Αίτημα για την κατοχύρωση της ονομασίας «αφρίνα» στον κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη) της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέβαλε πρόσφατα η Ελλάδα.

Πρόκειται για το 114ο ελληνικό τρόφιμο που διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στην ξεχωριστή λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων που διακρίνονται για τη μοναδικότητά τους. Η αφρίνα, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένας ιδιαίτερος τύπος θαλασσινού αλατιού με πλούσια ιχνοστοιχεία που παράγεται αποκλειστικά στις Αλυκές Μεσολογγίου.

Το μικροκλίμα που δημιουργούν οι Αλυκές, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή συγκομιδή που γίνεται χειρωνακτικά, προσδίδουν στο προϊόν μοναδικά χαρακτηριστικά. Ανάλογοι θησαυροί βρίσκονται κρυμμένοι και σε πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας.

Πέρα από μια σειρά ελαιολάδων και τυριών (με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της φέτας), ευρωπαϊκή βούλα φέρουν είτε ως ΠΟΠ είτε ως ΠΓΕ η μαστίχα Χίου, το τοματάκι και η φάβα Σαντορίνης, το καλαθάκι Λήμνου, η σαρδέλα Καλλονής, το μέλι Ικαρίας γνωστό ως «άναμμα», το μελεκούνι Ρόδου, τα φασόλια γίγαντες – ελέφαντες Καστοριάς, το ρόδι Ερμιόνης, η αγκινάρα Ιρίων και άλλα πολλά. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν απαντάται κάτι αντίστοιχο. Τόσος διατροφικός πλούτος συγκεντρωμένος σε τόσο μικρή έκταση γης.

Διεθνής αναγνώριση

Η υψηλή διατροφική αξία και η μοναδική γεύση που συνοδεύουν τα ελληνικά προϊόντα τα καθιστούν ασυναγώνιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τους τουρίστες μέχρι διάσημους σεφ του εξωτερικού, όποιος τα γεύεται για πρώτη φορά αντιλαμβάνεται αμέσως την ποιοτική και γευστική ανωτερότητά τους. Κλειδί για την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρουν τα παραπάνω προϊόντα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι η χάραξη ενός ολοκληρωμένου και συμπαγούς σχεδίου προβολής και ανάπτυξης.

Αναγκαία κρίνεται και η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τη συστηματική ανάδειξη και προβολή των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ στο διεθνές ακροατήριο, η οποία θα βάλει τέλος στις αποσπασματικές και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα προσπάθειες του παρελθόντος, ενώ θεωρείται απαραίτητη η διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό.

Η εξωστρέφεια

Μια πτυχή που, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, πρέπει να τεθεί σε νέα βάση και πάνω σε μια άλλους είδους προσέγγιση, πολύ πιο επαγγελματική και στοχευμένη.

Εκ των ουκ άνευ, τέλος, χαρακτηρίζεται η μεταποίηση να προσηλωθεί στην εξωστρέφεια, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη για την εθνική οικονομία, ενώ κομβικός είναι και ο ρόλος της καταπολέμησης των φαινομένων της νόθευσης και των παραποιήσεων, τα οποία βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο το διασημότερο ελληνικό τυρί, τη φέτα.

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (βλ. άρθρο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης) δηλώνει αποφασισμένη να επενδύσει πάνω στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, υιοθετώντας παράλληλα ένα πιο αυστηρό και πιο δίκαιο λειτουργικό πλαίσιο ενώ τονίζει ότι συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία τους και εκτός Ελλάδας, ενάντια σε απομιμητικά προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους