Ένα βήμα πίσω στην κόντρα της με τη Γαλλία και κατ’ επέκταση την Ε.Ε. έκανε η βρετανική κυβέρνηση αποφασίζοντας να εκδώσει επιπλέον άδειες αλιείας σε ευρωπαϊκά (ήτοι γαλλικά) ψαροκάικα. Την ανακοίνωση, πάντως, έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την Παρασκευή, το Παρίσι επανέλαβε πως περιμένει ακόμη από το Λονδίνο να εγκρίνει τουλάχιστον άλλες 100 άδειες με βάση και τις αιτήσεις που έχουν καταθέσει Γάλλοι ψαράδες, προκειμένου να μπορούν να ψαρέψουν και στα βρετανικά χωρικά ύδατα στα στενά της Μάγχης. Επεσήμανε δε, πως αν η Βρετανία συνεχίσει να κωλυσιεργεί θα αναγκαστεί να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας.

Όμως, σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον επεσήμανε πως το Παρίσι θα ήταν πρόθυμο να δείξει ευελιξία, αν και το Λονδίνο προχωρούσε σε μια κίνηση καλής θέλησης δίδοντας άμεσα κάποιες άδειες.

Πραγματικά, σύμφωνα με την Κομισιόν, η Βρετανία ενέκρινε 18 νέες άδειες για τα βρετανικά χωρικά ύδατα και άλλες πέντε για την περιοχή της νήσου Τζέρσεϊ, ενώ στόχος είναι να δρομολογηθούν και άλλες επτά άδειες τη Δευτέρα.

Θυμίζουμε πως η χορήγηση συγκεκριμένου αριθμού αδειών εντάσσεται στις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit, που είχε διαπραγματευτεί και υπογράψει με την Ε.Ε. Το ζήτημα του καθεστώτος της αλιείας στην Μάγχη ήταν από τα πιο ακανθώδη της συμφωνίας, δεδομένων των πιέσεων των Γάλλων. Έκτοτε, ωστόσο, το Παρίσι διαμαρτύρεται δίκαια πως η Βρετανία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά επεισόδια στα θαλάσσια σύνορα της κλιμακώνοντας ευρύτερα την ένταση στις διμερείς διπλωματικές τους σχέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα