Σήμα… γενικής επίθεσης στην τουρκική αγορά ακινήτων έχει σημάνει στις τάξεις των ξένων επενδυτών – ακόμη και των ιδιωτών αγοραστών. Η αιτία, όπως είναι προφανές, δεν είναι άλλη από την διαρκή υποχώρηση της λίρας έναντι του δολαρίου, του ευρώ και άλλων νομισμάτων, η οποία τους επιτρέπει να αγοράζουν σπίτια και γραφεία σε πολύ ελκυστικές τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 40% της αξίας του έναντι του αμερικανικού από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και σχεδόν το 50% από τις αρχές του έτους, με την ισοτιμία να κινείται κάτω από τις 14 λίρες ανά δολάριο (και σχεδόν 16 ανά ευρώ). Με βασική αιτία, όπως είναι γνωστό, την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τις διαρκείς μειώσεις επιτοκίων, κατ’ απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Αύξηση σχεδόν κατά 50%
Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι αγορές ακινήτων από ξένους τον Νοέμβριο έφτασαν στις 7.363 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά 48,4% και διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ από το 2013, έτος κατά το οποίο άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία. Αντιπροσωπεύουν δε το 4,2% των συνολικών πωλήσεων ακινήτων τον ίδιο μήνα.
Έτσι, ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας όλου του έτους μέχρι στιγμής. Στη διάρκεια των πρώτων 11 μηνών οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους παρουσιάζονται αυξημένες κατά 39,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κι αυτό όταν στο ίδιο διάστημα οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων υποχώρησαν κατά 9,2% έναντι του προηγούμενου έτους (αν και τον Νοέμβριο καταγράφηκε άλμα της τάξης του 59% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020).
Όσον αφορά στις πόλεις που προτίμησαν οι ξένοι τον Νοέμβριο, στην κορυφή βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη, με 2.922 αγοραπωλησίες στη διάρκεια του μήνα. Ακολουθούν, στη δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως, η Αντάλεια και η Άγκυρα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το στοιχείο ότι ανάμεσα στους ξένους αγοραστές κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι γείτονες της Τουρκίας: Ενδεικτικά, πάντα σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι υπήκοοι του Ιράν, ενώ ακολουθούν εκείνοι του Ιράκ και της Ρωσίας.
Τα δάνεια και ο τρόμος του Ερντογάν
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι τον Νοέμβριο αυξήθηκαν εντυπωσιακά και οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων – κατά 61% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020, με αποτέλεσμα να φτάσουν στα 39.366, αντιπροσωπεύοντας το 22% του συνολικού δανεισμού τη συγκεκριμένη περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι «έκρηξη» στον δανεισμό σημειώθηκε και πέρυσι, πρώτο έτος της πανδημίας, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που πρόσφεραν οι κρατικές τράπεζες, οι οποίες μάλιστα έκαναν εκστρατεία προσέλκυσης αγοραστών.
Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, που ο Ερντογάν φοβάται ότι ένας γύρος αύξησης των επιτοκίων θα προκαλέσει τσουνάμι καθυστερήσεων και μη εξυπηρέτησης των δανείων – δίνοντας και στον ίδιο την χαριστική βολή.
Latest News
Προσπάθειες να διασωθεί η κυβέρνηση στη Γερμανία - Ο «κλάδος ελαίας» του Χάμπεκ
«Είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για να αποτύχει η κυβέρνηση στη Γερμανία», λέει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ την παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ
Τι θα σημάνει για τις αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ η εκλογή Τραμπ
Για τις αμυντικές βιομηχανίες μια νίκη του Τράμπ θα σημάνει άνοδο για τις μετοχές τους αλλά θα δημιουργήσει και ευκαιρίες
Ανω-κάτω το εμπόριο λόγω δασμών Τραμπ - Ανατροπή στις αλυσίδες εφοδιασμού, αύξηση κόστους και αντίποινα
Η αγροτική βιομηχανία φοβάται ότι οι δασμοί Τραμπ θα αποφέρουν απώλειες στις εξαγωγές προς όφελος της Βραζιλίας και της Αργεντινής
«Γραμμή Μαζινό» από Commerzbank - Το σχέδιο Ορλόπ κατά της UniCredit
Η Commerzbank επιχειρεί να πείσει τους μετόχους ότι είναι μια συναρπαστική επενδυτική περίπτωση από μόνη της
Η Wall Street βγάζει πρόεδρο - Ποιον «βλέπει» για νικητή στις αμερικανικές εκλογές
Το ποιoς κερδίζει θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της Wall Street.
Deutsche Bank: Πώς αντέδρασαν οι αγορές στις αμερικάνικες εκλογές από το 2000 [γραφήματα]
Η Deutsche Bank εξετάζει πώς αντέδρασαν οι αγορές στις έξι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες
Οι Βρετανοί δοκιμάζουν την τετραήμερη εργασία
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της τετραήμερης εργασίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Βρετανία
«Βουτιά» 18% στα κέρδη της Ryanair - Μειώνει το στόχο για τους συνολικούς επιβάτες
Οι ναύλοι στο τρέχον τρίτο τρίμηνο θα είναι μόνο «μέτρια χαμηλότεροι» από την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair
Ετοιμάζονται για αναταράξεις οι αγορές… λόγω εκλογών στις ΗΠΑ [γραφήματα]
Η αστάθεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επομένων ημερών στις παγκόσμιες αγορές
Πέφτει αλλά δεν τιθασσεύεται ο πληθωρισμός στην Τουρκία - Ο δύσκολος γρίφος
Σε δυσεπίλυτο γρίφο μετατρέπεται η υπόθεση του πληθωρισμού στην Τουρκία καθώς ο ρυθμός αποπληθωρισμού δεν είναι ο επιθυμητός