![Γαλλία-Γερμανία για πυρηνική ενέργεια – Το… επιδόρπιο του Λεμέρ και η «καλή λύση» του Λίντνερ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/nuclear-scaled.jpg)
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατά την πρώτη επίσκεψη του νέου γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στο Παρίσι, δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας θα είναι δύσκολες, ακόμη και αν συμφωνήσουν στα περισσότερα άλλα ζητήματα.
Η Γαλλία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο, θέλει να δει την πυρηνική ενέργεια να ταξινομείται στην αειφόρο ενέργεια στο νέο σύστημα «ταξονομίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό των βιώσιμων επενδύσεων.
Ωστόσο, πολλά κράτη της ΕΕ έχουν εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και θέλουν πόρους της ΕΕ για τη στήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.
«Υπάρχει πολύς χώρος για να καλύψουμε…νομίζω ότι θα κρατήσουμε αυτή την ερώτηση για επιδόρπιο, αφού θα έχουμε πιει μαζί, και μετά θα βρούμε έναν συμβιβασμό», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στους δημοσιογράφους πριν από ένα δείπνο με τον Λίντνερ το απόγευμα της Δευτέρας.
Και οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ήταν σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες ως προς την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική καθώς και τη ρύθμιση των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ο Λίντνερ, μέλος του φιλελεύθερου κόμματος FDP, είπε ότι τα πυρηνικά ήταν «μια δύσκολη συζήτηση» και αναφέρθηκε «στο γερμανικό πολιτικό πλαίσιο».
Τα δύο άλλα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού -οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες- είναι λιγότερο πιθανό να συμφωνήσουν με το αίτημα της Γαλλίας να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη ενέργεια.
Ο Λίντνερ δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι οι συνομιλίες μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πυρηνικό ζήτημα θα οδηγούσαν σε «μια καλή λύση για όλες τις πλευρές».
Ο Μακρόν θέλει συμβόλαια για νέους αντιδραστήρες
Η Γαλλία παράγει περίπου τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια και η κεντρώα κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να κρατήσει ζωντανή την ταλαιπωρημένη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας με συμβόλαια για νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Η ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας – η οποία έχει το πλεονέκτημα της δημιουργίας τεράστιας ισχύος ενέργειας χωρίς να παράγει εκπομπές άνθρακα – ως βιώσιμης θα διευκόλυνε τη βιομηχανία να βρει επενδυτές και χρηματοδότηση. Αλλά οι αντίπαλοι επισημαίνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλο χρόνο ζωής.
Σε κοινή διάσκεψη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα, ο Μακρόν είπε ότι η πυρηνική ενέργεια θα βρίσκεται στον πυρήνα των γαλλικών ενεργειακών πολιτικών και απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων