Για να είμαι ειλικρινής ούτε και εγώ το γνώριζα. Χτες το πληροφορήθηκα καθώς η εταιρεία Digisec που ανέπτυξε το σύστημα Bird Monitoring System®: Protecting Wildlife with Artificial Intelligence κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό GreenTech Challenge 2021 που ολοκληρώθηκε χτες βράδυ στη Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα -έχει βρει ήδη ανταπόκριση στην αγορά- που αποτελείται από λογισμικό που βασίζεται στην χρήση αλγόριθμων Machine Learning, ώστε να εκπαιδεύεται συνεχώς και να κάνει όλο και πιο ακριβείς αναγνωρίσεις πτηνών, τα οποία ξεχωρίζει από άλλα αντικείμενα, όπως αεροπλάνα, πτερύγια ανεμογεννητριών, σύννεφα κλπ. Αποτελείται από κάμερες υπερ-υψηλής ανάλυσης για ημερόβια πτηνά, κάμερες θερμικής απεικόνισης για νυκτόβια πτηνά, ηχεία που εκπέμπουν τους αποτρεπτικούς ήχους καθώς και την καρδιά του συστήματος με εξαιρετικά γρήγορες κάρτες γραφικών που αναλύουν τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με την βοήθεια της τεχνολογίας Machine Learning.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Πράσινη Καινοτομία
Τι είναι εκείνο που κάνει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος μιας μεγάλης ελληνικής εταιρείας να «θυσιάσει» το απόγευμα της Κυριακής του για να συμμετέχει ως μέλος μιας Επιτροπής που αξιολογεί τις προτάσεις που ενσωματώνουν λύσεις καινοτομίας και πολύ περισσότερο λύσεις πράσινης καινοτομίας από φοιτητικές ομάδες ή startups; Το ερώτημα μου γεννήθηκε παρακολουθώντας την τελική φάση του διαγωνισμού του GreenTech Challenge | by ESU NTUA που αποτελεί το μεγαλύτερο Εθνικό Πρόγραμμα Πράσινης Καινοτομίας. Στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ, στη Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου. Για την απάντηση θα ήταν καλύτερα να κληθούν τα ίδια τα στελέχη των εταιρειών που στήριξαν την όλη διαδικασία – στελέχη όπως η Υβέτ Κοσμετάτου, Chief Marketing and Communications Officer της Lamda Development ή ο Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Investments & Business Development Manager της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που με την ενεργή παρουσία τους υπερασπίζουν είναι οι σχέσεις ουσιαστικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης που πρέπει να διαμορφωθούν ανάμεσα στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τους νέους επιστήμονες – ερευνητές , τους startupers και τον Κόσμο των Επιχειρήσεων. Άλλωστε, αυτό προσπαθεί να κάνει και το GreenTech Challenge – να δώσει την ευκαιρία της συνάντησης, να διαμορφώσει τις δυνατότητες της ανάπτυξης. Γι΄αυτό και απευθύνεται σε startups, καινοτόμες ΜμΕ, ερευνητές, και φοιτητές που θέλουν να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις που αφορούν το Περιβάλλον, την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση, συμβουλευτική και ανάδειξη πρωτοβουλιών στις παρακάτω θεματικές: Περιβάλλον, Ενέργεια, Έξυπνες & Βιώσιμες Πόλεις, Καινοτόμα Πράσινα Προϊόντα & Προηγμένα Υλικά, Διαχείριση Ελαστικών, Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γαλάζια Ανάπτυξη και Βιώσιμος Τουρισμός. Ψυχή και καρδιά της όλης προσπάθειας, ο καθηγητής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Αραβώσης ( σήμερα, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και ο Χρήστος Νικολούδης, ιδρυτής της εταιρείας MantisB.I. Την προσπάθεια τους, υποστηρίζουν εταιρείες όπως η ΤΙΤΑΝ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Lamda Development, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η Μεσόγειος κλπ.
Τα Επενδυτικά Κίνητρα
Την Πέμπτη αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη»- ένα σχέδιο νόμου που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση. Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ολοκληρώθηκε στις 17/11/2021 και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία συγκέντρωσε 207 σχόλια, τα περισσότερα εκ των οποίων (117) αφορούσαν τα πρώτα 28 άρθρα του σχεδίου νόμου εκείνα για τις γενικές διατάξεις, το πεδίο εφαρμογής, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες. Όποιος/α θα ήθελε περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ας χρησιμοποιήσει το σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/ypoian/?p=12821
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί – μιας και υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον της αγοράς για την αξιοποίηση των επενδυτικών κινήτρων- ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θεσπίζονται καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία μπορούν να υπαχθούν σε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες: 1. Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων, 2. Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων, 3. Νέο Επιχειρείν, 4. Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, 5. Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία, 6. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία, 7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα, 8. Επιχειρηματική Εξωστρέφεια, 9. Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων, 10. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού, 11. Μεγάλες Επενδύσεις, 12. Ευρωπαϊκές Αλυσίδες Αξίας και 13. Επιχειρηματικότητα 360ο.
Τα καθεστώτα αυτά, όπως εξηγείται στο σχέδιο νόμου, «έχουν για πρώτη φορά θεματική στόχευση, αντί μίας οριζόντιας διάστασης», ενώ «κάθε καθεστώς ενίσχυσης είναι εστιασμένο σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση».
Οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε ο εισαγόμενος προς ψήφιση νέος νόμος, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του, είναι «το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (έκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη), το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), ο Νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027, οι στόχοι του ΕΣΠΑ 2021-2027, η στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0), καθώς και η προσαρμογή στις ανάγκες της σημερινής ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας».
Με άλλα λόγια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντάσσεται στην ενιαία στρατηγική που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους τομείς των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης και η οποία προβλέπει ένα νέο πλαίσιο χορήγησης κινήτρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους, προκειμένου να επιτευχθεί ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, η ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης, η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.
Η Τηλεργασία
«Η τηλεργασία έχει έρθει για να μείνει, καθώς το 50% των επιχειρήσεων σκοπεύει να την υιοθετήσει στις θέσεις εργασίας που ταιριάζει». Το παραπάνω συμπέρασμα είναι από εκείνα που προκύπτουν ως τα πιο βασικά της έρευνας «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», που για πέμπτη συνεχή χρονιά, πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, με τη συνεργασία της MRB.
Στόχοι της έρευνας είναι: α) η καταγραφή της γνώμης των επιχειρήσεων ως προς την αξιολόγηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τόσο σε macro όσο και σε micro επίπεδο και β) η ανάδειξη προτάσεων για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη χάραξη πολιτικών για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάκαμψη. Αναπόφευκτα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις συνθήκες της πανδημίας και στις προκλήσεις για την επόμενη μέρα, αλλά και στις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης.
Πιο συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της έρευνας σχετικά με τη τηλεργασία καταγράφεται το εξής: «Δικαιώθηκαν από την αποτελεσματικότητα της τηλεργασίας όσοι την επέλεξαν και για αυτό και θα τη συνεχίσουν ανεξαρτήτως συνθηκών πανδημίας, στις θέσεις εκείνες που ταιριάζει.
Το 2021 το 52,1% των επιχειρήσεων αξιοποίησε την τηλεργασία . Μεταξύ αυτών, το 40,5% την υιοθέτησε σε ποσοστό πάνω από το 50% του προσωπικού».
Δύο επισημάνσεις στο σημείο αυτό: α) Η τηλεργασία δεν μπορεί να λειτουργήσει σε όλη την κλίμακα της οικονομικής δραστηριότητας καθώς υπάρχουν τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας ή ο τουρισμός που στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν τους ταιριάζει λόγω των χαρακτηριστικών της φύσης της δραστηριότητάς τους και β) μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που διαπίστωσαν ότι η τηλεργασία ταιριάζει στις δραστηριότητες τους και αποδίδει τα προσδοκόμενα θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν ανεξαρτήτως των συνθηκών της πανδημίας.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»