Ένα νέο πλέγμα παρεμβάσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και τις συνεπαγόμενες ανατιμήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως παραδέχτηκε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το κόστος της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα είναι οξύτερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο σημείωσε ότι είναι παροδικό και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο να ξεπεράσει το 5%.
«Η ελληνική πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τη βοήθειά της προς τους πολίτες το επόμενο διάστημα. Προσπαθούμε να δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος τι επόμενες κινήσεις θα κάνουμε τον Δεκέμβριο και το 2022 για να καλύψουμε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Όταν οξύνεται η κατάσταση, πρέπει να αλλάζουμε τους στόχους και να βοηθάμε περισσότερο. Σχεδιάζουμε πλέγμα παρεμβάσεων για να βοηθήσουμε συνολικά και συνεκτικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για τις δίδυμες κρίσεις που αντιμετωπίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό, η συζήτηση για τον οποίο στη Βουλή ξεκινά σήμερα, σημείωσε ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές. «Αυτό δε σημαίνει ότι η οικονομία δεν έχει μια δυναμική. Αυτό δε σημαίνει ανάλογα με το πως εξελίσσονται οι κρίσεις, γιατί υπάρχουν κρίσεις και μάλιστα δίδυμες κρίσεις- και στο υγειονομικό πεδίο με μεταλλάξεις και στο πεδίο της ενέργειας- δεν υπάρχουν οι ανάγκες για παρεμβάσεις και αυτές τις κάνουμε και θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε όπου κρίνεται απαραίτητο», υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε, αν και ο προϋπολογισμός κλείνει με βάση τον σχεδιασμό, δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος όταν το πρωτογενές έλλειμμα είναι της τάξεως του 7%. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «έπρεπε να βοηθήσουμε την κοινωνία και σωστά πράξαμε, αλλά οι δαπάνες της χώρας είναι αυξημένες σε σχέση με τα έσοδα κατά περίπου 13 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί έπρεπε να στηρίξουμε ως πολιτεία νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για την υγειονομική κρίση με 43,4 δισ. ευρώ την τριετία, έπρεπε να τους στηρίξουμε για τις πυρκαγιές με πάνω από 0,5 δισ. ευρώ το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα έχουμε στηρίξει πάλι νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για την ενεργειακή κρίση με πάνω από 1,1 δισ. ευρώ».
Ερωτηθείς αν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας για την κάλυψη του ελλείμματος, δήλωσε κατηγορηματικά όχι τονίζοντας ότι όσο επανέρχεται σταδιακά η οικονομία, αποσύρονται τα μέτρα στήριξης και παράλληλα καταγράφεται ισχυρή ανάκαμψη, θα μπορέσουν να αυξηθούν τα έσοδα και να γίνει η προσαρμογή χωρίς μέτρα λιτότητας, αλλά με διατήρηση των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
«Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τις μειώσεις που έχουμε ήδη ανακοινώσει, όπως οι μόνιμες παρεμβάσεις, για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% κι έχουμε βάλει μείωση συν 60 εκατ. ευρώ το 2022. Σε ποια νοικοκυριά θα πάει αυτό θα το δούμε τον Ιανουάριο. Έχουμε μια περαιτέρω μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 22% από 29% που το παραλάβαμε, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 4% και οι μόνιμες μειώσεις σε προκαταβολές φόρου και ισχύει η μείωση της φορολόγησης στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Κατέληξε δε ότι ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, από το 2023 και μετά, η κυβέρνηση θα τον αξιοποιήσει για περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και άσκηση σωστής ορθολογικής κοινωνικής πολιτικής σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η υγεία.
Latest News
Ποιους τομείς επιλέγουν στην Ελλάδα οι ξένες εταιρείες
Μόλις το 0,6% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι συνδεδεμένο με ξένες επιχειρήσεις
Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης
Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης – Ποια νοικοκυριά κερδίζουν μεγαλύτερη ενίσχυση - Τι αλλάζει σε ποσά και κριτήρια – Θέμα ημερών η ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες
Νοικοκυριά σε απόγνωση - Τι προβλέπουν για τον επόμενο 1 χρόνο [γραφήματα]
Το 65% των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο για την ακρίβεια με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό - Το 66% «μόλις τα βγάζει πέρα»
Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση
Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Λιγότερο αισιόδοξοι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία [πίνακες]
Τι δείχνει το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) για το β’ τρίμηνο του 2024
Πράσινες δεξιότητες για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα - Ξεκινά η επιλογή προγραμμάτων
Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης αφορά συνολικά 75.000 εργαζόμενους
Citigroup: Η Ελλάδα το ισχυρότερο «γύρισμα» από την πανδημία [πίνακες]
Ανθεκτική «βλέπει» την παγκόσμια οικονομία η Citigroup - Οι εκλογές και τα περιθώρια των αγορών
Θεοδωρικάκος σε σούπερ μάρκετ: Ρίξτε τις τιμές και σε άλλα προϊόντα
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ένωσης σούπερ μάρκετ, μετά από αίτημά τους
Ο νέος ελέφαντας στο δωμάτιο του πληθωρισμού - Τι προκαλεί τώρα την ακρίβεια [γράφημα]
Ποιος είναι ο βασικός λόγος που αντί να μειώνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει στην περιοχή του 3%