλυσίδες εφοδιασμού, αύξηση κόστους και αντίποινα
Η αγροτική βιομηχανία φοβάται ότι οι δασμοί Τραμπ θα αποφέρουν απώλειες στις εξαγωγές προς όφελος της Βραζιλίας και της Αργεντινής
«Γραμμή Μαζινό» από Commerzbank - Το σχέδιο Ορλόπ κατά της UniCredit
Η Commerzbank επιχειρεί να πείσει τους μετόχους ότι είναι μια συναρπαστική επενδυτική περίπτωση από μόνη της
Η Wall Street βγάζει πρόεδρο - Ποιον «βλέπει» για νικητή στις αμερικανικές εκλογές
Το ποιoς κερδίζει θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της Wall Street.
Deutsche Bank: Πώς αντέδρασαν οι αγορές στις αμερικάνικες εκλογές από το 2000 [γραφήματα]
Η Deutsche Bank εξετάζει πώς αντέδρασαν οι αγορές στις έξι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες
Οι Βρετανοί δοκιμάζουν την τετραήμερη εργασία
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της τετραήμερης εργασίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Βρετανία
«Βουτιά» 18% στα κέρδη της Ryanair - Μειώνει το στόχο για τους συνολικούς επιβάτες
Οι ναύλοι στο τρέχον τρίτο τρίμηνο θα είναι μόνο «μέτρια χαμηλότεροι» από την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair
Ετοιμάζονται για αναταράξεις οι αγορές… λόγω εκλογών στις ΗΠΑ [γραφήματα]
Η αστάθεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επομένων ημερών στις παγκόσμιες αγορές