Με την οικονομική ανάπτυξη επί του παρόντος ισχυρή, η Federal Reserve θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα για να καταπολεμήσει μια μελλοντική ύφεση, δήλωσε τη ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν.

Μιλώντας ενόψει της σημερινής έναρξης της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, ο επικεφαλής του κολοσσού της Wall Street είπε ότι στην πραγματικότητα αναμένει από τους διαμορφωτές πολιτικής αυτή την εβδομάδα να δώσουν σήμα για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2022.

«Οδεύουμε προς ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων», είπε ο Γκόρμαν στον Γουίλφρεντ Φροστ του CNBC και πρόσθεσε: «Αισθάνθηκα ότι η Federal Reserve θα ήταν καλύτερα να αποθηκεύσει ορισμένες από τις αυξήσεις των επιτοκίων, οπότε όταν έρθει η αναπόφευκτη ύφεση, να έχει μερικά πυρομαχικά για να πολεμήσει».

Ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powel l τις τελευταίες ημέρες έδωσε ισχυρές ενδείξεις για μια στροφή της πολιτικής .

Η Fed ήταν πρόθυμη να επιτρέψει στον πληθωρισμό να ανέβει μέχρι να ανακάμψει πλήρως η απασχόληση. Ωστόσο, με τις τιμές καταναλωτή στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν 40 χρόνια , οι αξιωματούχοι είπαν ότι είναι έτοιμοι να αποσύρουν ορισμένα από τα εξαιρετικά εύκολα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid.

Πρώτα θα είναι η επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίο η Fed μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αναμένεται ευρέως να διπλασιάσει τη μείωση στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα .

Αυτό θα επέτρεπε στη Fed να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022, αν και οι αγορές βλέπουν ότι η πρώτη αύξηση πιθανότατα θα συμβεί τον Μάιο.

Ο Γκόρμαν είπε επίσης ότι η Fed είναι αυτή τη στιγμή «10 αυξήσεις επιτοκίων από το κανονικό», ή το επιτόκιο που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ούτε πολύ χαλαρό ούτε πολύ σφιχτό.

«Αν ήμουν η Fed, θα άρχιζα να κινούμαι νωρίτερα παρά αργότερα. Αποθηκεύστε μερικά πυρομαχικά και αποδεχτείτε την πραγματικότητα», είπε ο Γκόρμαν.

Αντί να επιβραδύνει την ανάκαμψη, ο Γκόρμαν είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα σταθεροποιήσουν την οικονομία.

«Δεν νομίζω ότι εκτροχιάζει την οικονομία. Αυτό χρειάζεσαι, χρειάζεσαι ισορροπία στην οικονομία», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή