Στην αναθεώρηση κατά 41% της τιμής στόχου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προχωρά η AXIA, διατηρώντας τη σύστασή της σε «buy», προς το επενδυτικό κοινό.

Σύμφωνα με ειδική έκθεση του χρηματοοικονομικού συμβούλου, η περίπτωση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις σε επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης αλλά και του πρόσφατα επικαιροποιημένου επενδυτικού πλάνου της εισηγμένης.

Πρόκειται για «έναν καθαρό παίκτη στις ΑΠΕ με ώριμο χαρτοφυλάκιο έργων και σπάνιας αξίας», σημειώνει η AXIA, χαρακτηριστικά στο report που εξέδωσε.

Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες της AXIA, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ως πρωτοπόρος στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ βρίσκεται ευνοημένη από τις εξελίξεις που επιταχύνει η ενεργειακή κρίση. Το νέο τοπίο ωφελεί τους ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ, ενώ πρόσφατα η Κομισιόν ενέκρινε και το ελληνικό σχήμα στήριξης έργων ΑΠΕ συνολικού ύψους 2,3 δις. ευρώ.

Η AXIA αυξάνει την τιμή στόχο της εισηγμένης από τα 15,40 ευρώ στα 19,10 ευρώ/μετοχή, διατηρώντας τη σύσταση της προς τους μετόχους για αγορά. Μάλιστα ο χρηματοοικονομικός οίκος, κάνοντας λόγο για σπάνιας αξίας χαρτοφυλάκιο προχωρά στη σύγκριση της ελληνικής εταιρίας με αντίστοιχες εταιρίες που έγιναν στόχος συγχωνεύσεων και εξαγορών στη Νότια Ευρώπη. Ονοματίζει τη Falck στην Ιταλία και την Eolia στην Ισπανία, οι οποίες τιμολογήθηκαν στα 14x σε επίπεδο EBITDA. «Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα μπορούσε να αποτιμηθεί στα 22 ευρώ ανά μετοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα συνήθη premiums», αναφέρει χαρακτηριστικά η AXIA. “Σημειώνουμε ότι λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα και το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες εισηγμένες ανεξάρτητες εταιρία ΑΠΕ στη Νότια ΕΕ, αποτελώντας πιθανό στόχο συγχωνεύσεων και εξαγορών», υπογραμμίζει επίσης ο χρηματοοικονομικός οίκος.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι στις εκτιμήσεις τους έχουν λάβει υπόψη το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της εταιρίας να φτάσει την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ στα 3 GW έως το 2026 με το EBITDA να αυξάνεται από τα 148 εκ. ευρώ το 2021 στα 260,7 εκ. ευρώ το 2023 και να ξεπερνά τα 400 εκ. ευρώ έως το 2026.

Η AXIA αναφορικά με τη νέα τιμή στόχο των 19,10 ευρώ/μετοχή υπογραμμίζει ότι αποδίδει αξία 2 εκ. ευρώ ανά MW για τα ΑΠΕ της εισηγμένης που λειτουργούν ή είναι υπό κατασκευή και ανέρχονται στα 1,3 GW, ενώ για το χαρτοφυλάκιο των 1,7 GW η αποτίμηση, επί του παρόντος, είναι στα 0,2 εκ. ευρώ/MW.

Στην ίδια έκθεση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα εξασφαλισμένα έργα όπως το αιολικό πάρκο του Καφηρέας ισχύος 330 MW και ο αντλησιοταμιευτικός σταθμός της Αμφιλοχίας 680 MW.

Επιπλέον τονίζεται η πρωτοποριακή θέση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στις ΑΠΕ αλλά και η διασύνδεση που υπάρχει με την εταιρία ενέργειας ΗΡΩΝ (μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) με αποτέλεσμα η εισηγμένη να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στην αγορά των εταιρικών PPAs.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα