Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατά την πρώτη επίσκεψη του νέου γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στο Παρίσι, δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας θα είναι δύσκολες, ακόμη και αν συμφωνήσουν στα περισσότερα άλλα ζητήματα.
Η Γαλλία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο, θέλει να δει την πυρηνική ενέργεια να ταξινομείται στην αειφόρο ενέργεια στο νέο σύστημα «ταξονομίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό των βιώσιμων επενδύσεων.
Ωστόσο, πολλά κράτη της ΕΕ έχουν εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και θέλουν πόρους της ΕΕ για τη στήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.
«Υπάρχει πολύς χώρος για να καλύψουμε…νομίζω ότι θα κρατήσουμε αυτή την ερώτηση για επιδόρπιο, αφού θα έχουμε πιει μαζί, και μετά θα βρούμε έναν συμβιβασμό», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στους δημοσιογράφους πριν από ένα δείπνο με τον Λίντνερ το απόγευμα της Δευτέρας.
Και οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ήταν σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες ως προς την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική καθώς και τη ρύθμιση των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ο Λίντνερ, μέλος του φιλελεύθερου κόμματος FDP, είπε ότι τα πυρηνικά ήταν «μια δύσκολη συζήτηση» και αναφέρθηκε «στο γερμανικό πολιτικό πλαίσιο».
Τα δύο άλλα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού -οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες- είναι λιγότερο πιθανό να συμφωνήσουν με το αίτημα της Γαλλίας να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη ενέργεια.
Ο Λίντνερ δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι οι συνομιλίες μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πυρηνικό ζήτημα θα οδηγούσαν σε «μια καλή λύση για όλες τις πλευρές».
Ο Μακρόν θέλει συμβόλαια για νέους αντιδραστήρες
Η Γαλλία παράγει περίπου τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια και η κεντρώα κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να κρατήσει ζωντανή την ταλαιπωρημένη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας με συμβόλαια για νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Η ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας – η οποία έχει το πλεονέκτημα της δημιουργίας τεράστιας ισχύος ενέργειας χωρίς να παράγει εκπομπές άνθρακα – ως βιώσιμης θα διευκόλυνε τη βιομηχανία να βρει επενδυτές και χρηματοδότηση. Αλλά οι αντίπαλοι επισημαίνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλο χρόνο ζωής.
Σε κοινή διάσκεψη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα, ο Μακρόν είπε ότι η πυρηνική ενέργεια θα βρίσκεται στον πυρήνα των γαλλικών ενεργειακών πολιτικών και απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.
Latest News
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετες ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν