«Μαύρος Δεκέμβριος» είναι για την Ελλάδα ο φετινός με τα κρούσματα του κορωνοϊου να έχουν φτάσει στις πρώτες 14 μέρες τα 1.316. Πρόκειται για ένα εφιαλτικό νούμερο που δείχνει ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το θλιβερό ρεκόρ του περασμένου «μαύρου Νοεμβρίου» όπου έχασαν τη ζωή τους 2.244 άνθρωποι.
Βαρύς φόρος
Η Ελλάδα πληρώνει απίστευτα βαρύ φόρο στον βωμό της πανδημίας και αιτία για αυτό δεν είναι μόνο το ποσοστό των ανεμβολίαστων ανθρώπων. Αλλωστε το ποσοστό ανοσίας δείχνει να προσεγγίζει σε λίγες μέρες το 70%.
Και παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα, αν και σε υψηλά νούμερα, φαίνεται να παρουσιάζουν κάποια ύφεση, ο αριθμός των νεκρών, 130 πέθαναν την Τρίτη, είναι εφιαλτικός. Ειδικότερα, κατά την ανάλυση των δεδομένων των εν λόγω θανάτων από την 1η Δεκεμβρίου έως και σήμερα, δηλαδή σε διάστημα μόνο 14 ημερών, στην Ελλάδα πέθαναν 1.316 άνθρωποι, ενώ το αντίστοιχο διάστημα, μόλις έναν μήνα πριν (1/11 έως 14/11), οι θάνατοι ήταν 798.
Εφιαλτική κατάσταση
Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα μας έχουν καταλήξει 19.475 συνάνθρωποί μας, ο οποίοι δεν κατάφεραν να νικήσουν τον νέο κορωνοϊό. Το άκρως διαφωτιστικό γράφημα του ourworldindata.org, το οποίο συγκεντρώνει τα δεδομένα από ολόκληρο τον πλανήτη, αποκαλύπτει περίτρανα την εφιαλτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Δείχνει την καμπύλη των θανάτων στον κόσμο και την Ευρώπη το τελευταίο επταήμερο, με την Ελλάδα να έχει διαγράψει μια θλιβερή τροχιά, η οποία είναι πολύ χειρότερη από εκείνη τόσο του υπόλοιπου πλανήτη όσο και της υπόλοιπης ηπείρου (Στοιχεία 7ημέρου ανά εκατ. κατοίκων):
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.475 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 700 (59.9% άνδρες).
Διάμεση ηλικία τα 64 έτη
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 568 (81.14%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 132 (18.86%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.625 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 325 (ημερήσια μεταβολή -2.4%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ανησυχία για την Ομικρον
Η παραλλαγή Όμικρον θα είναι η κυρίαρχη στη Βρετανία μέχρι τον Ιανουάριο και ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής γιατρός της Moderna, προειδοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της νέας παραλλαγής σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα Δέλτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα υπερ – παραλλαγή.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν και σπάνιο, μπορεί να συμβεί όταν τα δύο στελέχη μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα. Οι λοιμώξεις που προκαλεί ο SARS-CoV-2 συνήθως περιλαμβάνουν μόνον ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις δύο -πιθανώς από διαφορετικές πηγές- μπορούν να μολύνουν ένα άτομο ταυτόχρονα.
Εάν αυτά μολύνουν επίσης το ίδιο κύτταρο, τότε μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού.
Ο Μπάρτον είπε στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας ότι θα ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή.
Για τα παιδιά
Στο μεταξύ, οι καθηγήτριες Μ. Θεοδωρίδου και Β. Παπαευαγγέλου, αναφερόμενες στον εμβολιασμό των παιδιών, είπαν ότι το εμβόλιο που διατίθεται για τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι ένα καινούργιο εμβόλιο, ειδικά προσαρμοσμένο για παιδιά, το οποίο περιέχει το 1/3 της ποσότητας που υπάρχει στο εμβόλιο των ενηλίκων. Γίνονται με βάση την ηλικία και την ανοσολογική ωριμότητα και όχι το ύψος και το βάρος ενός παιδιού.
Ξέρουμε όλο το εύρος των παρενεργειών
Μέχρι στιγμής, πάνω από δυο εκατομμύρια παιδιά 5-11 ετών έχουν λάβει και τις δυο δόσεις, ενώ 11 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση παγκοσμίως. «Σήμερα ξέρουμε όλο το εύρος των ανεπιθύμητων παρενεργειών.
Πιο συνηθισμένες είναι να είναι το παιδί άκεφο, ανόρεχτο, να παρουσιάσει πόνο στο σημείο που έκανε την ένεση, λίγο πυρετό». Στις ηλικίες 5-11 δεν έχει καταγραφεί καμία μυοκαρδίτιδα ως παρενέργεια, σημείωσαν οι καθηγήτριες.
Αντενδείξεις
Οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισαν, ότι «δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το αν κάποιο παιδί έχει αλλεργίες, κάνει θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα, έχει επιληψία, θρομβοφιλία, καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις». Εξαίρεση αποτελεί η χρόνια μυοκαρδίτιδα.
Το χάπι της Pfizer «αποτελεσματικό κατά 90%»
Στο μεταξύ, τα τελικά δεδομένα για το νέο αντι-ιικό χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού δείχνουν αποτελεσματικότητα σχεδόν 90% στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου σε ασθενείς υψηλού ρίσκου, ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρεία.
Επιπλέον, πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία διατηρεί την αποτελεσματικότητά της έναντι της παραλλαγής Όμικρον που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.
To χάπι θα μπορούσε έτσι να γίνει μια από τις δύο πρώτες θεραπείες για την Covid-19 που χορηγείται από το στόμα, μαζί με το αντίστοιχο πειραματικό χάπι της Merck, το οποίο όμως μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας μόνο κατά 30%, και συναντά επιφυλάξεις από ορισμένους επιστήμονες που ανησυχούν για πρόκληση συγγενών ανωμαλιών.
Τα τελικά δεδομένα της Pfizer βρίσκονται σε συμφωνία με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για 1.200 εθελοντές που ανακοίνωσε η εταιρεία τον περασμένο μήνα, αποτελέσματα που έδειχναν ότι το χάπι προλαμβάνει το 89% των νοσηλειών και των θανάτων.
Πάντως, την ανησυχία της για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία φαίνεται να είναι εξαιρετικά ανθεκτική έναντι στα αντισώματα του εμβολιασμού και της νόσησης, εξέφρασε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Θεοδώρα Χατζηιωάννου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Πρέπει να μας ανησυχεί η Όμικρον, γιατί τα δεδομένα είναι ακόμα πολύ πρώιμα και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο μεταδοτική είναι και πόσο σοβαρή νόσηση μπορεί να προκαλέσει. Και από τις δικές μας μελέτες και από ό,τι έχει βγει μέχρι τώρα φαίνεται ότι αντιστέκεται πολύ σε ένα μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ειδικά στα αντισώματα που παράγουμε μετά τον εμβολιασμό ή νόσηση. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική, είναι σαν να μην έχουμε σχεδόν καθόλου ή να έχουμε πάρα πολύ μικρό ποσοστό αντισωμάτων που μπορούν να την πιάσουν. Η προστασία είναι πάρα πολύ χαμηλή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως είπε η κ. Χατζηιωάννου είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι αυτοί που είχαν νοσήσει και έχουν κάνει εμβόλιο mRNA ή αυτοί που έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν πολύ ψηλά επίπεδα αντισωμάτων και μπορούν να αντιμετωπίσουν την Όμικρον.
Δεν απέκλεισε δε το γεγονός να χρειαστεί επικαιροποιημένο εμβόλιο, ωστόσο θα αργήσει να βγει.
Σαρηγιάννης: Μέσα Ιανουαρίου πιο έντονη η Όμικρον στην Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι στην Ελλάδα θα συναντάμε πολύ πιο έντονα τη μετάλλαξη Όμικρον από τα μέσα Ιανουαρίου και θα είναι το βασικό πρόβλημα τον φετινό χειμώνα.
«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής από την επιστημονική κοινότητα, οι δικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα τη συναντάμε πιο πολύ από τα μέσα Ιανουαρίου και έχουμε τον χρόνο να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».
Latest News
Μητσοτάκης: Προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα στις 11:30 το μεσημέρι με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Μητσοτάκης: Κ. Τασούλας η πρόταση για ΠτΔ - Live το μήνυμα
H προγραμματισμένη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετατίθεται τις επόμενες ημέρες
Σήμερα το τετ α τετ Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου - Εν αναμονή των ανακοινώσεων για ΠτΔ
Σε τηλεοπτικό μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το πρόσωπο που προτείνει για ΠτΔ
Πρεμιέρα σήμερα για τα «ανέπαφα εισιτήρια» στα ΜΜΜ - Πώς θα λειτουργεί το tap2ride
Με το σύστημα tap2ride οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται χρησιμοποιώντας απλώς τη χρεωστική τους κάρτα
Xαμηλές θερμοκρασίες – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες και χιονοπτώσεις
Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια και κεντρικά παγετός. Ο καιρός ανά περιοχή την Τετάρτη
Κινηματογραφική σύλληψη του προέδρου της Νότιας Κορέας - Τι θα ακολουθήσει
Ο Γιουν είπε ότι ότι συμφώνησε να πάει για ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» στη Νότια Κορέα
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις