Αντίθετα με ότι συνέβαινε την προηγούμενη 5ετία, πλέον οι σχεδιασμοί της ΦΑΓΕ να αποκτήσει παραγωγική μονάδα στη Δυτική Ευρώπη κινούνται με μεγάλη ταχύτητα.

Ήδη η οικογενειακή γαλακτοβιομηχανία έλαβε το «πράσινο» φώς από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Hoogeveen για την δημιουργία του εργοστασίου που δρομολογείται επί Ολλανδικού εδάφους.

Η εν λόγω επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ θα είναι η πρώτη τέτοιου μεγέθους στο βιομηχανικό πάρκο Riegmeer-Noord στο Hoogeveen και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι έξι χρόνια πριν η ΦΑΓΕ είχε ανακοινώσει πανηγυρικά ότι επρόκειτο να κατασκευάσει παραγωγική μονάδα στο Λουξεμβούργο, όμως το σχέδιο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η επιλογή του Hoogeveen

Σε συνεργασία με τον Ολλανδικό Οργανισμό Ξένων Επενδύσεων (NFIA), η ΦΑΓΕ εξέτασε διάφορες πιθανές τοποθεσίες στην Ολλανδία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Hoogeveen είναι το μέρος που της ταιριάζει καλύτερα. Τα αρχικά σχέδια της ΦΑΓΕ είναι να παρέχει στην ευρωπαϊκή αγορά 40.000 τόνους γιαούρτι ετησίως από την Ολλανδία. Το έργο θα δημιουργήσει περίπου 250 θέσεις εργασίας, αναφέρει η ΦΑΓΕ.

Επί του παρόντος εκπονούνται διάφορες μελέτες ενώ απαιτούνται και μια σειρά από άδειες προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, οι οποίες θα μπορούν να αντέξουν μια τέτοιου μεγέθους εγκατάσταση. Ωστόσο η γαλακτοβιομηχανία έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση προαίρεσης για ένα οικόπεδο 15 εκταρίων με τον δήμο του Hoogeveen.

Έξυπνη και βιώσιμη τεχνολογία

Η ΦΑΓΕ στοχεύει να χρησιμοποιήσει τις ίδιες έξυπνες και βιώσιμες τεχνολογίες με αυτές στις εγκαταστάσεις παραγωγής της στις ΗΠΑ. «Αυτή η εστίαση στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα ταιριάζει καλά με τον ολλανδικό τομέα αγροδιατροφής, ο οποίος είναι αφοσιωμένος στην οικοδόμηση της πιο καινοτόμου, βιώσιμης και ανταποδοτικής αλυσίδας γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο» αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Invest in Holland.

Στενή διακομματική συνεργασία

Η ίδρυση ενός τόσο μεγάλου έργου είναι μια μεγάλη επιχείρηση που περιλαμβάνει πολυάριθμα μέρη και εκτεταμένη προετοιμασία. Ο Hoogeveen Alderman Jan Zwiers εξήγησε: «Βήμα προς βήμα, σε στενή διακομματική συνεργασία, επεξεργάστηκε ένα μοντέλο για όλες τις πτυχές της επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των λυμάτων, της παροχής νερού, του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.».

Η ολλανδική προσέγγιση «triple helix»

Η χαρακτηριστική ολλανδική προσέγγιση «triple helix» συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών ινστιτούτων και κυβέρνησης είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της βιομηχανίας αγροδιατροφών και γαλακτοκομικών προϊόντων, τονίζεται. Η συνεργασία, η καινοτομία, το ταλέντο και η επιχειρηματικότητα έθεσαν τις βάσεις για ένα ισχυρό cluster γαλακτοκομικών προϊόντων με εκπροσώπους όπως οι Arla, Aware, Danone, Fonterra, FrieslandCampina, Hochwald, Nestle και Yili. Σε συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα, όπως η Πανεπιστημιούπολη Γαλακτοκομικών του Πανεπιστημίου Wageningen, αυτές οι εταιρείες βελτιώνουν περαιτέρω τα προϊόντα και τις διαδικασίες παραγωγής.

Τζίρος άνω του μισού δισ.

Το 2020 η ΦΑΓΕ εμφάνισε πωλήσεις 521,3 εκατ. δολ. (περί τα 442 εκατ. ευρώ με βαση την ισοτιμία της περιόδου γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων ) λειτουργικά κέρδη 70,8 εκατ. δολ. (60,1 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη στα 43,4 εκατ. δολ. (36,7 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι παραγωγικά η Φάγε διαθέτει σήμερα δύο μονάδες παραγωγής γιαουρτιού στη Μεταμόρφωση Αττικής και στο Johnstown των ΗΠΑ, καθώς και μια μονάδα τυροκομικών στα Τρίκαλα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις