
Οι γενετικές αλλαγές που βρέθηκαν στη νέα παραλλαγή Όμικρον δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί πιο εύκολα από την μετάλλαξη Δέλτα, γεγονός που επισημαίνεται στην τελευταία αξιολόγηση της UK Health Security Agency.
Άλλη νέα έκθεση από το Network for Genomic Surveillance στη Νότια Αφρική, υποστηρίζει αυτά τα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτήν, η παραλλαγή Όμικρον ξεπέρασε γρήγορα την Δέλτα στην Νότια Αφρική. Τον Οκτώβριο, το 80% όλων των δειγμάτων κορωνοϊού, στα οποία προσδιορίστηκε η αλληλουχία του ιού, ήταν από την Δέλτα, με την Όμικρον να μην αποτελεί καν μέρος του δείγματος.
Τον Νοέμβριο, το 75% των δειγμάτων ήταν από την Όμικρον και το 22% μόνο από την Δέλτα.
Γιατί είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον
Στη νέα έκθεση του UK Health Security Agency, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι μεταλλάξεις που εντοπίζονται στην Όμικρον φαίνεται να βοηθούν τον ιό να αναπαραχθεί πιο γρήγορα στο σώμα ενώ μπορεί να τον βοηθούν να δεσμεύεται πιο σφιχτά στον υποδοχέα ACE2 στα ανθρώπινα κύτταρα.
«Η δομική μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι οι μεταλλάξεις που υπάρχουν μπορεί να αυξήσουν τη συγγένεια δέσμευσης του ανθρώπινου ACE2 σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που παρατηρείται για οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή», αναφέρεται στην έκθεση.
Με βάση τη δομική μοντελοποίηση των γενετικών αλλαγών του ιού, η έκθεση επισημαίνει ότι ο ιός παρουσιάζει μεταλλάξεις που αλλάζουν το σχήμα και των τεσσάρων από τις θέσεις όπου τα εξουδετερωτικά αντισώματα «προσδένονται», καθιστώντας το πιθανό να μπορεί να «ξεφύγει» της φυσικής ανοσίας.
«Ξεφεύγει» από την ανοσία εξαιτίας δομικών αλλαγών
Πράγματι, η πρώιμη έρευνα από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί από τον κοροναϊό μπορεί να μολυνθούν εκ νέου από την νέα ανησυχητική παραλλαγή.
Με βάση την ίδια δομική μοντελοποίηση, είναι πολύ πιθανό η Όμικρον να έχει καταφέρει να «ξεφύγει» από την προστασία που λαμβάνουμε μέσω των εμβολίων κατά της covid-19, αν και απαιτούνται εργαστηριακές δοκιμές και επιδημιολογικές μελέτες για να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα, επισημαίνουν οι ειδικοί.


Latest News

Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο: «Θησαυροφυλάκιο» για τον ορυκτό πλούτο της χώρας από την ΕΑΓΜΕ
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) δημιούργησε ένα νέο μουσείο, με σκοπό την προστασία, τη διαφύλαξη, την οργάνωση και την προβολή του ορυκτού πλούτου και της γεωλογικής ιστορίας της χώρας μας

Πώς το Minecraft κατέκτησε τον κόσμο;
Η ταινία «A Minecraft Movie» που βρίσκεται στις αίθουσες και το «κόλλημα» του ηθοποιού Τζακ Μπλακ - Tο βιντεοπαιχνίδι Minecraft με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

Sotheby’s: Ο Αμερικανός CEO Τσαρλς Στιούαρτ που κρατάει το τιμόνι σε ασταθή οικονομικά νερά
Ο Διευθύνων Σύμβουλος toy Sotheby's μίλησε για την μπανάνα 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων, τους δισεκατομμυριούχους κρυπτονομισμάτων και το μέλλον της αγοράς τέχνης

«Μπλόκο» από το ΚΑΣ σε Λάνθιμο για γύρισμα στην Ακρόπολη - Τι συνέβη
Ο βραβευμένος Έλληνας δημιουργός Γιώργος Λάνθιμος ήθελε να κάνει ένα γύρισμα για τη νέα του ταινία «Bugonia» στην Ακρόπολη, ωστόσο το ΚΑΣ αποφάσισε ομόφωνα να μην κάνει δεκτό το αίτημά του.

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA

Η «χρυσή» Euroleague - Από τον Ναν και τον Βεζένκοφ στα 2.600.000 του Σλούκα
Πόσοι Έλληνες βρίσκονται στη λιστα με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στη Euroleague

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν
O ηθοποιός Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν πέθανε σε ηλικία 90 ετών

Νταν Κιούριακ: Οι Καναδοί αισθάνονται ότι έχουν δεχτεί επίθεση
Δύο χρόνια ανάπτυξης θα κοστίσουν οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στον Καναδά δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο συνεργάτης του CD Howe Institute

Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νέα Υόρκη – «Παίρνουμε ευρωπαϊκά και πρωταγωνιστούμε σε όλη την Ευρώπη» (pics+vid)
Ο σύνδεσμος φιλάθλων του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, βράβευσε τον ηγέτη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αλλαγή ώρας: Γιατί γίνεται πάντα Κυριακή – Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μπροστά
Η αλλαγή ώρας μπορεί να αναστατώσει το σώμα μας, να προκαλέσει αϋπνίες, ημικρανίες και πονοκεφάλους