Το επιπλέον στρώμα πάγου που συγκρατεί έναν από τους σημαντικότερους παγετώνες της Ανταρκτικής έχει εμφανίσει ρωγμές και πρόκειται να διαλυθεί τα επόμενα χρόνια, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την κατάρρευση ολόκληρου του παγετώνα με αποτέλεσμα να ανέβει τη στάθμη των ωκεανών κατά 65 εκατοστά.
Ο παγετώνας Θουάιτς στη Δυτική Ανταρκτική, μια μάζα πάγου στο μέγεθος της Βρετανίας, είναι γνωστός και ως «παγετώνας του ολέθρου» λόγω ενδείξεων ότι αποσταθεροποιείται από την κλιματική αλλαγή και θα μπορούσε να καταρρεύσει τους επόμενους αιώνες ή χιλιετίες.
Το δραματικό αυτό ενδεχόμενο δείχνει τώρα πιο πιθανό από ποτέ μετά την ανίχνευση γιγάντιων ρωγμών στη βάση του παγετώνα, μια επιπλέουσα κρηπίδα πάγου με πλάτος 45 χιλιόμετρα.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ερευνητές προειδοποιούν ότι η κρηπίδα πάγου είναι πιθανό να «θρυμματιστεί σαν παρμπρίζ αυτοκινήτου» μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, μεγάλα τμήματα του παγετώνα θα αρχίσουν να κυλούν προς τη θάλασσα με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα, λέει ο Τεντ Σκάμπος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ, μέλος της αμερικανο-βρετανικής Διεθνούς Συνεργασίας Παγετώνα Θουάιτς (ITGC), ένα πολυετές ερευνητικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 50 εκατ. δολαρίων.
Η δυσοίωνη μελέτη παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής.
Οι ρωγμές στο ανατολικό τμήμα της παγοκρηπίδας οφείλονται στην εισροή θερμού θαλασσινού νερού κάτω από τον πάγο, έδειξαν οι μετρήσεις με γεωραντάρ και ερευνητικές γεωτρήσεις.
Το θερμό νερό θα μπορούσε να εισχωρήσει ακόμα και κάτω από τον ίδιο τον παγετώνα, του οποίου ένα τμήμα βρίσκεται σε μια κοιλότητα της Δυτικής Ανταρκτικής κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Σε περίπτωση που καταρρεύσει ο παγετώνας Θουάιτς, οι γειτονικοί παγετώνες θα κυλήσουν προς την κοιλότητα που θα αφήσει πίσω του.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το κάλυμμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής, το οποίο περιέχει αρκετό νερό για να ανυψώσει τη στάθμη των ωκεανών κατά το τρομακτικό νούμερο των 3,3 μέτρων.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»