Την ώρα που η ακρίβεια κάνει ολοένα και πιο δυναμική την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει κάποια μέτρα για όσους πλήττονται.
«Καμπανάκι» κινδύνου σήμανε η άνοδος του πληθωρισμού στο 4,8% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την ώρα που υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προβλέπει πως ο Δεκέμβριος θα είναι χειρότερος.
Κύμα πληθωρισμού
«Επιβεβαιώνω ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός θα είναι ακόμη υψηλότερος από τον Νοέμβριο. Πολύ πιθανόν να δούμε μπροστά το «5», όταν σε άλλες χώρες βλέπουμε ποσοστά 7 και 8%. Είναι εξωγενές πρόβλημα» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Αναγνώρισε παράλληλα πως το κύμα ακρίβειας είναι οξύτερο και διαρκεί περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Επανέλαβε πάντως την εκτίμηση ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και οι ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται έως το β’ τρίμηνο του 2022 και στην ενέργεια κυρίως το β’ τρίμηνο.
«Η ελληνική πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τη βοήθειά της προς τους πολίτες το επόμενο διάστημα. Προσπαθούμε να δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος τι επόμενες κινήσεις θα κάνουμε τον Δεκέμβριο και το 2022 για να καλύψουμε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Όταν οξύνεται η κατάσταση, πρέπει να αλλάζουμε τους στόχους και να βοηθάμε περισσότερο. Σχεδιάζουμε πλέγμα παρεμβάσεων για να βοηθήσουμε συνολικά και συνεκτικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για τις δίδυμες κρίσεις που αντιμετωπίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Διαβάστε επίσης: Στα ύψη οι τιμές ρεύματος – Πλήγμα για τα νοικοκυριά
Στο τραπέζι βρίσκονται νέες παρεμβάσεις οι οποίες καλύπτουν το ενεργειακό πεδίο -κυρίως σε ό,τι αφορά την εκτόξευση της τιμής κόστους του φυσικού αερίου- αλλά και αυτό της πανδημίας. Την πρώτη θέση έχουν οι παρατάσεις μέτρων που ισχύουν και για το 2022.
Παράλληλα, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο η ΔΕΠΑ Εμπορίας να δώσει νέα έκπτωση για το φυσικό αέριο, ενώ αντίστοιχη μέριμνα θα ληφθεί και για το α’ τρίμηνο του 2022.
Ωστόσο, η αναγγελθείσα από το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου έκπτωση 15% στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου ακόμα δεν έχει περάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχει καταλήξει στη φόρμουλα με την οποία θα συμφωνήσει με τους προμηθευτές – πελάτες της για τον τρόπο μετακύλισης της έκπτωσης. Ως εκ τούτου οι πάροχοι ενέργειας δεν έχουν περάσει έκπτωση στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών.
Έτσι τα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο έχουν καεί… με αυξήσεις της τάξης του 150%.
Ακρίβεια
Πάντως, η ακρίβεια είναι εδώ. Τα σημερινά στοιχεία αποκαλύπτουν εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, από το μέτωπο της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία έκανε «άλμα» 33,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Να σημειωθεί δε ότι τον Οκτώβριο του 2020 είχε συρρικνωθεί κατά 12,7% σε ετήσια βάση. Ακόμη και σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε κατά 4,8% έναντι μείωσης της τάξης του 1,3% που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2020.
Οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο καταγράφουν τριψήφιο ποσοστο ανόδου ενώ στα βασικά μέταλλα (όπως είναι για παράδειγμα το αλουμίνιο, ο χαλκός, το νικέλιο, ο κασσίτερος, ο ψευδάργυρος , ο μόλυβδος , καθώς και τα σημαντικότερα κράματά τους), η άνοδος υπερβαίνει το 30%. Ενώ όμως, σε σύγκριση με του Οκτωβρίου του 2020, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 33,9% έναντι μείωσης 12,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019, σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε άνοδο 4,8% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 καταγράφοντας έτσι μια σαφώς επιταχυνόμενη τάση ανόδου.
Ύστερα και από αυτή την εξέλιξη, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 – Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 13,7% έναντι μείωσης 7,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 33,9%, τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 52,8% κι στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 7,1%.
Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια – Σήμα κινδύνου από την εκτόξευση τιμών σε βασικά αγαθά
Οι αυξήσεις κατά κλάδο
-Τα ποσοστά ετήσιας ανόδου ανά κλάδο ήταν τα εξής κλάδοι:
-Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου 108,7%
-Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 101,7%
-Παραγωγή βασικών μετάλλων 31,1%
-Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 8,8%
-Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 6,8%
-Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων 6,8%
-Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών 4,3%
-Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 3,7%
-Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 3,6%
-Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 2,6%
-Βιομηχανία τροφίμων 2,3%
-Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού 1,1%
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4,8%. Οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι εκρηκτικές. Το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε τον συγκεκριμένο μήνα κατά 180,9% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένο κατά 45,2%. Οι τιμές σε καύσιμα και λιπαντικά ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 25%. Πιο ακριβό κατά 21,3% αγόρασαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, ενώ αύξηση 18,5% είχαμε στο ελαιόλαδο.
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν