
Οι μάσκες προσώπου και τα χειρουργικά γάντια, που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την προστασία των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική ζημιά, σύμφωνα με νέα ανησυχητική έρευνα.
Η έρευνα, βασισμένη σε δεδομένα που συλλέχθηκαν σε 11 χώρες από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Sustainability.
Η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, παρατήρησε μια «εκθετική αύξηση» τέτοιων απορριμμάτων εν μέσω των σκληρών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Τα ευρήματά τους βασίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν σε 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα απορρίμματα που σχετίζονται με τον κοροναϊό αυξάνονται επικίνδυνα από τον Μάρτιο του 2020, όταν η εξάπλωση της COVID-19 πήρε τη μορφή παγκόσμιας πανδημίας, με τις κυβερνήσεις να εισάγουν διάφορους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
Διαπιστώθηκε ότι οι μάσκες στα σκουπίδια είχαν εκθετική αύξηση από τον Μάρτιο του 2020, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 84 φορές έως τον Οκτώβριο του 2020 σύμφωνα με τον γιατρό Κέιρον Ρόμπερτς, επικεφαλής ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε την πρωτιά στον «υψηλότερο συνολικό ποσοστό μασκών, γαντιών και μαντηλιών ως απορριμμάτων», σύμφωνα με τη μελέτη.
Την περίοδο Αύγουστος – Οκτώβριος του 2020, για παράδειγμα, οι μάσκες αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 5% όλων των απορριμμάτων που παράγονται, με τα μαντηλάκια και τα γάντια να αντιστοιχούν σε επιπλέον 1,5%.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X