
Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 ανάγκασε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να… πιάσει το τιμόνι για να επιβιώσει.
Αυτό αποκάλυψε ο ισχυρός ηγέτης του ρωσικής ομοσπονδίας εκφράζοντας τη λύπη του για την ανατροπή της ΕΣΣΔ, μετά από την οποία, όπως είπε, χρειάστηκε να εργαστεί ως ταξιτζής για να συμπληρώσει το εισόδημά του.
Ο… σημερινός Πούτιν χαρακτήρισε τη διάλυση ως κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας, μια δήλωση η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από αναλυτές οι οποίοι σχολίασαν ότι πίσω από τις λέξεις μπορεί κανείς να διαβάσει τις προθέσεις του ρώσου προέδρου απέναντι στην -πρώην σοβιετική δημοκρατία- Ουκρανία.
Τα παραπάνω είπε ο Βαντιμίρ Πούτιν σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ρωσία – Πρόσφατη Ιστορία (Russia, Latest History), που προβλήθηκε την Κυριακή.
«Ήταν ένας κατακερματισμός της ιστορικής Ρωσίας υπό την ονομασία Σοβιετική Ένωση», είπε, προσθέτοντας ότι η Δύση πίστευε πως η περαιτέρω διάλυση της Ρωσίας ήταν απλώς και μόνο θέμα χρόνου.
«Μερικές φορές έπρεπε να κερδίσω επιπλέον χρήματα», είπε, εξηγώντας ότι αμοιβόταν ως οδηγός, συμπληρώνοντας ότι του είναι δυσάρεστο να μιλάει για εκείνη την εποχή, αλλά ότι αυτή είναι η αλήθεια.
Εκείνα τα χρόνια, τα ταξί ήταν λιγοστά στη Ρωσία και πολλοί γίνονταν διεκπεραίωναν μετακινήσεις ιδιωτών επ’ αμοιβή. Κάποιοι, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν ακόμη και οχήματα εργασίας, όπως ασθενοφόρα ως… ταξί.
Ο Πούτιν είναι γνωστό ότι ήταν πρώην πράκτορας της σοβιετικής υπηρεσίας ασφαλείας, της KGB.
Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εργάστηκε στο γραφείο του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σόμπτσακ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι παραιτήθηκε από την KGB μετά το πραξικόπημα του Αυγούστου 1991 κατά του σοβιετικού προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που οδήγησε στη διάλυση της ΕΣΣΔ.
«Όταν έφτασα για πρώτη φορά ως φοιτητής το 1989, υπήρχαν μόνο δύο άγραφοι κανόνες: μην επιβιβάζεστε σε αυτοκίνητο με περισσότερα από ένα άτομα και συμφωνείτε για τον ναύλο πριν ξεκινήσετε. Απλώς δεν υπήρχαν αρκετά επίσημα ταξί. Συνήθως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διέτρεχε κανείς ως επιβάτης ήταν να… προσβάλει έναν οδηγό, φορώντας ζώνη ασφαλείας.
»Όταν η ΕΣΣΔ κατέρρευσε το 1991 και το ρούβλι έχασε την αξία του, τα άτυπα ταξί ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια και μπορούσε ο καθένας να μπει στο όχημα οποιουδήποτε».


Latest News

Τα υλικά της νέας αγανάκτησης
Η φθορά της κυβέρνησης, η μη δημοφιλία του πρωθυπουργού, η αδυναμία της αντιπολίτευσης να μετατραπεί σε υποδοχέα της κοινωνικής δυσαρέσκειας είναι ορισμένα στοιχεία

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα

Συγγνώμη... λάθος, λένε στον Λευκό Οίκο για το Χάρβαρντ - Τι αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ
Χωρίς εξουσιοδότηση στάλθηκε η επίμαχη κυβερνητική επιστολή στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με πηγές των New York Times

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα – Υγεία, αγάπη και δύναμη σε όλο τον κόσμο» (pic)
Το μήνυμα του ηγέτη του Ολυμπιακού στα social media για το Πάσχα.

Πούτιν: «Πασχαλινή εκεχειρία» στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας
Η εκεχειρία αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ολοκληρώθηκαν οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα - Τρίτος γύρος στη Ρώμη
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araqchi και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Steve Witkoff, διαπραγματεύτηκαν έμμεσα

Μητσοτάκης για Πάσχα: «Μέσα από τον πόνο και τις δυσκολίες γεννιούνται το φως και η ελπίδα»
«Μέσα από την ψυχή μας να αναπηδήσουν αισθήματα καλοσύνης, αισθήματα αλληλεγγύης, αισθήματα ελπίδας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς